Στο βλήμα εντοπίζονται, σε πρώτη φάση, τα αίτια της τραγωδίας στο στρατόπεδο του Βόλου όπου την Τρίτη δύο επαγγελματίες οπλίτες και ένας στρατιώτης έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων βολών με όλμο.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τα πυρομαχικά ήταν του 1984, αλλά δεν είχαν ξεπεράσει το όριο ζωής. Ήταν αμερικανικού σχεδιασμού αλλά ελληνικής κατασκευής (από την παλαιά ΕΒΟ) και πριν από τις ασκήσεις πάντοτε ελέγχονται από ειδικό πυροτεχνουργό. Αυτό έγινε και τούτη – τη μοιραία όπως αποδείχθηκε – φορά. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι το τραγικό συμβάν μόνο ως παράδοξο μπορεί να χαρακτηριστεί.

Αν δε η πυρίτιδα είχε αδρανοποιηθεί, τότε το βλήμα θα έμενε μέσα και δεν θα έσκαγε καν. Οι εκτιμήσεις επιμένουν ότι ο πυροσωλήνας δεν φταίει σε αυτές τις περιπτώσεις, ενώ και οι τρεις αδικοχαμένοι στρατιώτες είχαν πραγματοποιήσει αρκετές βολές στο παρελθόν και θεωρούνταν έμπειροι. Άλλες πηγές του ΓΕΣ έλεγαν, μεταξύ άλλων, ότι ο όλμος θεωρείται από τα ασφαλέστερα όπλα, διότι ουσιαστικά σκάει αφού εκτοξεύεται από τον πυροσωλήνα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το βλήμα πρέπει να έσκασε με το που έπεσε μέσα στον σωλήνα και αυτό είναι που προβληματίζει τους εμπειρογνώμονες του Στρατού, οι οποίοι έχουν λάβει εντολή να ολοκληρώσουν με μέγιστη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα την έρευνά τους.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς, ο οποίος μετέβη την Τρίτη στο Πεδίο Γλαφυρών Μαγνησίας, θα είναι παρών στις κηδείες των τριών στρατιωτών, που θα πραγματοποιηθούν στις 16.30 το απόγευμα της Τετάρτης στο Βόλο. Η σορός του άτυχου 19χρονου Φώτη Ανδρικόπουλου, ο οποίος καταγόταν από το Πετρωτό Αχαϊας, μεταφέρθηκε στη γενέτειρά του με αεροσκάφος C-27 και η κηδεία του θα γίνει εκεί στις 16.00 το απόγευμα της Τετάρτης, παρουσία του πρώτου υπαρχηγού του ΓΕΣ αντιστρατήγου Νικόλαου Δεβετζή.

Όσο για τον τραυματία υπολοχαγό, ο οποίος είχε πραγματικά «άγιο», συνεχίζει να νοσηλεύεται και η κατάστασή του κρίνεται σταθερή (και αιμοστατικά).