Επιδείνωση έχει παρουσιάσει η κατάσταση της υγείας της 44χρονης νοσηλεύτριας Τερέσα Ρομέρο, πρώτου κρούσματος του ιού Έμπολα στην Ευρώπη, βάσει ανακοίνωσης του νοσοκομείου Λα Πας-Κάρλος ΙΙΙ στη Μαδρίτη.

«Η κατάσταση της υγείας της έχει επιδεινωθεί, αλλά δεν μπορώ να δώσω περισσότερες πληροφορίες εξαιτίας της επιθυμίας που έχει εκφράσει η ασθενής»
δήλωσε η Γιολάντα Φλόρες, αξιωματούχος του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται η Τερέσα Ρομέρο.

Η 44χρονη νοσηλεύτρια καθώς και άλλα πέντε άτομα τελούν υπό ιατρική παρακολούθηση σε ειδική μονάδα απομόνωσης.

Καταγγελία γιατρού για κενά ασφαλείας στη νοσηλεία της

Ο πρώτος γιατρός που περιέθαλψε τη νοσηλεύτρια καταγγέλλει σε αναφορά του που δημοσιεύεται την Πέμπτη σε δύο ισπανικές εφημερίδες τις συνθήκες υπό τις οποίες εκπλήρωσε το έργο του: από την προστατευτική στολή που φορούσε με τα υπερβολικά κοντά μανίκια, μέχρι τις μάταιες εκκλήσεις για τη μεταφορά της ασθενούς στο ειδικά εξοπλισμένο νοσοκομείο.

«Τα μανίκια ήταν πολύ κοντά για μένα σε όλη τη διάρκεια [της νοσηλείας] και ένα μέρος των καρπών μου παρέμεινε ακάλυπτο», γράφει στην αναφορά του ο γιατρός Χουάν Μανουέλ Πάρα, ο γιατρός των Επειγόντων Περιστατικών, του πρώτου νοσοκομείου στο οποίο απευθύνθηκε η ισπανίδα νοσοκόμα. Τώρα, ο γιατρός, ηλικίας 41 ετών, βρίσκεται και ο ίδιος υπό ιατρική παρακολούθηση.

Στην αναφορά του που δημοσιεύεται στις εφημερίδες El Pais και El Mundo, ο γιατρός περιγράφει πώς ασχολήθηκε επί περίπου 16 ώρες με την φροντίδα της νοσοκόμας, η οποία μολύνθηκε όταν περιέθαλπε τον ισπανό ιεραπόστολο που επαναπατρίσθηκε από την Αφρική και πέθανε στις 25 Σεπτεμβρίου.

Ο γιατρός αναφέρει ότι όταν η νοσοκόμα έφθασε τα ξημερώματα στο νοσοκομείο της πόλης Αλκορκόν κοντά στη Μαδρίτη όπου κατοικεί, οδηγήθηκε σε ξεχωριστό χώρο, αφού ενημέρωσε το προσωπικό ότι φοβάται πως έχει μολυνθεί.

Όταν ο ίδιος αναλαμβάνει υπηρεσία στις 08.00, η ασθενής παρουσιάζει ήδη τα πρώτα συμπτώματα: έντονες δερματικές εκδηλώσεις, μυαλγία και βήχα.

Μόνο ο ίδιος και οι νοσοκόμες εισέρχονται στο δωμάτιο της ασθενούς φορώντας στοιχειώδεις στολές προστασίας: αδιάβροχη ιατρική μπλούζα, διπλά γάντια, κουκούλα και χειρουργική μάσκα.

Καθώς οι ώρες περνούν, η κατάσταση της ασθενούς Τερέσα Ρομέρο επιδεινώνεται ραγδαία, αλλά ο γιατρός μαθαίνει από τον Τύπο τα θετικά αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που αφορούν τη νοσοκόμα.

Στις 17.00, μία κάπως πιο επίσημη πηγή τού επιβεβαιώνει την «πιθανότητα» η ασθενής να έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα. Τότε μόνο κάνει χρήση καλύτερου εξοπλισμού ασφαλείας που τού δίνει το νοσοκομείο.

«Αλλά τα μανίκια ήταν υπερβολικά κοντά»
γράφει, ενώ η ασθενής πλέον παρουσιάζει «ακατάσχετη διάρροια, εμετούς, μυαλγία και πυρετό μέχρι 38».

Παρά την κατάστασή της, η ασθενής νοσοκόμα προσπαθεί επίσης να προστατεύει το προσωπικό που την φροντίζει.

Από τις 18.00, ο Χουάν Μανουέλ Πάρα ζητεί επιμόνως τη μεταφορά της ασθενούς στο νοσοκομείο Λα Πας-Κάρλος ΙΙΙ στη Μαδρίτη, όπου εργάζεται και όπου είχαν νοσηλευθεί οι δύο ισπανοί ιεραπόστολοι, θύματα του ιού Έμπολα.

Το ασθενοφόρο για τη μεταφορά της Τερέσα Ρομέρο δεν φθάνει τελικά παρά τα μεσάνυχτα…