Η Intralot Australia ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα την πώληση της λοταρίας της πολιτείας της Βικτώριας στον Όμιλο Tatts, ο οποίος κατέχει την κύρια άδεια στην περιοχή.

Η Intralot αποφάσισε να αποσυρθεί από τα τυχερά παιχνίδια στην Βικτώρια, αφού το παθητικό της στα τελευταία επτά χρόνια που δραστηριοποιήθηκε στη συγκεκριμένη πολιτεία ανήλθε στα 63 εκατ. δολάρια.

Η Intralot είχε δεκαετές συμβόλαιο στη Βικτώρια για τα ξυστά και το λαχείο Κίνο. Η προηγούμενη εργατική κυβέρνηση είχε υποστηρίξει, όταν έσπαγε το μονοπώλιο της Tatts Group το 2007 πως τα συνολικά κέρδη της πολιτείας (από τα μερίσματα και τους φόρους) θα ανερχόταν στα 3 δισ. δολάρια.

Η απόδοση, όμως, ήταν πολύ φτωχή, με αποτέλεσμα ολοένα και λιγότεροι να παίζουν Κίνο και να αγοράζουν τα ξυστά της Intralot.

Με τη σύμφωνη γνώμη και της πολιτειακής κυβέρνησης η Intralot αποσύρεται και η Tatts Group γίνεται και πάλι η μονοπωλιακή δύναμη των τυχερών παιχνιδιών στη Βικτώρια.

Επί πλέον η ελληνική εταιρία προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και διεκδικεί 63,4 εκατ.δολάρια από την πολιτειακή κυβέρνηση, καθώς και διάφορα ποσά που δαπάνησε κατά την επταετή παρουσία της στη Βικτώρια, υποστηρίζοντας ότι οι αρμόδιες αρχές της είχαν αποκρύψει από την αρχή ότι η Tatts Group είχε αποκλειστική συμφωνία για να έχει παρουσία στις βιτρίνες και την καλύτερη θέση στα διάφορα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών.

Σήμερα έγινε γνωστό πως τα έσοδα που σχετίζονται με την πώληση της λοταρίας της Πολιτείας της Βικτώριας στον Όμιλο Tatts, συμπεριλαμβανομένων του αρχικού τιμήματος, των τρεχουσών πληρωμών και της εξοικονόμησης λειτουργικών δαπανών, εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθουν μέχρι το πόσο των 20 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου των Τυχερών Παιχνιδιών της Αυστραλίας (Gambling Licensing Review Panel) επιβεβαίωσε ότι η Intralot Australia υπέστη «άδικη μεταχείριση» κατά τη διαδικασία αδειοδότησης, ωστόσο δεν ελήφθησαν διορθωτικά μέτρα από την Κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό, η Intralot Australia έχει κινηθεί δικαστικά ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου.

Intralot: 2% των εσόδων του ομίλου η αξία του έργου

Τα έσοδα που σχετίζονται με τη συναλλαγή, συμπεριλαμβανομένων του αρχικού τιμήματος, των τρεχουσών πληρωμών και της εξοικονόμησης λειτουργικών δαπανών, εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθουν μέχρι το πόσο των 20 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας. Η συμβολή του έργου στα έσοδα του Ομίλου το πρώτο εξάμηνο του 2014 δεν ξεπερνά το 2%.

Ο κ. Peter Sidwell, Executive Chairman της INTRALOT Australia, δήλωσε: «Επιλέξαμε μια λύση που θα είναι προς όφελος των πρακτόρων και βεβαίως, θα συμβάλουμε στην ομαλή μετάβαση του έργου στο νέο διαχειριστή. Όπως έχουμε επανειλημμένα δηλώσει, η INTRALOT έχει καταγγείλει ότι η λειτουργία της λοταρίας με βάση την άδεια διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών είχε ουσιαστικά παρεμποδιστεί από πλημμέλειες της διαγωνιστικής διαδικασίας αδειοδότησης».

Η Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου των Τυχερών Παιχνιδιών της Αυστραλίας (Gambling Licensing Review Panel) επιβεβαίωσε ότι η INTRALOT Australia υπέστη «άδικη μεταχείριση» κατά τη διαδικασία αδειοδότησης, ωστόσο δεν ελήφθησαν διορθωτικά μέτρα από την Κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό, η INTRALOT Australia έχει κινηθεί δικαστικά ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου.

H INTRALOT θα εστιάσει ακόμη περισσότερο στην επιτυχή πορεία του Monitoring License για την εποπτεία και τη διαχείριση του δικτύου των 27.000 παιχνιδομηχανών στη Βικτώρια, του πρόσφατου έργου που ανέλαβε για την ανάπτυξη της υπηρεσίας «εθελοντικού ελέγχου παιχνιδιού» (Precommitment) στην ίδια πολιτεία, στην πρόσφατη ανανέωση της συνεργασίας της με τη Lotterywest στη Δυτική Αυστραλία και τις νέες ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν σε άλλες περιοχές της Αυστραλίας και την ευρύτερη περιοχή της Ωκεανίας.