Διάλογο και σεβασμό στους νόμους ζητούν οι αρχές του ΕΚΠΑ

Διάλογο, αλλά με σεβασμό στους νόμους και την δημοκρατία ζητούν οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών σε ανακοίνωση τους που εκδόθηκε με αφορμή τα επεισόδια της περασμένης εβδομάδας με πρωταγωνιστές φοιτητές και διοικητικούς υπαλλήλους στο χώρο των Προπυλαίων

Διάλογο, αλλά με σεβασμό στους νόμους και την δημοκρατία ζητούν οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών σε ανακοίνωση τους που εκδόθηκε με αφορμή τα επεισόδια της περασμένης εβδομάδας με πρωταγωνιστές φοιτητές και διοικητικούς υπαλλήλους στο χώρο των Προπυλαίων.
«Οι Πρυτανικές Αρχές από την ανάληψη των καθηκόντων τους έθεσαν ως βασική και ουσιώδη προϋπόθεση λειτουργίας ενός ανοικτού στις ιδέες και δημοκρατικού Δημόσιου Πανεπιστημίου την απαρέγκλιτη τήρηση του Συντάγματος και των Νόμων. Είναι αυτονόητο ότι η μη τήρηση των Νόμων ή η επιλεκτική εφαρμογή τους από ορισμένους αναιρεί αυτή καθαυτή την ύπαρξη του Πανεπιστημίου, τόσο ως Ανώτατου Εκπαιδευτικού και Ερευνητικού Ιδρύματος, όσο και ως χώρου ελεύθερης διακίνησης των ιδεών» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα Δευτέρα από τις πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος.

«Όμως η χρήση πρακτικών αυθαίρετου αποκλεισμού και διακοπής κάθε διδασκαλίας και διοικητικής εργασίας στους πανεπιστημιακούς χώρους ως αποτέλεσμα της δράσης αποδεδειγμένα μειοψηφικών ομάδων συνιστά πλέον ένα επικίνδυνο, σχεδόν παγιωμένο, τέτοιο παράδειγμα. Επιπλέον, η απαξίωση των δικαιωμάτων όσων δεν συμφωνούν με τέτοιες ενέργειες και η απειλή βίας εναντίον τους είναι σαφώς εκτός νομιμότητας και πανεπιστημιακού ήθους. Ενέργειες αυτού του είδους υπονομεύουν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, δεν μπορούν λοιπόν να γίνουν αποδεκτές από τη χειμαζόμενη Ελληνική Κοινωνία που στηρίζει και χρηματοδοτεί το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, ούτε βεβαίως μπορούν να γίνουν ανεκτές από οιονδήποτε πραγματικά δημοκρατικό πολίτη» τονίζεται στο ίδιο κείμενο.

«Επομένως, είναι κοινό χρέος όλων των δημόσιων λειτουργών του Ε. Κ. Π. Α. – μελών Δ. Ε. Π., Ε. ΔΙ. Π. και Ε. Τ. Ε. Π., καθώς και διοικητικών στελεχών – να καταδικάζουν και να συντελούν στην αποτροπή τέτοιων παρεκτροπών, που εντέλει απαξιώνουν το Πανεπιστήμιό μας, το αποξενώνουν από την Ελληνική Κοινωνία και τις δημοκρατικές παραδόσεις της, και του εξασφαλίζουν αμφίβολους τίτλους τριτοκοσμικής γραφικότητας. Οι γνωστές «καταλήψεις», που και πρόσφατα ξαναπαρουσιάσθηκαν, δεν μπορούν να συναντήσουν παραπέρα κατανόηση ή ανοχή, οπουδήποτε κι οποτεδήποτε» αναφέρει η διοίκηση του πανεπιστημίου Αθηνών.

«Οι Πρυτανικές Αρχές είναι, και θα είναι πάντα, ανοιχτές στον διάλογο. Ο διάλογος, όμως, εκτός από ηρεμία, ευγένεια και διαλλακτικότητα, προϋποθέτει ανοικτά μυαλά και χώρους πραγματοποίησής του, και την κοινή εγγύηση ότι όλοι οι διαλεγόμενοι ξέρουν έμπρακτα να σέβονται τους Νόμους και βασικές αρχές της δημοκρατίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk