15 Οκτωβρίου
Η τελευταία ευκαιρία των ΤΠΕ;


ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΧΑΡΑΚΟΠΕΙΟΥ ΠΕΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 70, ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Το συνέδριο πληροφορικής και ψηφιακών υποδομώνεπικοινωνιών, Greek ICT Forum, ανακοινώνει τη 16η ετήσια διοργάνωσή του, την Τετάρτη, με θεματικό άξονα: «Το νέο ΕΣΠΑ επί θύραις! – Είναι η τελευταία ευκαιρία των ΤΠΕ;». Θα προηγηθούν βεβαίως οι κλασικές θεματικές συνεδρίες (Ψηφιακές Υπηρεσίες, Ευρυζωνικότητα και Υποδομές και Ψηφιακές Εφαρμογές σε Επιχειρήσεις και Οργανισμούς), αλλά όπως προδιαθέτει ο δραματικός τόνος της ανακοίνωσης το ενδιαφέρον θα κορυφωθεί στην τρίτη συνεδρία, υπό τον τίτλο «Η Προγραμματική Περίοδος του νέου ΕΣΠΑ. Στρατηγική Ανάπτυξης στους τομείς της Καινοτομίας, Ψηφιακής Επιχειρηματικότητας και των ΤΠΕ». Περισσότερα στοιχεία και δηλώσεις συμμετοχής στο www.ictplus.gr/default.asp?pid=18&la=1&dID=1267&dd=15&mm=10&yy=2014&for=1
16-17 Οκτωβρίου
Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΑΙΘΟΥΣΑ MC2, ΛΕΩΦ. ΒΑΣ. ΣΟΦΙΑΣ & Π. ΚΟΚΚΑΛΗ, ΑΘΗΝΑ

«Ποια είναι η ενδεδειγμένη διατροφή κάθε ανθρώπου, άνδρα ή γυναίκας, σε κάθε στάδιο της ζωής του;». Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι τόσο εκτενής ώστε να χρειάζονται 8 τόμοι για να χωρέσει! Τέσσερις για την επιστημονική τεκμηρίωση και άλλοι τέσσερις για τις καθαυτό απαντήσεις. Γιατί τέσσερις; Επειδή άλλη είναι η ενδεδειγμένη διατροφή για τους υγιείς ενηλίκους, άλλη για τα βρέφη, τα παιδιά και τους εφήβους, άλλη για τους ηλικιωμένους και άλλη για τις γυναίκες που εγκυμονούν, θηλάζουν ή βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Για τη σύνταξη των οδηγών μόχθησαν για δύο χρόνια περισσότεροι από 40 έλληνες και ξένοι ειδικοί επιστήμονες (μεταξύ άλλων, ερευνητές και καθηγητές από τις Ιατρικές Σχολές των πανεπιστημίων Αθηνών, Κρήτης και Πατρών, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Η επίσημη παρουσίαση των τεσσάρων Εθνικών Διατροφικών Οδηγών, οι οποίοι θα διατίθενται δωρεάν από τον ιστότοπο www.diatrofikoiodigoi.gr/, θα γίνει κατά τη διάρκεια ισάριθμων ημερίδων. Η αρχή γίνεται με την παρουσίαση του Εθνικού Διατροφικού Οδηγού για Ενηλίκους στο Μέγαρο Μουσικής την Πέμπτη, ώρα 9.30, ενώ ακολουθεί η παρουσίαση του οδηγού για Βρέφη, Παιδιά και Εφήβους την Παρασκευή, επίσης ώρα 9.30.

17-19 Οκτωβρίου

Χαρτογράφηση με… πειρατές


ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΔΟΥΚΑ 4, ΑΘΗΝΑ
Tο Sylvia Ioannou Foundation διοργανώνει το 2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Περιήγησης και Χαρτογράφησης του Ελληνικού Χώρου, με τίτλο «Κουρσάροι και Πειρατές στην Ανατολική Μεσόγειο, 15ος-19ος αι.». Στόχος του συνεδρίου αυτού είναι να αναδείξει καινοτόμες προσεγγίσεις στις ιστορικές διαστάσεις ενός φαινομένου που επανέρχεται διαρκώς στο προσκήνιο ως τα τέλη του 19ου αιώνα. Οι θεματικές του ενότητες είναι: Τόποι της Πειρατείας, Κλίμακα και Είδος Επιδρομών, Πολιτική και Νομιμότητα, Πειρατεία και Κράτος, Απεικονίσεις της Πειρατείας, Πειρατεία: Παρελθόν και Παρόν. Για λεπτομέρειες και το πρόγραμμα δείτε το http://www.sylviaioannoufoundation.org/2nd-international-conference/index(gr).html, http://www.sylviaioannoufoundation.org/2nd-international-conference/03.programme(gr).html.
18-19 Οκτωβρίου


Συνέδριο Διάσπασης Προσοχής


ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ – ΓΚΑΖΙ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ 100, ΜΕΤΡΟ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ
Διακεκριμένοι επιστήμονες από ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία και Ελλάδα θα συμμετάσχουν σε διήμερο ενημερωτικό και εκπαιδευτικό συνέδριο για τη διάγνωση και τη διαχείριση της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) σε παιδιά, εφήβους και ενηλίκους. Μεταξύ των εισηγητών είναι ο Dr. Thomas E. Brown, καθηγητής της Ψυχιατρικής Σχολής στο Yale University School of Medicine, ερευνητής και συγγραφέας σημαντικών βιβλίων για τη ΔΕΠΥ. Το συνέδριο διοργανώνεται από το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με ΔΕΠΥ, ADHD Hellas, υπό την αιγίδα της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Ψυχικής Yγείας, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και του Δήμου Αθηναίων. Για το πρόγραμμα του συνεδρίου δείτε το www.adhdhellas.org/images/stories/Προγραμμα_συνεδριου.pdf και για εισιτήρια συμμετοχής το www.eventbrite.com/e/attention-deficit-hyperactivity-disorder-an-enduring-challenge-tickets-13254589835.
Από 20 Οκτωβρίου


Μαθήματα συγγραφής για Βικιπαίδεια


2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ, ΗΡΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ 13Β, ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Το Σχολείο της Βικιπαίδειας στην Αθήνα είναι ένας νέος θεσμός που υλοποιείται σε συνέχεια προηγούμενων μαθημάτων που έχουν γίνει από «Βικιπαιδιστές», είτε σε σχολικό περιβάλλον είτε ως μέρος συνεχιζόμενης εκπαίδευσης. Τα μαθήματα για ενηλίκους θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου και θα είναι δωρεάν. Θα γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα από έμπειρους συντάκτες της Βικιπαίδειας και θα περιλαμβάνουν την εκμάθηση δεξιοτήτων στον λόγο (απλότητα, δομή, ουδέτερο ύφος, αντικειμενικότητα, κριτική σκέψη), του συγγραφικού περιβάλλοντος και των κανόνων συγγραφής, καθώς και ειδικές ασκήσεις για την έκφραση κριτικής, τη διαχείριση του συναισθήματος και τη συνεργατικότητα.
Επίσης προγραμματίζονται μαθήματα συγγραφής για μαθητές, στο 24ο Γυμνάσιο Αθηνών και στο 2ο Γυμνάσιο Καισαριανής. Πληροφορίες εγγραφής και πρόγραμμα μαθημάτων στο http://wikipediaschool.blogspot.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