Λιβεριανοί αξιωματούχοι απευθύνουν έκκληση στο νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας να μην προχωρήσει σε απεργία μεσούσης της επιδημίας Έμπολα που έχει γονατίσει τη χώρα.

Η ένωση του νοσηλευτικού προσωπικού της Λιβερίας έχει εξαγγείλει απεργία διεκδικώντας αύξηση του μηνιαίου επιδόματος επικινδυνότητας που καταβάλλεται σε όσους συμμετέχουν στη νοσηλεία ασθενών που έχουν προσβληθεί από Έμπολα.

Περισσότεροι από 4.000 είναι οι νεκροί από τον Έμπολα στη δυτική Αφρική, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η Λιβερία είναι η χώρα που πληρώνει το υψηλότερο τίμημα με 2.136 νεκρούς και ακολουθεί η Σιέρα Λεόνε με 930 θύματα.

Ο υφυπουργός Υγείας της Λιβερίας Τόλμπερτ Νιένσα προειδοποίησε ότι η απεργία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τους πάσχοντες από τον ιό και θα αναστρέψει την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής στη μάχη κατά της επιδημίας.

Η λιβεριανή κυβέρνηση τονίζει ότι η κλίμακα της επιδημίας δεν επιτρέπει στις Αρχές να καταβάλλουν το ποσό του μηνιαίου επιδόματος επικινδυνότητας που είχε αρχικά συμφωνηθεί.

Στην παρούσα φάση το ύψος του επιδόματος κυμαίνεται γύρω στα 390 ευρώ και καταβάλλεται επιπλέον βασικού μισθού μεταξύ 157 ευρώ 236 ευρώ. Το νοσηλευτικό προσωπικό διεκδικεί την αύξηση του επιδόματος στα 552 ευρώ, αναφέρει το BBC.

Οι νοσηλευτές ζητούν επίσης προστατευτικό εξοπλισμό προστασίας και ασφάλιση.

Μέχρι σήμερα 95 συνάδελφοί τους έχουν πεθάνει από τον ιό.

Στη Λιβερία έχουν αναβληθεί ο προγραμματισμένες βουλευτικές εκλογές διότι ο συνωστισμός στα εκλογικά τμήματα θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών. Στη χώρα, αλλά και στη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, παρατηρούνται πλέον ελλείψεις στην αγορά τροφίμων.