Τα εξοπλιστικά και ο έλληνας καθηγητής

Ποσό 5,6 εκατ. ευρώ που διακινήθηκε μέσω εταιρείας με την επωνυμία BFS, η οποία δραστηριοποιούνταν στη Γερμανία και πίσω της κινούνταν έλληνας καθηγητής στο Βερολίνο, ο Σ. (το όνομά του στη διάθεση του «Βήματος»), εντόπισαν οι γερμανικές Αρχές κατά τις εφόδους τους σε σπίτια και γραφεία στο Μόναχο.

Ποσό 5,6 εκατ. ευρώ που διακινήθηκε μέσω εταιρείας με την επωνυμία BFS, η οποία δραστηριοποιούνταν στη Γερμανία και πίσω της κινούνταν έλληνας καθηγητής στο Βερολίνο, ο Σ. (το όνομά του στη διάθεση του «Βήματος»), εντόπισαν οι γερμανικές Αρχές κατά τις εφόδους τους σε σπίτια και γραφεία στο Μόναχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό αυτό εξετάζεται με προσοχή από τις ελληνικές Αρχές, τους ανακριτές κ.κ. Νικόλαο Τσιρώνη και Χριστόφορο Μάρκου, προκειμένου να εντοπιστεί αν πράγματι πρόκειται για μίζα στην υπόθεση των εξοπλιστικών (προμήθεια 24 πυροβόλων τύπου PzH) και ιδιαίτερα πού κατέληξε. Η εταιρεία Wegmann (κατασκευάστρια των αυτοκινούμενων πυροβόλων) πάντως συγχωνεύθηκε στη συνέχεια με την Krauss Maffei. Αν αποδειχθεί ότι πρόκειται για παράνομες πληρωμές, το ποσό αυτό προστίθεται στα 4,5 εκατ. ευρώ που διακίνησε ο προφυλακισμένος ακόμη αντιπρόσωπος της εταιρείας κ. Δημήτρης Παπαχρήστος μέσω κυπριακών εταιρειών και λογαριασμού του στην Ελβετία.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές τα στοιχεία έφεραν στη χώρα μας κλιμάκιο εισαγγελέων με τη συνοδεία αστυνομικού, ο οποίος ήταν επικεφαλής των εφόδων τόσο στα γραφεία της εταιρείας όσο και στο σπίτι του πρώην αντιπροέδρου στη Γερμανία Ολαφ Εσλερ, κατηγορουμένου στη χώρα μας για δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος. Εκείνος δεν ήρθε να απολογηθεί και γι’ αυτό έχει εκδοθεί σε βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης.
Από τις έρευνες στη Γερμανία παραδόθηκαν στους έλληνες ανακριτές κινήσεις εκατομμυρίων ευρώ, μέσω τραπεζών, από τις οποίες συνάγεται ότι και μετά το 2002 άγνωστοι αποδέκτες εισέπρατταν μεγάλα ποσά. Η εταιρεία που προαναφέραμε και την οποία εκπροσωπούσε κάποιο διάστημα και ο έλληνας καθηγητής στο Βερολίνο (70 χρόνων σήμερα) είχε ως δικαιούχους πίσω της και δύο γερμανούς βουλευτές, οι οποίοι πάντως δεν μπορούν να ελεγχθούν για δωροδοκία, αφού η πράξη έχει παραγραφεί για τη Γερμανία. Διερευνάται, αντίθετα, αν συντρέχει η περίπτωση του αδικήματος της φοροδιαφυγής. Η εταιρεία BFS μάλιστα είχε συνάψει το 1998 σύμβαση με την εταιρεία Krauss Maffei – Wegmann με την οποία παρείχε συμβουλές και, όπως φαίνεται, είχε μεγάλο κύκλο εργασιών. Μάλιστα δραστηριοποιούνταν φανερά στη Γερμανία και εμφανίζεται να αποδίδει και κανονικά φόρους στο Δημόσιο.

Για το ίδιο αδίκημα πάντως ερευνάται στη Γερμανία και ο κ. Εσλερ, στο σπίτι του οποίου έγινε έφοδος και εντοπίστηκαν έγραφα και ελληνικού ενδιαφέροντος. Και στα γραφεία της Krauss Maffei εντοπίστηκαν έγγραφα, τα οποία παραδόθηκαν στους έλληνες ανακριτές, αλλά και στην Εισαγγελία Διαφθοράς (στους εισαγγελείς κυρία Πόπη Παπανδρέου και κ. Αντώνη Ελευθεριάνο), η οποία διερευνά όχι μόνο τη συγκεκριμένη προμήθεια από την οποία δωροδοκήθηκε ο Αντώνης Κάντας (με το ποσό των 750.000 ευρώ καθ’ ομολογίαν του) αλλά και αυτή των Leopard 2, τα οποία επίσης προμήθευε στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας η συγκεκριμένη γερμανική εταιρεία.

