Τουρκολιάς: Μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι για τα stress tests

Αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των stress tests εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών με θέμα «Ο εσωτερικός έλεγχος στο επίκεντρο των εξελίξεων».
Όπως είπε ο επικεφαλής του ομίλου της ΕΤΕ σε σχέση με τις ασκήσεις προσομοίωσης που θα δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή, «με τα υπάρχοντα μέχρι σήμερα δεδομένα μπορεί να κοιμόμαστε ήσυχοι».
Σχετικά με το νέο πλαίσιο εποπτείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα τεθεί σε ισχύ, τόνισε ότι ο έλεγχος θα είναι ασφυκτικός, πολυποίκιλος και θα απαιτεί άμεση ανταπόκριση για τους ελεγχόμενους και το σύστημα, σε ευρωπαϊκό και εσωτερικό επίπεδο, θα δοκιμαστεί καθώς θα υποστεί κραδασμούς.
«Στην Εθνική Τράπεζα έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα και είμαστε έτοιμοι, έχοντας μεταξύ άλλων ενισχύσει την διεύθυνση εσωτερικού ελέγχου και δώσει σαφείς οδηγίες» σημείωσε ο κ.Τουρκολιάς.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο όμιλος της Εθνικής δίνει πρωταρχικό ρόλο στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, παράλληλα με την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, ανέφερε ο κ.Τουρκολιάς, τα περισσότερα δάνεια της Εθνικής Τράπεζας είναι επενδυτικά, καθώς έχουν ως αποτέλεσμα και συγκριτικό πλεονέκτημα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας έδωσε έμφαση στη διαμόρφωση του νέου επιχειρηματικού μοντέλου, στο γενικότερο πλαίσιο του, υπό διαμόρφωση, νέου αναπτυξιακού προτύπου της χώρας, επισημαίνοντας ότι θα βασίζεται στην εξωστρέφεια, στη στήριξη νέων τεχνολογιών και στο ανθρώπινο δυναμικό και όχι στην ακραία εσωτερική κατανάλωση που είχαμε συνηθίσει πριν την κρίση.
Οι επιχορηγήσεις θα είναι λιγότερες και η συμμετοχή των ίδιων των επιχειρήσεων στα επενδυτικά τους σχέδια μεγαλύτερη, προκειμένου να είναι βιώσιμες και να έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις, συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στην σημασία του εσωτερικού ελέγχου ο κ.Τουρκολιάς, επισήμανε ότι οι τράπεζες στη χώρα μας έχουν διαχρονικά αναπτύξει προηγμένα σύστημα εσωτερικού ελέγχου που αναπροσαρμόζονται συνεχώς στις νέες απαιτήσεις.

Για την Εθνική Τράπεζα ο εσωτερικός έλεγχος αποτελεί διαχρονικά την πυξίδα για την δραστηριότητας της, είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk