Εύα Ζολί: «Οι δικαστές σας δεν είναι πια ανυπόληπτοι»

«Γιατί να μην έχουμε εμείς που μαχόμαστε τη διαφθορά ένα Δίκτυο; Αφού οι εγκληματίες έχουν το δικό τους».

«Γιατί να μην έχουμε εμείς που μαχόμαστε τη διαφθορά ένα Δίκτυο; Αφού οι εγκληματίες έχουν το δικό τους». Η Εύα Ζολί είναι ξεκάθαρη όταν εξηγεί το σκεπτικό της ίδρυσης του Δικτύου Καταπολέμησης της Διαφθοράς – Corruption Hunter Network, που συνεδρίασε αυτή τη φορά στην Αθήνα στις 29 και 30 Νοεμβρίου, για να ανταλλάξει γνώση και εμπειρία στη μάχη κατά της διαφθοράς. Η επικεφαλής του Δικτύου, δικαστής η ίδια, ποντάρει άλλωστε στα μέλη του, δικαστικούς από 18 ως 20 χώρες του κόσμου, στοιχηματίζει στη νέα γενιά εισαγγελέων.

«Η Αθήνα έχει γίνει πόλος έλξης για εμάς, καθώς συμβαίνουν πράγματα που έχουν να κάνουν με τη μάχη κατά της διαφθοράς»
λέει η Εύα Ζολί προς «Το Βήμα». «Οι Ελληνες έχουν ζήσει εξάλλου την κρίση στο πετσί τους και η κρίση συνδέεται πολλαπλώς με τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Δεν σας κρύβω ότι ήμασταν ανυπόμονοι να γνωρίσουμε τα πρόσωπα που αγωνίζονται να διερευνήσουν υποθέσεις-σκάνδαλα. Οι έλληνες δικαστές είχαν πολύ κακή φήμη στο παρελθόν, αρνούμενοι στην ουσία να δουν αυτό που έβλεπαν όλοι, τη διαφθορά που είχε φθάσει στο πεζοδρόμιο… Πρέπει να ομολογήσω ότι είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που μίλησα με τους νέους εισαγγελείς, και άκουσα ιστορίες επιτυχίας, άκουσα για διώξεις σε βάρος σημαντικών προσώπων και πάντως επωνύμων».

Τα μικρά κόμματα κάνουν τη διαφορά
Η κυρία Ζολί δεν μασάει τα λόγια της. «Τα μεγάλα κόμματα δεν μάχονται πραγματικά τη διαφθορά, προσέχουν να μην αναποδογυρίσουν την καρδάρα, να μη χυθεί το γάλα. Ως μέρος του συστήματος, διατηρούν δεσμούς εξάρτησης, του τύπου με κρατάς, σε κρατάω, αν κουνηθούμε αυτό που θα συμβεί δεν θα μας αρέσει και πολύ. Τα νέα, μικρά κόμματα, και ιδίως τα πράσινα, είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά».
Τι ελπίδες υπάρχουν όμως σε ένα ευρωπαϊκό σκηνικό που βρίθει σκανδάλων; Η σύλληψη του Ζοζέ Σόκρατες στην Πορτογαλία, η υπόθεση Luxleaks, με πρωταγωνιστή το Λουξεμβούργο και τη φοροδιαφυγή πολυεθνικών εταιρειών, καταγγελίες για φοροδιαφυγή μελών της βασιλικής οικογένειας στην Ισπανία, παρέμβαση με οσμή σκανδάλου του πρώην πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν εναντίον του Νικολά Σαρκοζί στη Γαλλία. Η κυρία Ζολί εκτιμά ότι είναι ασφυκτικά τα όρια που θέτει ο χρόνος για να αλλάξουν τα πράγματα. «Είναι μια κούρσα ενάντια στον χρόνο» θα πει χαρακτηριστικά, σκιαγραφώντας ένα πεδίο απείρως συγκρουσιακό: «Από τη μια πλευρά έχεις το παλαιό κραταιό σύστημα, από την άλλη πλευρά όμως έχεις μια κοινή γνώμη πολύ καλύτερα ενημερωμένη, με μειωμένη ανοχή. Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν προτού είναι πολύ αργά. To Luxleaks μας δείχνει τον δρόμο. Εχουμε μια λαμπρή ευκαιρία να κινηθούμε προς τη διαφάνεια».
Οι καλές προθέσεις δεν είναι όμως πάντα αρκετές: όταν ερωτάται για τον πόλεμο που εξελίσσεται στο Ευρωκοινοβούλιο ως προς την κατάρτιση Μητρώου των offshore εταιρειών, προκειμένου να παταχθεί το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, παραδέχεται ότι «οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν ευνοούν στην παρούσα φάση. Η κατάσταση έχει μάλλον κολλήσει, και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει ένα είδος συμμαχίας μεταξύ δεξιών και σοσιαλιστών, σε μια προσπάθεια απομόνωσης της Ακρας Δεξιάς. Η δυνατότητα δράσης έχει μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν, όταν ακόμη σοσιαλιστές, πράσινοι και Αριστερά είχαν το δικό τους μέτωπο».
Η ίδια αποδεικνύεται πολύ καλά ενημερωμένη για τους ελληνικούς χειρισμούς ως προς τη λίστα Λαγκάρντ. Είναι όμως φειδωλή σε δηλώσεις. «Η πολιτική βούληση είναι αυτή που παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο» αρκείται ουσιαστικά να πει.

Από τα καλλιστεία στον… πόλεμο
Η Εύα Ζολί ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων εκείνων που από αλλού ξεκίνησαν και αλλού η ζωή τους πήγε. Ούτε η ίδια δεν θα μπορούσε να φανταστεί, αν της το έλεγαν στα 18 της χρόνια, όταν ξεκίνησε να εργάζεται ως γκουβερνάντα στους κόλπους μιας οικογένειας στη Γαλλία, ότι θα εξελισσόταν σε δικαστή, πολιτικό, και παγκόσμιου βεληνεκούς διώκτρια της διαφθοράς. Η τύχη ήθελε να ερωτευθεί τον μεγαλύτερο γιο της οικογένειας, να κλεφτεί μαζί του παρά τη θέληση του πατέρα του, και να κάνει δυο παιδιά στο πλάι του. Η Γκρο Εύα Φάρσεθ γίνεται Εύα Ζολί, η πρώην βασίλισσα της ομορφιάς (είχε στεφθεί Μις Νορβηγία) ζυμώνεται με τη σκληρή πραγματικότητα: εργάζεται ως γραμματέας το πρωί, παρακολουθεί μαθήματα το βράδυ.

Καταφέρνει να πραγματώσει τον στόχο της στα 38 της χρόνια και να προφέρει τις υπηρεσίες στο δικαστικό σώμα αρχικώς ως αντεισαγγελέας στην Ορλεάνη και εν συνεχεία στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η επαγγελματική φιγούρα της ξεχωρίζει τη δεκαετία του ’90, όταν πέφτει στα χέρια της η υπόθεση του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και της τράπεζας Credit Lyonnais. Αποκτά τεράστιο ειδικό βάρος με την έρευνα για τις μίζες του πετρελαϊκού κολοσσού Elf-Aquitaine, σκανδάλου αναλόγου με αυτό της Siemens. Εδραιώνεται όταν εμπλέκεται στη δίωξη του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Ρολάν Ντιμά, στην υπόθεση πώλησης υπερτιμολογημένων φρεγατών στην Ταϊβάν.

Δέχεται απειλές για τη ζωή της

Η Ζολί ενσαρκώνει την τιμιότητα και την ακεραιότητα. Δουλεύει νυχθημερόν. Εκμυστηρεύεται στο «Βήμα» ότι δεν δέχθηκε ποτέ πιέσεις την περίοδο εκείνη. «Κανείς δεν σκέφτηκε να με δωροδοκήσει. Η πίεση προερχόταν πολλές φορές από τα ΜΜΕ. Η μεγαλύτερη ένταση ήταν ωστόσο εσωτερική: να καταφέρω να ολοκληρώσω αυτό που είχα αρχίσει. Μου πήρε πολλά χρόνια για να αρχίσω να γεύομαι τις χαρές της ζωής, να απολαμβάνω τη μουσική και τις εξόδους».

Η φήμη δεν έρχεται όμως ποτέ μόνη της. Δέχεται επανειλημμένως απειλές για τη ζωή της. Το 2001 φεύγει από τη Γαλλία, επιστρέφει στη Νορβηγία, όπου και δημιουργεί το Δίκτυο Δίωξης της Διαφθοράς – CorruptionHunterNetwork, που απαρτίζεται από δικαστές και εισαγγελείς από όλο τον κόσμο. Ηγείται του Δικτύου από το 2005.
Τον Νοέμβριο του 2009, καλείται από την ισλανδική κυβέρνηση, ως ειδική σύμβουλος, για να διερευνήσει – εν μέσω ισχυρών κλυδωνισμών – το πεδίο ευθύνης των τραπεζών στην οικονομική κρίση της χώρας.
Διαβαίνει το κατώφλι της πολιτικής το 2008, όταν γίνεται μέλος των Οικολόγων και δέχεται τη δεύτερη θέση στη λίστα για τις ευρωεκλογές μετά τον Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ. Το κόμμα Ευρώπη – Οικολογία – Πράσινοι κερδίζει το 20,86% των ψήφων, ποσοστό-θρίαμβος, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι το προηγούμενο συγκρίσιμο μέγεθος ήταν το 1,57% της Ντομινίκ Βουανέ.
Η Εύα Ζολί θα συνδέσει το όνομά της με το συγκεκριμένο κόμμα και στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας του 2012, καθώς χρίζεται επίσημη υποψήφιά του, απέναντι στον – νικητή τελικά – Φρανσουά Ολάντ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk