Ενθαρρυντικά αποτελέσματα εμβολίου για τον ιό Έμπολα

Τα αποτελέσματα της πρώτης κλινικής δοκιμής σε ανθρώπους ενός πειραματικού εμβολίου για τον ιό Έμπολα είναι ενθαρρυντικά, καθώς αφενός το εμβόλιο φαίνεται ασφαλές και αφετέρου δείχνει ότι βοηθά σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδράσει για να καταπολεμήσει τη λοίμωξη.

Τα αποτελέσματα της πρώτης κλινικής δοκιμής σε ανθρώπους ενός πειραματικού εμβολίου για τον ιό Έμπολα είναι ενθαρρυντικά, καθώς αφενός το εμβόλιο φαίνεται ασφαλές και αφετέρου δείχνει ότι βοηθά σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδράσει για να καταπολεμήσει τη λοίμωξη.

Όμως, θα χρειαστούν ακόμη αρκετοί μήνες, έως ότου το εμβόλιο κριθεί κατάλληλο για ευρεία χρήση εναντίον της νόσου, που έχει σκοτώσει περίπου 5.500 ανθρώπους ως τώρα, τους περισσότερους στη Δυτική Αφρική. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμιά θεραπεία για τον ιό Έμπολα, που μεταδίδεται μέσω των σωματικών υγρών και σκοτώνει περίπου το 70% όσων μολύνει.

Παρήχθησαν αντισώματα, δεν εμφανίστηκαν παρενέργειες

Είκοσι υγιείς εθελοντές εμβολιάστηκαν στις ΗΠΑ από τους επιστήμονες των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «New England Journal of Medicine«, σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο, το «Science» και το «Nature».

Κανένας από τους εμβολιασθέντες δεν εμφάνισε σοβαρές παρενέργειες, ενώ οι οργανισμοί όλων παρήγαγαν αντισώματα κατά του θανατηφόρου ιού. Οι εθελοντές είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες, μία που πήρε μικρή και μία που πήρε μεγάλη δόση του εμβολίου. Η παραγωγή αντισωμάτων ήταν μεγαλύτερη στη δεύτερη ομάδα της υψηλής δόσης.
Οι αμερικανοί επιστήμονες χαρακτήρισαν «αδιαμφισβήτητη επιτυχία» και «πολλά υποσχόμενη» την πρώτη αυτή κλινική δοκιμή.

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί έναν αδενοϊό των χιμπατζήδων, ο οποίος έχει τροποποιηθεί γενετικά, ώστε να μεταφέρει στην επιφάνειά του μη μολυσματικές πρωτεΐνες του Έμπολα, οι οποίες και «πυροδοτούν» την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού.

Σε εξέλιξη τέσσερις δοκιμές

Ήδη, βρίσκονται σε εξέλιξη τέσσερις δοκιμές του ίδιου πειραματικού αμερικανικού εμβολίου, το οποίο στοχεύει στο να παρέχει προστασία έναντι δύο στελεχών του ιού Έμπολά, του στελέχους του Σουδάν και του στελέχους του Ζαϊρ (το δεύτερο στέλεχος ευθύνεται για την τρέχουσα επιδημία). Εκτός των ΗΠΑ, οι άλλες δοκιμές γίνονται στην Βρετανία (Οξφόρδη), στην Ελβετία και στο Μάλι.

Αν και αυτές οι δοκιμές δώσουν θετικά αποτελέσματα, τότε το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε χιλιάδες γιατρούς και άλλο προσωπικό που μάχεται κατά του ιού στη Δυτική Αφρική, γεγονός που θα αποτελέσει την επόμενη κρίσιμη φάση δοκιμής του εμβολίου. Αυτό θα είναι το οριστικό τεστ σχετικά με το πόσο το εμβόλιο προστατεύει αυτόν που το έχει κάνει. Παραμένει, πάντως, άγνωστο πόσο μπορεί να διαρκέσει η προστασία ενός τέτοιου εμβολίου.

Συνήθως, η δημιουργία ενός εμβολίου είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία. Αυτή τη φορά, όμως, υπό την πίεση των γεγονότων και την απεγνωσμένη ανάγκη των πληττόμενων αφρικανικών χωρών για ένα «όπλο» κατά του ιού, οι επιστήμονες έχουν επιταχύνει τη διαδικασία περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Ενα εκατομμύριο δόσεις ως το τέλος του 2015

Το πειραματικό εμβόλιο θα παραχθεί από τη βρετανική φαρμακευτική GlaxoSmithKline (GSK), που συμμετέχει στις δοκιμές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ και η οποία, όπως έκανε γνωστό, θα μπορεί να παράγει ένα εκατομμύριο δόσεις τον μήνα έως το τέλος του 2015. Η εταιρεία, όμως, επιδιώκει να πετύχει μια ειδική συμφωνία αποζημιώσεων σε περίπτωση που απρόβλεπτες παρενέργειες εμφανιστούν στο μέλλον σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο.

«Δεν θα περιμένουμε έως ότου διευθετηθεί αυτό το θέμα, αλλά είναι προφανές πώς υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι, τους οποίους δεν πρέπει να αναμένεται πως οι εταιρείες θα αναλάβουν από μόνες τους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας σερ Άντριου Γουίτι.
Σύνδεσμος: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση:

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk