Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2015 και μείωση της ανεργίας προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook).

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί το 2015 κατά 2,9%, έναντι ρυθμού ανάπτυξης 0,6% κατά τη φετινή χρονιά.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να ενισχυθεί την επόμενη χρονιά και να διαμορφωθεί στο 0,3%, έναντι αποπληθωρισμού -0,8% το 2014. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να παραμείνει πλεονασματικό, με το πλεόνασμα να μειώνεται από το 0,7% του ΑΕΠ το 2014, στο 0,1% του ΑΕΠ το 2015.

Επίσης, το ΔΝΤ καταγράφει και θετικές εκτιμήσεις για την ανεργία στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι θα διαμορφωθεί στο 25,8% το 2014 και θα μειωθεί στο 23,8% το 2015.

Στην αναφορά για την Ελλάδα, αλλά και γενικότερα για την ευρωζώνη, καταγράφονται «αδυναμίες» και «αβεβαιότητες» όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη για το 2015, και τονίζεται ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης εξακολουθεί να μην είναι σταθερή και οι «μεγάλες οικονομίες» της ευρωζώνης βρίσκονται αντιμέτωπες με «σοβαρές αρρυθμίες».

Για την παγκόσμια οικονομία σημειώνεται ότι παραμένει «αδύναμη και άνιση» παρά το γεγονός ότι συνεχίζεται η ανάκαμψή της, ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέρ Μπλανσάρντ, κατά τη σημερινή παρουσίαση της έκθεσης στην Ουάσιγκτον, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την «απειλή» της ευρωζώνης να εξελιχθεί σε «βασικό πρόβλημα» της διεθνούς οικονομίας.