Ατζέμ πιλάφι με κρόκο Κοζάνης και ψητό μεδούλι

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

100 γρ. κριθαράκι

550 ml ζωμό κοτόπουλου, ζεστό, σπιτικό ή ψυγείου

170 γρ. καστανό ρύζι

1 γρ. κρόκο Κοζάνης

2 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο

ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι, ακέρωτο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

100 ml μεδούλι από μοσχαρίσια κόκαλα (ζητήστε από τον κρεοπώλη να σας το βγάλει)*

20 φυλλαράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα

4 κ.σ. κατίκι Δομοκού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κριθαράκι, μέχρι να πάρει ελαφρώς σκούρο χρώμα. Προσθέτουμε τον ζωμό του κοτόπουλου, το ρύζι και τον κρόκο Κοζάνης και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 12 λεπτά ή μέχρι να πιει τα υγρά του.

Ρίχνουμε το βούτυρο, το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού, καθώς και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ψήνουμε το μεδούλι για 1-2 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό.

Σερβίρουμε το ατζέμ πιλάφι στα πιάτα και βάζουμε από μια κουταλιά κατίκι στο κέντρο. Συνοδεύουμε γύρω γύρω με το μεδούλι.

*
Διαφορετικά, ζητήστε από τον κρεοπώλη να σας δώσει σπασμένα τα κόκαλα και βγάλτε το μεδούλι ξύνοντας με ένα πιρούνι.

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014.

Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk