«Πιάσε εσύ τη δουλειά κι εμείς σου δανείζουμε μεταφορικό μέσο»! Με το σύνθημα αυτό το Pôle emploi στην Πικαρδία της Γαλλίας δίνουν τη δυνατότητα σε ανέργους που βρίσκουν απασχόληση μακριά από τον τόπο διαμονής τους να δεχθούν τη δουλειά.
Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες του Pôle emploi της Φριβίλ και της Αμπεβίλ στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Σομ στη βόρεια Γαλλία, ξεκίνησαν από την προηγούμενη εβδομάδα να δανείζουν ένα αυτοκίνητο ή ένα σκούτερ στους ανέργους που βρίσκουν θέση εργασίας σε περιοχές όπου μπορούν να μεταβούν μόνο με δικό τους μεταφορικό μέσο.
«Στη Σομ, και κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές, κάποια χωριά εξυπηρετούνται από λεωφορείο το οποίο πραγματοποιεί μόνο ένα δρομολόγιο την ημέρα. Δίχως ιδιωτικό όχημα είναι αδύνατον κάποιος να μεταβεί κανείς σε κάποια κωμόπολη για να εργαστεί», δήλωσε στη «Figaro» ο Στεφάν Ουρμπέν, διευθυντής του Pôle emploi της Αμπεβίλ.
Στη Γαλλία οι αρμόδιες για την απασχόληση αρχές, όπως ο Pôle emploi που είναι μια κυβερνητική υπηρεσία που δημιουργήθηκε το 2009 για την στήριξη της απασχόλησης, λαμβάνουν διάφορα μέτρα για να βελτιώσουν την κινητικότητα των εργαζομένων και να διευκολύνουν τους ανέργους που ζουν σε μικρά χωριά να εργαστούν.
Επιδοτούν, για παράδειγμα, την απόκτηση διπλώματος οδήγησης ή συμμετέχουν στα έξοδα της μετακόμισης του εργαζομένου κοντά στον τόπο εργασίας του. Ο δανεισμός μέσου μεταφοράς σε όσους δεν έχουν αποτελεί, ωστόσο, καινοτομία της Σομ. Διότι, όπως σημειώνει η τοπική υπηρεσία του Pôle emploi, «πολλοί άνεργοι που δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο απορρίπτουν συχνά θέσεις εργασίας σε περιοχές που δεν εξυπηρετούνται από τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Όσοι δανείζονται αυτοκίνητο ή μηχανάκι επιβαρύνονται μόνο με την ασφάλεια του οχήματος (30 ευρώ μηνιαίως για ένα αυτοκίνητο) και βέβαια με τη βενζίνη. Όλα τα άλλα έξοδα συντήρησης του αυτοκινήτου –όπως τα συχνά δαπανηρά service φέρ’ ειπείν –είναι δωρεάν!
Οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν από το Pôle emploi κάποιο όχημα για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών –η υπηρεσία θεωρεί ότι με τρεις μισθούς έχει τη δυνατότητα να αποκτήσουν δικό τους.
Υπογράφουν, όμως, ένα συμβόλαιο με το οποίο δεσμεύονται να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο ή το μηχανάκι μόνο για να μεταβαίνουν στην εργασία τους και για να επιστρέφουν απ’ αυτήν. Όχι για βόλτες το Σαββατοκύριακο…