Οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, οι διεθνείς τιμές ενέργειας, οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, αλλά και η πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου των ηγετών της ομάδας των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών (G20) που θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο και μεθαύριο Κυριακή στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας.

Αν και η σύνοδος της G20 σκιάζεται από την αντιπαράθεση Ρωσίας – Δύσης, ωστόσο η Αυστραλία που ασκεί την προεδρία της συνόδου έχει αναδείξει πολλά σημαντικά οικονομικά ζητήματα ως προτεραιότητες.

Σημειώνεται πως στη σύνοδο θα μετέχει και η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία προ ημερών προειδοποίησε για την «άνιση» παγκόσμια ανάπτυξη, επικεντρώνοντας στις αρρυθμίες της ζώνης του ευρώ. Το ΔΝΤ θεωρεί πως η Ευρώπη δεν έχει εισέλθει σταθερά στον δρόμο για την οικονομική ανάκαμψη, κάτι που αναμένεται να συζητηθεί και στη σύνοδο κορυφής της G20.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν και οι εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ο οποίος έχει αποσαφηνίσει πως ο στόχος για αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας κατά 2%, τον οποίο έχει θέσει η G20, θα υπερκαλυφθεί μόνον εφόσον αυτές εφαρμόσουν με συνέπεια ειδικά προγράμματα στήριξης.

Συνοπτικά η ατζέντα της G20 περιλαμβάνει τα εξής ζητήματα που σχετίζονται με την ισχυροποίηση της ανθεκτικότητας της παγκόσμιας οικονομίας:

  • Θα εξετασθεί η υλοποίηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχει αποφασίσει στο παρελθόν η G20.
  • Θα εξετασθεί ο εκμοντερνισμός του διεθνούς φορολογικού συστήματος ώστε να συμβαδίσει με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες δραστηριότητες φυσικών και νομικών προσώπων.
  • Θα εξετασθεί η μεταρρύθμιση των παγκόσμιων θεσμών ώστε να διασφαλισθεί πως οι χώρες με ειδικό ρόλο στην αναμόρφωση της παγκόσμιας οικονομίας πράττουν τα δέοντα.
  • Θα εξετασθεί η ενίσχυση της «προσαρμοστικότητας» στην αγορά ενέργειας.
  • Θα εξετασθεί η συμβολή της G20 στην ενίσχυση του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος.
  • Θα εξετασθούν πρωτοβουλίες ενίσχυσης του συντονισμού για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.