Σκουρλέτης: ΠαΣοΚ και Ν.Δ. έχουν αδελφοποιηθεί πολιτικά

Τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε στον Βήμα fm για το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, τους ΑΝΕΛ, τη συνάντηση Τσίπρα-Κουβέλη και το ενδεχόμενο συνάντησης Τσίπρα-Μέρκελ

Τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη για το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, τους ΑΝΕΛ, τη συνάντηση Τσίπρα-Κουβέλη και το ενδεχόμενο συνάντησης Τσίπρα-Μέρκελ.{{{ audio1 }}}

Για το ΠΑΣΟΚ και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ

«Το θέμα είναι ότι μας χωρίζουν πάρα πολλά πράγματα και έχουν βαθύνει τα τελευταία χρόνια, αφού το ΠΑΣΟΚ κιόλας από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 είχε μετατοπιστεί, όπως και όλη η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, σε θέσεις του νεοφιλελευθερισμού. Και βέβαια, τα τελευταία χρόνια, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έχουν αδελφοποιηθεί, πολιτικά όμως το ΠΑΣΟΚ είναι απόλυτα δορυφοριοποιημένο. Και δεν είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου, αφού είναι η ακραία κατάληξη μιας ολόκληρης πορείας, ειδικά το ΠΑΣΟΚ των τελευταίων δεκαετιών.»

Για το Ποτάμι

«Αλήθεια, τι είναι το Ποτάμι; Είναι λίγο απ’ όλα. Και θα μπορούσε να το πει κανείς έτσι (ότι όταν είσαι λίγο απ’ όλα, είσαι τίποτα). Είναι μάλλον μια συνειδητή επιλογή πολιτική, να μη δεσμεύεσαι για κάτι ή να μην υποστηρίζεις κάτι με σαφήνεια και να τα αφήνεις ανοιχτά. Η συνεργασία πρέπει να βασίζεται πάνω σε μια συγκεκριμένη ιδεολογική βάση για να έχει αξία και να σε κρίνει κάποιος αν είσαι συνεπής μ’ αυτά που υποστηρίζεις. Το πρόβλημα είναι ότι το Ποτάμι δεν έχει σαφή προγραμματική βάση και είναι λίγο από εδώ και λίγο από εκεί. Άρα, έτσι όπως είναι τα πράγματα, σ’ αυτή τη βάση, δεν ξέρω ποια είναι η προοπτική αυτού του κόμματος.»

Για τον Καμμένο και το ενδεχόμενο συνεργασίας ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν έχουμε πει ποτέ ότι υπάρχουν προϋποθέσεις συνολικής συνεργασίας με τον κ. Καμμένο. Από εκεί και πέρα, έχετε δει ότι για συγκεκριμένα θέματα και τώρα, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχουμε βρεθεί να έχουμε κοινή άποψη, π.χ. στο θέμα των κόκκινων δανείων ή στο θέμα του χρέους να έχουμε κάποιες συγκλίσεις. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει συνεργασία σε ευρύτερη βάση.»

Για τη συνάντηση Τσίπρα-Κουβέλη

«Απλώς είναι ένα ραντεβού από παλιά, το οποίο δεν έχει κλείσει. Άρα, δεν μπορεί να πει κανείς ότι επίκειται άμεσα. Εκκρεμεί. Στις συναντήσεις των αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων που είχαν γίνει το καλοκαίρι, είχε συζητηθεί αυτό το ραντεβού, αλλά μεσολάβησε το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ με πολύ ενδιαφέρουσες πολιτικές αποφάσεις και έτσι μπορούμε να δούμε στο μέλλον μια τέτοια συνάντηση.»

Για το ενδεχόμενο συνάντησης Τσίπρα-Μέρκελ

«Αν ο κ. Τσίπρας είναι πρωθυπουργός και η κυρία Μέρκελ εξακολουθεί να κατέχει το αξίωμά της, δεν θα συναντηθούν; Μα, η κυρία Μέρκελ αυτή τη στιγμή είναι η πρώτη πολιτική κυρία της Γερμανίας και προφανώς μπορεί να χρειαστεί να συναντηθούν. Σας διαψεύδω (ότι έχει τεθεί αυτό το ενδεχόμενο σε συνεδρίαση κομματικού οργάνου και έχει απορριφθεί). Δεν έχει τεθεί τέτοιο ενδεχόμενο και δεν το έχουμε μπροστά μας τώρα, αλλά όταν μιλάμε για διαπραγμάτευση, με ποιον θα κάνουμε αυτή τη διαπραγμάτευση, αφού και η κυρία Μέρκελ είναι μέσα στους εταίρους μας; Φυσικά θα την κάνουμε και με την κυρία Μέρκελ.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk