Για «ύβρη και συκοφαντία» προς το πρόσωπο της επικεφαλής των ανασκαφών στην Αμφίπολη, αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη, κάνουν λόγο η Εταιρεία Μελέτης και Ερευνας της Ιστορίας των Σερρών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.) και ο πολιτιστικός σύλλογος «Σερραίων Πολιτεία».

Με ανακοίνωσή τους, που υπογράφουν οι πρόεδροί τους Δημ. Δημούδης και Αριστοτέλης Νανιόπουλος αντίστοιχα, παίρνουν θέση μπροστά στον «ορυμαγδό των υπογραφών και των δημοσιευμάτων που συνεχώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την ανασκαφή της Αμφίπολης και το γεγονός ότι κάποια από αυτά στρέφονται ευθέως εναντίον των επιστημονικών απόψεων και της προσέγγισης που ακολουθεί η ανασκαφέας κ. Κατερίνα Περιστέρη».

Οπως υποστηρίζουν, «η ελεύθερη έκφραση οποιασδήποτε άποψης και ιδιαίτερα της επιστημονικής, είναι δικαίωμα και ευθύνη αυτού που την εκφράζει. Το να προσάπτεται στην κ. Περιστέρη η κατηγορία ότι υποκύπτει σε ‘πολιτικά παιχνίδια’ υποστηρίζοντας ότι ο τάφος είναι μακεδονικός, αποτελεί ύβρη και συκοφαντία. Οπως κάποιοι έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να αποφαίνονται ότι ο τάφος είναι Ρωμαϊκός, το ίδιο δικαίωμα έχουν άλλοι, στηριζόμενοι σε δικά τους στοιχεία, να αναπτύσσουν τη δικιά τους θεωρία, πόσο μάλλον αν πρόκειται για την ίδια την ανασκαφέα η οποία έχει άμεση επαφή με τα ευρήματα» αναφέρουν οι δύο σερραϊκοί σύλλογοι, που θεωρούν ότι αυτό που συμβαίνει με τη διαχείριση της ανασκαφής στον λόφο Καστά είναι «πρωτοποριακό για τα ελληνικά αρχαιολογικά δεδομένα».

«Υπάρχει συνεχής ροή ενημέρωσης για την ανασκαφική πορεία, σε αντίθεση με τις ακραίες πρακτικές ορισμένων αρχαιολόγων να κρατούν ‘κλειδωμένα’ τα ευρήματα για δεκαετίες, μέχρι να τα δημοσιεύσουν ή να κληροδοτήσουν τη δημοσίευσή τους στους απογόνους τους.

Το γεγονός της ανοικτής ενημέρωσης των πολιτών για την πορεία της ανασκαφής, με λόγο και εικόνα, έχει ως αποτέλεσμα την έμμεση συμμετοχή των πολιτών στο ανασκαφικό γίγνεσθαι, την εξοικείωσή τους με τις αγωνίες και τους κόπους των ανασκαφέων, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εκπαίδευση του κοινού για το αρχαιολογικό έργο και τη σημασία του.

Επιπλέον δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης μιας πρώτης συζήτησης, από επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων και το κοινό, σε θέματα ιστορικά, πολιτιστικά, αναπτυξιακά κ.ά., που βέβαια δεν αναιρούν σε καμία περίπτωση τον επιστημονικό διάλογο που θα ακολουθήσει με τις επίσημες ανακοινώσεις της ανασκαφέως, ίσως μάλιστα τον υποβοηθούν.

Αλλωστε στους κόπους και στη φορολογία των πολιτών στηρίζεται το αρχαιολογικό έργο, η σημασία του οποίου δεν περιορίζεται σε ένα αποστειρωμένο επιστημονικό περιβάλλον, αλλά είναι πολιτιστική, κοινωνική, αναπτυξιακή, ιστορική, εθνική, γι’ αυτό και υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από τους πολίτες της χώρας και ευτυχώς όχι ‘εθνικιστικός παροξυσμός’» σημειώνουν η Εταιρεία Μελέτης και Ερευνας της Ιστορίας των Σερρών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.) και ο πολιτιστικός σύλλογος «Σερραίων Πολιτεία».

Εκφράζουν, τέλος, την ελπίδα η σημαντική ανακάλυψη που συντελείται στον λόφο Καστά «να αποτελέσει αφορμή για έκφραση ουσιαστικού ενδιαφέροντος από την Πολιτεία, κοινωφελή ιδρύματα, φορείς, ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα και τους απλούς πολίτες, αλλά επίσης να επηρεάσει θετικά τις ακολουθούμενες πρακτικές διαχείρισης του ανασκαφικού έργου και των ευρημάτων του».