Οι ξένοι επενδύουν στις προοπτικές της Ελλάδας

Αν και το πολιτικό ρίσκο εν μέσω έντονων διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και δανειστές κορυφώνεται, εν τούτοις μια σειρά επιχειρηματικές κινήσεις στην πραγματική οικονομία

Αν και το πολιτικό ρίσκο εν μέσω έντονων διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και δανειστές κορυφώνεται, εν τούτοις μια σειρά επιχειρηματικές κινήσεις στην πραγματική οικονομία δεικνύει ίσως τις ουσιαστικές προοπτικές της χώρας σε περίπτωση που καταφέρει τελικά να βγει από τη στενωπό της κρίσης, αποφεύγοντας έναν φαύλο κύκλο πολιτικής αστάθειας.
Αν και είναι δύσκολο ακόμη, όπως λέγεται, να αξιολογηθεί η τελική διαμόρφωση των πολιτικοοικονομικών συσχετισμών της επόμενης ημέρας, εν τούτοις ήδη ορισμένα δείγματα γραφής εμφανίζονται στον ορίζοντα: η προσφορά του 1,2 δισ. ευρώ των Γερμανών της Fraport για τα ελληνικά αεροδρόμια, η είσοδος του ομίλου Olayan στο μετοχικό κεφάλαιο του Costa Navarino, η συγχώνευση της Μύθος με τη Fix υπό τη δανέζικη πολυεθνική Carlsberg, η συμφωνία Σκλαβενίτης – Makro – Grivalia στο λιανεμπόριο και στην αγορά ακινήτων, το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της Philip Morris στην Παπαστράτος, η επιμονή των Αζέρων της Socar να αποκτήσουν τελικά τον ΔΕΣΦΑ, η απόκτηση του Ινδοκαναδού Πρεμ Γουάτσα, επικεφαλής της Fairfax, σημαντικής συμμετοχής στο εγχώριο τραπεζικό και επιχειρηματικό σύστημα, αποτελούν ορισμένα παραδείγματα.
Χαρακτηριστικές είναι επίσης οι περιπτώσεις ΟΤΕ – Deutsche Telekom, ΟΠΑΠ – Emma Delta, Fairfax – Eurobank, Eurobank Properties, Μυτιληναίος, Praktiker Hellas, York Capital – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Fosun Group – Folli Follie κ.ά., που δείχνουν την πιο ενεργή παρουσία σε ορισμένους σημαντικούς κλάδους της οικονομίας των ξένων κεφαλαίων, αλλά και την τάση ενίσχυσης της πολυμετοχικότητας σε ορισμένες τουλάχιστον επιχειρήσεις.
Συμμετοχές


Η είσοδος του Olayan Group στο μετοχικό κεφάλαιο του Costa Navarino (απέκτησε το 25% της εταιρείας) δεικνύει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική του παρουσία στη χώρα μας, ενώ είναι η πρώτη επένδυση στο εγχώριο real estate του ομίλου που είχε ή διατηρεί ακόμη σημαντικές συμμετοχές στη Vivartia, στην Chipita, στην Coca-Cola 3E και στη Flecopack. Ακόμη σε συνεργασία με την Global Finance του Α. Πλακόπητα διατηρούσε συμμετοχή στην εταιρεία συστημάτων ύδρευσης Eurodrip. H Philip Morris International αποφάσισε επίσης να υλοποιήσει μια νέα επένδυση, συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ, με σκοπό τη μετατροπή του εργοστασίου της Παπαστράτος σε εξαγωγικό κέντρο, με την πρόσθετη παραγωγή να κατευθύνεται σε περισσότερες από 30 χώρες.
Παράλληλα, ενώ πολλά από τα hedge funds που εισήλθαν μαζικά την τελευταία διετία στο ελληνικό χρηματιστήριο μειώνουν τις θέσεις τους, ορισμένα funds που επενδύουν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως η Wellington, χτίζουν νέες θέσεις.
Εισροές 1 δισ. ευρώ


Οι καθαρές εισροές των ξένων στο ΧΑ εξάλλου, παρά την κατάρρευση των τιμών τους τελευταίους μήνες, ξεπερνούν εφέτος το 1 δισ. ευρώ. Τις μεγαλύτερες θέσεις βέβαια έχουν η Capital (την οποία… αμφισβήτησε τις τελευταίες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ) και η Fidelity, ενώ μετά την επιδείνωση του κλίματος στην Ελλάδα στελέχη ελληνικών εισηγμένων (κυρίως τραπεζών) σπεύδουν, όπως λέγεται, να ενημερώσουν του ξένους μετόχους τους για τα δρώμενα στη χώρα ώστε να αποτρέψουν τυχόν «ηρωική έξοδο».
Από την άλλη πλευρά, το Apollo βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών στην ελληνική αγορά και ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα, ενώ η επίσημη είσοδος της Hines στην ελληνική αγορά ακινήτων έρχεται να προστεθεί στις αμερικανικές York Capital, Oaktree, Colony, στην ισραηλινή Invel Real Estate αλλά και σε αραβικούς ομίλους, όπως η Jermyn Street, και κρατικά funds από τον Περσικό.
Οι Blackstone (μέτοχος της Lamda Development- Ελληνικό), London & Regional, Carlton Group φέρονται μεταξύ άλλων να αναζητούν ευκαιρίες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό. H Dolphin Capital – στην οποία συμμετέχει μεταξύ άλλων το Third Point – είναι παρούσα στις συζητήσεις με τις τράπεζες που αφορούν ξενοδοχεία, εκτάσεις κ.τ.λ.


Επενδυτικό συνέδριο
«Ημέρα Ελλάδας» στη Νέα Υόρκη

Με τη συμμετοχή σημαντικών εισηγμένων στο χρηματιστήριο της Αθήνας εταιρειών, αλλά και κορυφαίων ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακών εταιρειών εισηγμένων στο NASDAQ και το NYSE, ανοίγει αύριο τις πόρτες του στη Νέα Υόρκη το ετήσιο επενδυτικό συνέδριο που διοργανώνεται από την Capital Link, σε συνεργασία με το NYSE Euronext και μεγάλες διεθνείς τράπεζες και οργανισμούς. Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί «Ημέρα Ελλάδας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης», όπου η ελληνική αντιπροσωπεία θα χτυπήσει και το καμπανάκι της λήξης των εργασιών του Χρηματιστηρίου.
Οι εταιρείες που συμμετέχουν είναι οι Α.Σ. Παπαδημητρίου & Συνεργάτες, Αττική Οδός & Aktor Concessions – Ομιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Atlantic Bank, Grivalia REIC, Ελληνικά Πετρέλαια, First Athens Corporate Finance SA, ΟΤΕ, ΙΝΤΡΑΛΟΤ ΑΕ, Invel Real Estate, Lamda Development, Libra Group, M.A. Angeliadis, Inc., Μαχάς & Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία, McKinsey & Company Greece, Mistras Group, Inc., Μυτιληναίος, NBG Pangaea REIC, Noble Energy Inc., ΟΠΑΠ, ΔΕΗ ΑΕ and Reed Smith. Από πλευράς ναυτιλιακών εταιρειών συμμετέχουν οι Danaos Corporations, Dorian Gas Ltd., Euroseas Ltd., Navios Maritime Holdings και Tsakos Energy Navigation.
Η ελληνική αποστολή θα αποτελείται από ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, στελέχη εταιρειών και οργανισμών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που θα παρουσιάσουν στους ξένους θεσμικούς τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk