Το δραματικό μήνυμα του Γκίκα Χαρδούβελη

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια θα ενημερώσει αύριο για την πορεία της οικονομίας και του λεπτού θέματος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης.

Το πρόσταγμα της διατήρησης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια επανέφερε στο προσκήνιο ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης μετά την συνάντηση με τον Κ. Παπούλια.

«Μπορώ να διαβεβαιώσω τους Έλληνες πολίτες ότι θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια θα συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα ενισχύσουμε τους θεσμούς, θα οργανώσουμε το κράτος, θα ανεβάζουμε διαρκώς το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων» σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης και ξεκαθάρισε: Αυτά θα γίνουν σε συμφωνία με τους εταίρους, αυτό επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον είπε ο ΥΠΟΙΚ και θύμισε «τι έγινε πριν από λίγο καιρό όταν βρεθήκαμε μπροστά στο χάος των αγορών και τι προσπάθεια κάναμε για να μαζέψουμε το κλίμα».

Κάνοντας επίσης μια προσωπική αναφορά ο υπουργός είπε ότι «κάποιοι, χωρίς κανένα κόστος ή θέλοντας να θολώσουν τα νερά και την πραγματικότητα μόνο το προπατορικό αμάρτημα δεν μου έχουν φορτώσει».

Το μήνυμα Χαρδούβελη

«Ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και τη στρατηγική που θα ακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα.


Η οικονομία ήδη σταθεροποιείται με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Βέβαια, η καλή πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί και από τις δικές μας επιλογές όσον αφορά τη σχέση μας με τους εταίρους μας. Βρισκόμαστε στο τέλος του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και από το 2015 μια νέα περίοδος ανοίγεται σε αυτή τη σχέση. Πρέπει να είναι μια φιλική σχέση, από την οποία βγαίνουν όλοι κερδισμένοι.


Η οικονομία θα ανακάμψει ταχύτερα μέσα σε κλίμα στήριξης από τους εταίρους μας. Αυτό θα βοηθήσει και την προσπάθεια να βγούμε πάλι από μόνοι μας στις αγορές και να δανειζόμαστε με χαμηλά επιτόκια. Θυμόμαστε όλοι τι έγινε πριν από λίγο καιρό όταν βρεθήκαμε μπροστά στο χάος των αγορών και τι προσπάθεια κάνουμε για να μαζέψουμε το κλίμα που είχε δημιουργηθεί.


Στην τελική ευθεία λοιπόν για τη συμφωνία που θα αφορά την επόμενη ημέρα, έχουμε συνείδηση της ευθύνης. Η διαπραγμάτευσή μας θα είναι σκληρή, ειλικρινής και αποτελεσματική. Θέλουμε συμφωνία που να πηγαίνει τη χώρα μπροστά και θα το πετύχουμε.


Σήμερα χρειάζεται ψυχραιμία. Δεν ωφελούν οι λεονταρισμοί, που συνήθως γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Αυτούς η χώρα τους πληρώνει χρόνια τώρα και πάντα κατόπιν εορτής. Πρέπει να έρθουμε σε μια ασφαλή για τη χώρα συμφωνία με τους δανειστές εγκαίρως και θα προλάβουμε.


Ως υπουργός Οικονομικών οφείλω να προασπίζομαι τη δημοσιονομική σταθερότητα και να αντιστέκομαι στο λαϊκισμό. Οσο περνά από το χέρι μου, λοιπόν, δεν πρόκειται να επιτρέψω να παραπλανηθεί ο ελληνικός λαός. Εργάζομαι για να υπάρξει συνολική ρεαλιστική συμφωνία με τους δανειστές το συντομότερο δυνατό. Από τη θέση του υπουργού Οικονομικών μπορώ να διαβεβαιώσω τους Ελληνες πολίτες ότι θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, θα συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα ενισχύσουμε τους θεσμούς, θα οργανώσουμε το κράτος, θα ανεβάζουμε διαρκώς το βιοτικό επίπεδο όλων των Ελλήνων.


Αυτά θα δίνουν σε συμφωνία με τους εταίρους μας. Αυτό επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον, το οποίο και υπηρετώ μακριά από κάθε είδους σκοπιμότητες. Αυτό θεωρώ ότι κάνει πρώτος από όλους μας ο Πρωθυπουργός και σύσσωμη η κυβέρνηση.


Ακούω και διαβάζω διάφορα. Κάποιοι, χωρίς κανένα κόστος ή θέλοντας να θολώσουν τα νερά και την πραγματικότητα μόνο το προπατορικό αμάρτημα δεν μου έχουν φορτώσει.


Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά τι έχει συμβεί όπως τα γνωρίζει και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, και σε κάθε περίπτωση για μένα αυτό είναι αρκετό. Παραμένω αφοσιωμένος στο έργο μου, που είναι η ασφαλής μετάβαση της ελληνικής οικονομίας και της χώρας στη φάση της ανάπτυξης».


Η συνάντηση Παπούλια-Χαρδούβελη

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια ενημέρωσε την Τρίτη για την πορεία της οικονομίας και του λεπτού θέματος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης.

«Εχουν νεύρα οι δανειστές μας διότι βλέπουν ότι κάτι εγκαταλείπεται», είπε ο υπουργός Οικονομικών στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Συνέστησε ψυχραιμία, λέγοντας ότι η ψυχραιμία είναι το κλειδί της διαπραγμάτευσης, ενώ τόνισε ότι έγινε στόχος επειδή έχει τον κουμπαρά.

Συγκεκριμένα υποδεχόμενος τον υπουργό Οικονομικών, ο Πρόεδρος του είπε «Οι υπουργοί των Οικονομικών πάντα είναι στο στόχαστρο…»

Ο κ. Χαρδούβελης άδραξε την ευκαιρία κ είπε: «Είναι φυσιολογικό κ. Πρόεδρε. Όταν κρατάς τον κουμπαρά είσαι στο στόχαστρο. Οταν φτιάχνεις το σχέδιο για τη χώρα αναγκαστικά είσαι στο στόχαστρο. Και όταν χρωστάς χρήματα κ έχεις και τους δανειστές πάλι είσαι στο στόχαστρο. Πρέπει να βρούμε μια λύση, φαντάζομαι θα τη βρούμε. Πρέπει να έχουμε ψυχραιμία γιατί στη διαπραγμάτευση είναι το α και το ω».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά πολλά θρυλούνται και ότι εχει μπερδευτεί μεταξύ μύθου και πραγματικότητας.

Τότε ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι περνάμε μια δύσκολη φάση. Είναι, πρόσθεσε, «μια εποχή που τελειώνει το παλιό και ξεκινάει κάτι καινούριο. Και σε αυτό το ενδιάμεσο στάδιο τα νεύρα τεντώνουν από όλες τις πλευρές. Δεν είμαστε μόνο εμείς, συμπλήρωσε, είναι και οι πλευρά των δανειστών, οι οποίοι ξαφνικά βλέπουν ότι κάτι εγκαταλείπεται. Αρα αυτό, συμπλήρωσε φέρνει κάποια διάσταση απόψεων που βλέπουμε αυτή την εβδομάδα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk