Κινητοποιήσεις ατόμων με αναπηρία σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Με κινητοποιήσεις τιμάται σήμερα, Τετάρτη, η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Τα άτομα με χρόνια προβλήματα και αναπηρίες «κραυγάζουν» για την δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται και ζητούν την άμεση λήψη μέτρων για να ανακουφιστούν τόσο τα ίδια όσο και οι οικογένειές τους.

Με κινητοποιήσεις τιμάται σήμερα, Τετάρτη, η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Η Εθνική Συνομοσπονδία Τυφλών Ελλάδος πραγματοποίησε πορεία προς τη Βουλή, το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών, ενώ στο Σύνταγμα κατέληξε και η πορεία της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων.

Ένταση σημειώθηκε όταν άνδρες της αστυνομίας δεν επέτρεψαν στα μέλη των δύο ομοσπονδιών να προσεγγίσουν το υπουργείο Οικονομικών.

Οι διαδηλωτές κατάφεραν να σπάσουν το μπλόκο της αστυνομίας και σε λίγη ώρα θα συναντηθούν στο ΥΠΟΙΚ με την κ. Ευτυχία Μιχαηλίδου, υπεύθυνη του πολιτικού γραφείου του Γκ.Χαρδούβελη.

Τα άτομα με αναπηρίες «κραυγάζουν» για την δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται και ζητούν την άμεση λήψη μέτρων για να ανακουφιστούν τόσο τα ίδια όσο και οι οικογένειές τους.

Παρόμοιες εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες έχουν οργανωθεί σε όλη την Ελλάδα.

«Εμείς, τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, πάνω από το 10% του πληθυσμού της χώρας και εμείς οι γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, βιώνουμε τη διάκριση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Σήμερα, μεσούσης της τρομερής οικονομικής κρίσης ζούμε τον καθημερινό αποκλεισμό από την εργασία και την κοινωνική ζωή. Αγωνιζόμαστε για να συγκρατήσουμε τα αυτονόητα και να μην χαθούν κατακτήσεις δεκαετιών» αναφέρει στη διακήρυξή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στη Θεσσαλονίκη

Διεκδικώντας δωρεάν δημόσια υγεία, πρόνοια και ειδική αγωγή, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων πραγματοποίησαν την Τετάρτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Αριστοτέλους με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπων με Αναπηρίες.

«Η κατάσταση των αναπήρων είναι δραματική. Έχει μειωθεί ο αριθμός των αναπήρων, οι οποίοι παίρνουν κάποια αναπηρική σύνταξη ή κάποιο αναπηρικό επίδομα. Το ποσοστό αυτών που έπαιρναν αναπηρική σύνταξη, από 14% που ήταν το 2012 έχει μειωθεί ήδη στο 8% και οι οδηγίες του ΟΟΣΑ και του ΚΕΠΕ είναι να κατέβουν στο 5%. Φανταστείτε ότι οι ανάπηροι και χρονίως πάσχοντες ήταν 500.000 κι απ’ αυτούς μόνο λίγο παραπάνω από το 1/3 έπαιρναν κάποιο επίδομα».
ανέφερε ο Στέλιος Καζεπίδης, μέλος της Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων Θεσσαλονίκη.

«Σήμερα, αυτοί που παίρνουν κάποιας μορφής επίδομα στη Θεσσαλονίκη είναι 20.000. Μεγάλες κατηγορίες αναπήρων, όπως π.χ. οι κωφοί και βαρήκοοι, από 18-65 χρόνων, στην πιο παραγωγική ηλικία δεν έπαιρναν κανένα βοήθημα. Από την άλλη, αυτό που μας επιφυλάσσουν είναι να μειωθούν τα επιδόματα, που έτσι κι αλλιώς είναι πενιχρά για να καλύψουν -υποτίθεται- τις ανάγκες της αναπηρίας και της χρόνιας πάθησης. Μιλάμε για επιδόματα των 300 ευρώ. Μας οδηγούν βαθμιαία στα 150-300 ευρώ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ανεργία των αναπήρων «τσακίζει κόκαλα» σε πανευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. «Στην Ελλάδα είμαστε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην ανεργία των αναπήρων. Διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις αναπήρων και από την άλλη ζητάμε προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού στα ιδρύματα για την περίθαλψη των αναπήρων», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk