ΕΚΠΑ: Αδειασαν δυο σάκους με απορρίμματα στο γραφείο αντιπρύτανη

Ένα ακόμη επεισόδιο βίας από φοιτητές διαδραματίστηκε σήμερα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ομάδα φοιτητών εισέβαλε σήμερα στην πρυτανεία του Ιδρύματος, απαιτώντας να δει τον πρύτανη του κ. Θεοδ. Φορτσάκη.

Ένα ακόμη επεισόδιο βίας από φοιτητές διαδραματίστηκε σήμερα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ομάδα φοιτητών εισέβαλε σήμερα στην πρυτανεία του Ιδρύματος, απαιτώντας να δει τον πρύτανη του κ. Θεοδ. Φορτσάκη.
Ο πρύτανης του Ιδρύματος ωστόσο βρισκόταν σε ταξίδι στο εξωτερικό. Αντ’ αυτού δέχτηκε να τους δει ο αντιπρύτανης του Ιδρύματος κ. Αντ. Καλοκαιρινός, ο οποίος και τους άνοιξε την πόρτα του γραφείου του κ. Φορτσάκη για να τους ακούσει.
Οι φοιτητές αφού, σύμφωνα με τον κ. Καλοκαιρινό, του έθεσαν σε έντονο και υβριστικό ύφος τις διαφωνίες τους με τα θέματα φύλαξης του Πανεπιστημίου και την παρουσία αστυνομικών αρχών στην περιοχή, τελικά πήραν δυο σάκκους με απορρίμματα και τα άδειασαν στο γραφείο του πρύτανη.
«Ήταν πραγματικά μια απαράδεκτη πράξη και συμπεριφορά, τριτοκοσμική θα έλεγα» δήλωσε ο κ. Καλοκαιρινός μιλώντας στο «Βήμα». «Δέχτηκε να τους ακούσει, αν και αυτό δεν ήταν διάλογος αλλά μονόλογος καθώς δεν μπορούσες καν να εκφράσεις άποψη μιλώντας μαζί τους».
Ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών

Ανακοίνωση για το θλιβερό συμβάν εξέδωσαν οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία εξιστορεί λεπτομερώς το πώς συνέβησαν τα γεγονότα και εξηγεί ότι βούληση των πρυτανικών αρχών είναι «η αντιμετώπιση όλων των τρεχόντων και χρονιζόντων προβλημάτων του Πανεπιστημίου που παρέλαβαν» και στηλιτεύει το επεισόδιο καθώς «ενέργειες τέτοιας έμπνευσης και επιπέδου μόνον ζημία μπορούν να προξενήσουν και στο Πανεπιστήμιο συνολικά και στα οποιαδήποτε λογικά αιτήματα όλων των ανθρώπων του Πανεπιστημίου»..

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Λίγο μετά το μεσημέρι, ομάδα –κατά δήλωσή τους– φοιτητών ζήτησε να συναντήσει χωρίς προηγούμενη συνεννόηση τον πρύτανη του ΕΚΠΑ. Επειδή ο πρύτανης απουσίαζε για επιστημονικές υποχρεώσεις, δέχθηκε να τους συναντήσει εκ μέρους των πρυτανικών Αρχών ο αναπληρωτής πρύτανη Ποιότητας της Πανεπιστημιακής Ζωής, καθηγητής κ. Αντώνιος Καλοκαιρινός. Οι φοιτητές ζήτησαν με ένταση να γίνει η συνάντηση στο γραφείο του πρύτανη και μόνο! Ο κ. Καλοκαιρινός για να μην κλιμακωθεί η ένταση τούς δέχθηκε τελικά στο γραφείο του πρύτανη. Αφού άκουσε ένα εκ των φοιτητών να εκφωνεί λογύδριο και πριν προλάβει να απαντήσει, οι φοιτητές άδειασαν δύο γεμάτες, μεγάλες σακούλες απορριμμάτων πάνω στο γραφείο του πρύτανη, ταυτόχρονα βιντεοσκοπώντας όλο το συμβάν, και αποχώρησαν!

Οι πρυτανικές Αρχές από την ανάληψη των καθηκόντων τους, εκφράζοντας τη βούληση των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, όπως αυτή αποτυπώθηκε και στις πρυτανικές εκλογές, μεριμνούν αδιάκοπα για την αντιμετώπιση όλων των τρεχόντων και χρονιζόντων προβλημάτων του Πανεπιστημίου που παρέλαβαν. Ως πρώτο μεταξύ αυτών έταξαν το θέμα της καθαριότητας, ως προς το οποίο δρομολόγησαν αμέσως τον ήδη πραγματοποιηθέντα πρόχειρο διαγωνισμό (τα αποτελέσματά του αναμένονται προσεχώς). Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει με κανένα τρόπο ταχύτερες διαδικασίες. Ταυτόχρονα οι πρυτανικές αρχές προβαίνουν σε ενέργειες για την αντιμετώπιση της υποχρηματοδότησης και της μείωσης διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, ενώ παράλληλα φροντίζουν για τα αυτονόητα ζητήματα της νόμιμης λειτουργίας των θεσμικών Οργάνων και της ασφάλειας, ιδιαιτέρως στο Κεντρικό Κτήριο της διοίκησης του ιδρύματος.

Τη στιγμή που οι περισσότεροι καθηγητές και φοιτητές βρίσκονται στα αμφιθέατρα και τα εργαστήρια και τα διοικητικά στελέχη εργάζονται με υπερπροσπάθεια, την ίδια στιγμή μια ολιγομελής, ακραία και έμπρακτα αντιδημοκρατική ομάδα “σκηνοθετεί” και προσπαθεί να καρπωθεί την ένταση με πρόσχημα τον διάλογο!

Οι πρυτανικές Αρχές είναι, και θα είναι πάντα, ανοιχτές στον διάλογο, ο οποίος, όμως, προϋποθέτει όλοι οι διαλεγόμενοι να σέβονται τους νόμους και τις βασικές αρχές της δημοκρατίας στην πράξη και όχι προσχηματικά.

Το σημερινό θλιβερό και καταδικαστέο, ελπίζουμε από όλους, συμβάν επιβεβαιώνει την ανάγκη να συνεχίσουμε, πάντοτε με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και τους Νόμους, να εργαζόμαστε για όλα εκείνα τα αυτονόητα που σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται το Πανεπιστήμιό μας. Ενέργειες τέτοιας έμπνευσης και επιπέδου μόνον ζημία μπορούν να προξενήσουν και στο Πανεπιστήμιο συνολικά και στα οποιαδήποτε λογικά αιτήματα όλων των ανθρώπων του Πανεπιστημίου».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk