Κερδίστε 3 διπλές προσκλήσεις για τις μουσικές παραστάσεις του Θεάτρου Πόρτα «Τρίτες Παράλληλες»

Το Σάββατο 15/11/2014 στην εκπομπή με τη Δώρα Σαρρή (06:00-08:00)

Καλλιτεχνική επιμέλεια Κορνήλιος Σελαμσής

Κάθε Τρίτη από 28 Οκτωβρίου 2014

ΩΡΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ 21.15

Στείλτε sms γράφοντας ΒΗΜΑFM (κενό) ΟΝΟΜΑ και αποστείλετε στο 54010*{{{ moto }}}

Οι «Τρίτες Παράλληλες» είναι ο κύκλος συναυλιών, ρεσιτάλ και μουσικών προγραμμάτων που το Θέατρο Πόρτα παρουσιάζει στο κοινό του ακολουθώντας τον απλό άξονα: «Η μουσική χωρίζεται σε δύο είδη, την καλή και την κακή». Εμείς το δεύτερο είδος το αφήσαμε απ’ έξω. Όλες όμως οι «υποκατηγορίες» του πρώτου έχουν και θα έχουν χώρο στο πλουσιότατο πρόγραμμά μας: κλασσική, σύγχρονη, πειραματική, pop, indie, ροκ, μπαρόκ, τζαζ, μεσαιωνική, φολκ, παλιά και νέα (έως πολύ νέα). Φιλοδοξία μας οι μουσικές εκπλήξεις: απρόσμενες συναντήσεις, βραδιές με χιούμορ, αναπάντεχο λυρισμό, πρώτες εκτελέσεις και παιχνιδιάρικες επανεκτελέσεις σε μια σειρά από μοναδικές και πρωτότυπες βραδιές.

2 Δεκεμβρίου

Os Orphicum

Sfogavan con le stele / μαδριγάλια

Το νέο φωνητικό σύνολο Os Orphicum (Στόμα του Ορφέα) που δημιούργησε ο πολλά υποσχόμενος νέος τσεμπαλίστας και βαρύτονος Ιάσων Μαρμαράς, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Ολλανδία, παρουσιάζει στο θέατρο Πόρτα ένα αφιέρωμα στο Ιταλικό Μαδριγάλι του 17ου αιώνα. Κρυφές, ξεχασμένες, μυστικές ιστορίες πάθους, αγάπης, απελπισίας αφηγούνται πέντε τραγουδιστές μέσα από τις Νέες Μουσικές –όπως χαρακτηρίζονταν την εποχή που πρωτοπαρουσιάστηκαν– των Caccini, D’ India, Monteverdi, Notari, κ.ά.

9 Δεκεμβρίου

Matchin’ Punchies

Οι Matchin’ Punchies είναι ένα ντούο. Ένα υπερβολικά νεανικό ντούο από τον δεκαεπτάχρονο Μάριο Βίττη και τον εικοσάχρονο Γεννάδιο Αρβανίτη. Οι Matchin’ Punchies φτιάχνουν τη μουσική τους μ’ ένα drum set και μία ηλεκτρική κιθάρα. Το φθινόπωρο του 2013 ηχογράφησαν στο πανεπιστήμιο του Lincoln το πρώτο τους album με τίτλο What? το οποίο θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του 2014. Η μουσική και τα τραγούδια τους, πολύ συχνά ατμοσφαιρικά και άλλες φορές περίπλοκα και εξαιρετικά δεξιοτεχνικά, μπορούν να χαρακτηριστούν ως post-rock αλλά εκτείνονται σε πολλά διαφορετικά ύφη που μέσα στα κομμάτια τους αναμειγνύονται με μεγάλη επιτυχία. Οι Matchin’ Punchies θα παρουσιάσουν στο θέατρο Πόρτα το υλικό του δίσκου τους καθώς και πιο καινούριες μουσικές και τραγούδια που έγραψαν τη χρονιά που μας πέρασε.

16 Δεκεμβρίου

Ex Silentio

Laborintus

Το σύνολο Παλαιάς Μουσικής Ex Silentio δεν χρειάζεται συστάσεις για τους φίλους της μουσικής αυτής, ο καλλιτεχνικός του διευθυντής και φλαουτίστας Δημήτρης Κούντουρας έχει παρουσιάσει με το Ex Silentio πλήθος προγραμμάτων με μεγάλο καλλιτεχνικό αλλά και ιστορικό ενδιαφέρον.

Στο Laborintus το σύνολο θα παρουσιάσει Μεσαιωνική και πρώιμη Αναγεννησιακή μουσική στη συναρπαστική και λίγο γνωστή εποχή του 14ου και 15ου αιώνα, αναδεικνύοντας αφενός σπάνια κοσμική μουσική στο μεταίχμιο ανάμεσα σε Μεσαίωνα και Αναγέννηση και αφετέρου αντιπαραβάλλοντας τη μουσική της Δύσης και της Ανατολής. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται έργα της περίτεχνης γοτθικής πολυφωνίας των Ciconia, Du Fay, Ockeghem, μονοφωνική και αυτοσχεδιαστική μουσική της εποχής καθώς και μουσική παράδοση βάρδων της Ανατολικής Μεσογείου.

Στείλτε sms γράφοντας ΒΗΜΑFM (κενό) ΟΝΟΜΑ και αποστείλετε στο 54010*

23 και 30 Δεκεμβρίου

Κορνήλιος Σελαμσής – Κωνσταντίνος Βήτα

Κινούμενα Σχέδια

Τα τραγούδια από τις ταινίες του Walt Disney από τη δεκαετία του ’30 ως τη δεκαετία του ’50 διασκευάζει ο συνθέτης Κορνήλιος Σελαμσής για κουαρτέτο εγχόρδων σαν μια μονόχρωμη φωτοτυπία της εξαιρετικά πολύχρωμης μουσικής του παιδικού σινεμά. Ο Κωνσταντίνος Βήτα με τη σειρά του ερμηνεύει μαζί με την performer και τραγουδίστρια Χαρά Κότσαλη αυτή τη συλλογή τραγουδιών με το προσωπικό του ύφος και τη μεγάλη του ευαισθησία ξαναδίνοντάς μας αυτή τη μουσική με τρόπο απροσδόκητο και συγκινητικό.

6 Ιανουαρίου

Baroque unexpected Ι

Τον Ιανουάριο εγκαινιάζεται στο θέατρο Πόρτα ένας κύκλος απροσδόκητων συναυλιών. Οι μουσικοί, οι performers και το θέατρο παραμένουν δεσμευμένοι να τηρήσουν εχεμύθεια για τα περιεχόμενα της συναυλίας. Ένας επιμελητής μουσικός σχεδιάζει ένα περιπετειώδες πρόγραμμα που συνδυάζει τη μουσική με την performance art, με σκοπό να ερεθίσει την περιέργεια και τη φαντασία του κοινού. Για

το φιλόμουσο κοινό η μόνη πληροφορία που δίνεται εκ μέρους του θεάτρου είναι πως οι δύο πρώτες συναυλίες σχετίζονται με την

παλαιά μουσική.

13 Ιανουαρίου

Artéfacts Ensemble

Tape

Στη δεύτερή τους εμφάνιση στο θέατρο Πόρτα οι Artéfacts Ensemble εμφανίζονται μ’ ένα πρόγραμμα για σόλο όργανα ή ντουέττα και tapes (ή αλλιώς προηχογραφημένα μέρη με ηλεκτρονικούς ή φυσικούς ήχους ή άλλα όργανα). Μουσικές γεμάτες ενέργεια και ένταση παρουσιάζονται σε ένα πρόγραμμα που οι μουσικοί που βρίσκονται πάνω στη σκηνή έχουν να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη πρόκληση να ανταγωνιστούν την ακρίβεια των υπολογιστών και την ένταση των ηχείων. Στη συναυλία θα ακουστούν μεταξύ άλλων έργα των σύγχρονων συνθετών Alejandro Vinao, Edmund Campion, Javier Alvarez.

Στείλτε sms γράφοντας ΒΗΜΑFM (κενό) ΟΝΟΜΑ και αποστείλετε στο 54010*

20 Ιανουαρίου

Μπάμπης Παπαδόπουλος

Aκούστικ σετ

O Mπάμπης Παπαδόπουλος ελίσσεται χρόνια στην ελληνική μουσική με επιτυχία – οι Τρύπες, ίσως η μεγαλύτερη ελληνική ροκ μπάντα, υπήρξαν η ροκ εκδοχή του, ενώ με τις κιθάρες και ενορχηστρώσεις στους δίσκους του Θανάση Παπακωνσταντίνου με τους Λαϊκεδέλικα πέρασε στη λαϊκή πλευρά με την ίδια ευκολία. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει συνθέσει τη μουσική για το soundtrack της ταινίας του Γιάννη Οικονομίδη «Το μικρό ψάρι», που παρουσιάστηκε στο τελευταίο φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου.

Το «Aκούστικ σετ» που παρουσιάζεται στο θέατρο Πόρτα είναι μια ακόμα έκφραση της βαθιάς μουσικής του γνώσης, και μια διασταύρωση ρεμπέτικων, τζαζ και μπλουζ με τον πιο μίνιμαλ τρόπο. Ένα ακουστικό σχήμα που το αποτελούν, εκτός από τον ίδιο που παίζει ακουστική κιθάρα, ο Φώτης Σιώτας στη βιόλα, ο Μιχάλης Βρέττας στο βιολί, ο Διονύσης Μακρής στο κοντραμπάσο και ο Δημήτρης Βλαχομήτρος στο μπουζούκι. Έχουν εμφανιστεί με μεγάλη επιτυχία στο Womex της Θεσσαλονίκης το 2012 και στο Krems της Αυστρίας 2013. Tο σχήμα θα παρουσιάσει τα κομμάτια από τους δύο δίσκους του Μπάμπη Παπαδόπουλου («Σκηνές απο ένα ταξίδι», Puzzlemusik 2008 και «Απο την σπηλιά του Δράκου», Puzzlemusik 2010) ενορχηστρωμένα ειδικά για αυτό το σχήμα, καθώς και κομμάτια από το νέο του άλμπουμ που προβλέπεται να κυκλοφορήσει σύντομα.

27 Ιανουαρίου

Γιώργος Κοντραφούρης

Solo

Ο σημαντικός Έλληνας οργανίστας και πιανίστας της τζαζ Γιώργος Κοντραφούρης εμφανίζεται στο θέατρο Πόρτα για μια solo συναυλία που θα ερμηνεύσει στο πιάνο μια σειρά από συνθέσεις του αλλά και κομμάτια από τη μεγάλη του δισκογραφική παρουσία, σε μια συναυλία που με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων ο ερμηνευτής πολλαπλασιάζει τη μουσική του παρουσία και μας δίνει τη δυνατότητα να ακούσουμε ένα πρωτότυπο και περιπετειώδες αποτέλεσμα.

Ο Γιώργος Κοντραφούρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε κλασικό πιάνο στο Εθνικό Ωδείο. Στην ηλικία των 16, έστρεψε το ενδιαφέρον του στη τζαζ και παρακολούθησε μαθήματα τζαζ αυτοσχεδιασμού με τον Μάρκο Αλεξίου. Παρακολούθησε μαθήματα επίσης με τους Jim Beard και Jarmo Savolainen. Αποφοίτησε με Bachelor’s και Master’s degree in Jazz Performance από την Ακαδημία Sibelius στη Φινλανδία. Έχει συνεργαστεί ως πιανίστας ή οργανίστας με πολύ σημαντικούς και σπουδαίους μουσικούς όπως: Mark Johnson, Arild Andersen, Marcus Stockhausen, Louisiana Red, Keith Copeland, Andy Sheppard, Ralph Peterson Jr., Bob Brozman, Carla Cook, Alvester Garnett, Stepko Gut, Olivier Gatto, David Liebman, Houston Pearson, Eric Alexander, David Sills, Lou Donaldson, Sam Newsome, Jamie Hadad, Deborah Davies, Benny Golson, Tim Hagans, Bob Shepard, Carmen Lundy, Sheila Jordan, Jukkis Uotila, Wade Mikkola, Takis Paterelis, Stratos Vougas, Dimos Dimitriadis, Lydia Fylipovic, T. Spasov, A. Pacatius.

Στείλτε sms γράφοντας ΒΗΜΑFM (κενό) ΟΝΟΜΑ και αποστείλετε στο 54010*

* Στους διαγωνισμούς θα λαμβάνονται υπόψη μόνο τα sms που θα αποστέλλονται στο 54010 κατά τη διάρκεια της εκάστοτε εκπομπής

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk