Μέχρι και 10.000 την εβδομάδα θα μπορούσαν να φτάσουν τα νέα κρούσματα του ιού Εμπολα τους επόμενους δύο μήνες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Συγκεκριμένα, ο Μπρους Αϊλγουαρντ, αξιωματούχος του ΠΟΥ, δήλωσε στο Associated Press ότι αν δεν εντατικοποιηθούν τα μέτρα κατά του Εμπολα παγκοσμίως, μέσα στις επόμενες 60 ημέρες, «πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν» και παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει για τεράστια κινητοποίηση ώστε να αντιμετωπιστεί ο δραματικά αυξανόμενος αριθμός των νέων κρουσμάτων.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο ΠΟΥ εκτιμά πως θα υπάρχουν μέχρι και 10.000 νέα κρούσματα την εβδομάδα σε δύο μήνες.

Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, υπάρχουν περίπου 1.000 νέα κρούσματα την εβδομάδα, βάσει των πληροφοριών του ΠΟΥ, αλλά πολλά από αυτά τα κρούσματα δεν είναι επιβεβαιωμένα, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις για πολύ περισσότερα που δεν δηλώνονται στις Αρχές.

Συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ κάνει λόγο για υπερδιπλάσιους των δηλωθέντων αριθμούς περιστατικών μόλυνσης από τον ιό στις αφρικανικές χώρες.

Ο πραγματικός αριθμός των περιστατικών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ, είναι κατά 1,5 φορά μεγαλύτερος στη Γουϊνέα, κατά δύο φορές στη Σιέρα Λεόνε και κατά 2,5,φορές στη Λιβερία.

Ο Αϊλγουαρντ πρόσθεσε ότι ο ΠΟΥ έχει στόχο να απομονώσει το 70% των κρουσμάτων μέσα στους επόμενους δύο μήνες για να αποτρέψει την εξάπλωσή του.

Σε καραντίνα στρατιωτικό τάγμα

Εν τω μεταξύ, σήμερα, τάγμα 800 στρατιωτών από τη Σιέρρα Λεόνε που επρόκειτο να αναπτυχθεί στη Σομαλία για τη διατήρηση της ειρήνης στη χώρα, τέθηκε σε καραντίνα αφού ένας στρατιώτης βρέθηκε θετικός στον ιό Έμπολα.

Ο συνταγματάρχης Μάικλ Σαμούρα, εκρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων της Σιέρρα Λεόνε επιβεβαίωσε ότι όντως ένα μέλος του τάγματος έχει βρεθεί θετικό στον ιό Έμπολα και συμπλήρωσε ότι ο στρατιώτης μολύνθηκε αφού έφυγε από το στρατόπεδο χωρίς να πάρει σχετική άδεια.

«Οι στρατιώτες θα τεθούν σε καραντίνα για 21 ημέρες», δήλωσε άλλος ανώτερος αξιωματούχος του στρατού που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Να σημειωθεί ότι, το τάγμα ήταν προγραμματισμένο να αντικαταστήσει ομάδα στρατιωτών από τη Σιέρρα Λεόνε που βρισκόταν ήδη στη Σομαλία στο πλαίσιο της αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης στη χώρα.

Πέθανε ο Σουδανός, υπάλληλος του ΟΗΕ

Πέθανε ο Σουδανός, υπάλληλος του ΟΗΕ, ο οποίος είχε μολυνθεί με τον ιό Έμπολα και είχε μεταφερθεί την Πέμπτη στη Λειψία της Γερμανίας από τη Λιβερία. Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίαση για την επιδημία. Ελέγχους σε επιβάτες πτήσεων ξεκινά το αεροδρόμιο του Χίθροου στο Λονδίνο.

Το νοσοκομείο ανακοίνωσε ότι «πέθανε στη διάρκεια της νύχτας στην κλινική Ζανκτ Γκέοργκ της Λειψίας» ενώ ανέφερε ότι ήταν 56 ετών.

Ομπάμα – Μπαν Κι-μουν

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν (σε τηλεφωνική τους επικοινωνία) στο γεγονός ότι, απέναντι στην απειλή που θέτει ο Εμπολα, η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιδείξει όλο και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και δέσμευση για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση αυτή», ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος.

Ο Ομπάμα και ο γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Ολάντ ζήτησαν επίσης να υπάρξει «αυξημένη κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε στενό συντονισμό με τα Ηνωμένα Έθνη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις εμπλεκόμενες χώρες», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ο Εμπολα έχει στοιχίσει τη ζωή ήδη περισσοτέρων από 4.000 ανθρώπων από την έναρξη της χρονιάς μεταξύ των περίπου 7.400 κρουσμάτων που καταγράφηκαν σε επτά χώρες, κυρίως στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα.

Οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ αναμένεται να συνεδριάσουν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν κυρίως την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα και τον καλύτερο συντονισμό της πρόληψης απέναντι στον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου.

Μόνο η Βρετανία, η οποία προέβλεψε την αποστολή ομάδων με προστατευτική στολή στα σπίτια ανθρώπων που θεωρούνται ύποπτα κρούσματα, επέβαλε ελέγχους στις αφίξεις στα αεροδρόμια της και τους σιδηροδρομικούς της σταθμούς ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ και του Καναδά. Η Γαλλία εξετάζει την επιβολή αντίστοιχων ελέγχων στις πτήσεις από τη Γουινέα.

Απέναντι στις τεράστιες απαιτήσεις της εκστρατείας κατά της επιδημίας, ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του Εμπολα (UNMEER) Αντονι Μπάνμπερι απηύθυνε έκκληση«για παροχή βοήθειας από περισσότερες χώρες, από το στρατιωτικό τους προσωπικό, τους πολίτες του και το υγειονομικό τους προσωπικό».

Η διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν δήλωσε ότι «ουδέποτε είχε δει μια κρίση υγείας να απειλεί την ίδια την επιβίωση κοινωνιών και κυβερνήσεων σε χώρες που είναι ήδη πολύ φτωχές. Η επιδημία αυτή δείχνει πόσο ένας από τους πιο θανατηφόρους ιούς στον κόσμο μπορεί να εκμεταλλευτεί την παραμικρή αδυναμία του συστήματος υγείας» στην υποσαχάρεια Αφρική, που στερείται δυναμικού και κατάλληλων υποδομών, τόνισε η Τσαν.