Πολυωρη καταθεση – Οι αποδέκτες και οι γερμανοί βουλευτές

Επί περίπου 10 ώρες κατέθετε την περασμένη Τετάρτη στους γερμανούς εισαγγελείς μόνο για την προμήθεια των πυροβόλων, ύψους 195 εκατ. ευρώ, ο προφυλακισμένος Δημήτρης Παπαχρήστος. Η κατάθεση έγινε στο Κτίριο 6 της Ευελπίδων παρουσία ελλήνων ανακριτών αλλά και μεταφραστών. Ρωτήθηκε επίμονα από τους γερμανούς εισαγγελείς για την ανάμειξη του Ολαφ Εσλερ στην υπόθεση της δωροδοκίας του Αντώνη Κάντα και κυρίως του ζητήθηκε να πει και άλλα ονόματα Γερμανών οι οποίοι τυχόν εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ο κ. Παπαχρήστος, ο οποίος γνώρισε τον Εσλερ στα φοιτητικά του χρόνια και έτσι πήρε την αντιπροσωπεία, έχει ήδη παραδεχθεί ότι μέρος των ποσών που πήγαιναν για παράνομες πληρωμές στη χώρα μας επέστρεφε στον ίδιο τον αντιπρόεδρο, και μάλιστα σε λογαριασμό του στην Ελβετία. Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει στους έλληνες ανακριτές ποσό 1 εκατ. ευρώ το οποίο διακινήθηκε μέσω της κυπριακής εταιρείας Oxylos, συμφερόντων Παπαχρήστου, και επέστρεψε στον προσωπικό λογαριασμό του Εσλερ στην Ελβετία. Και άλλα ποσά διακινήθηκαν μέσω άλλης εταιρείας, της υπεράκτιας με την επωνυμία Gramont. Ο κ. Παπαχρήστος, ο οποίος είναι προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό εδώ και έναν χρόνο, αρνείται ακόμη και σήμερα ότι εκτός από τον Κάντα γνωρίζει άλλους υψηλόβαθμους αποδέκτες.

Σε ευρεία σύσκεψη γερμανών και ελλήνων ανακριτών και εισαγγελέων την περασμένη Τετάρτη έγινε ανταλλαγή στοιχείων από τις εφόδους στα γραφεία της ΑΧΟΝ (ιδιοκτησίας Λιακουνάκου) και της γερμανικής Krauss Maffei. Οι έφοδοι έγιναν την ίδια ημέρα και με συνεννόηση. Φαίνεται ότι και για την προμήθεια των Leopard 2 το μυστικό της διακίνησης μεγάλων ποσών, που τώρα ερευνάται αν κρύβουν μίζες, εντοπίζεται στα ποσά που διακινήθηκαν μέσω τράπεζας του Μονακό και υπεράκτιας εταιρείας, την οποία εκπροσωπούσε ο ίδιος δικηγόρος, ο οποίος εμφανίζεται και σε άλλη προμήθεια εξοπλιστικών, η οποία επίσης ερευνάται από τη Δικαιοσύνη.

Στη σύσκεψη πήραν επίσης μέρος η ανακρίτρια κυρία Βασιλική Μπράτη και ο ανακριτής κ. Γαβριήλ Μαλλής, τον οποίο οι Γερμανοί συμβουλεύονταν όσον αφορά τις σχέσεις της οικογένειας Τσοχατζόπουλου με τους γερμανούς βουλευτές. Η ανάμειξη των τελευταίων εντοπίστηκε από εσωτερικό έλεγχο που προκάλεσε η ίδια η γερμανική εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έκθεση της Price Waterhouse έχει φθάσει και στη χώρα μας, και μάλιστα στη Δικαιοσύνη, και εντοπίζεται διακίνηση ποσών εκατομμυρίων ευρώ σε υπεράκτιες αλλά και κυπριακές εταιρείες. Ολα αυτά πάντως ξεκίνησαν ακριβώς πριν από έναν χρόνο, όταν με απολογίες τουλάχιστον μιας εβδομάδας ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας ομολόγησε ότι δωροδοκήθηκε και έτσι άνοιξαν 13 φάκελοι για την ελληνική Δικαιοσύνη, μόνο για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk