Απαισιόδοξο το ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία

Επιφυλακτικότερο σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στις τριμηνιαίες προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία που δημοσιοποίησε την Τρίτη.

Επιφυλακτικότερο σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στις τριμηνιαίες προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία που δημοσιοποίησε την Τρίτη.

«Η ανάκαμψη συνεχίζεται, αλλά είναι αδύναμη και άνιση», δήλωσε παρουσιάζοντας την έκθεση ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ.
Σε ό,τι αφορά την πορεία συνολικά της παγκόσμιας οικονομίας το έτος που διανύουμε, το ΔΝΤ αναθεώρησε και πάλι επί τα χείρω την πρόβλεψή του. Τώρα προβλέπει ανάπτυξη 3,3%, ενώ τον περασμένο Ιούλιο (στην προηγούμενη τριμηνιαία έκθεση) προέβλεπε ανάπτυξη 3,4%.
Επίσης το Ταμείο κατέβασε κατά 0,2% τον πήχη των προβλέψεών του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2015 στο 3,8%.
Αγγλοσαξονική ευρωστία
Ένα από τα κεντρικά συμπεράσματα της έκθεσης του ΔΝΤ είναι το ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία εμφανίζονται ως οι μοναδική μεγάλες οικονομικές δυνάμεις (μέλη του G7) που προοδεύουν την χρονική αυτή περίοδο.
Το Ταμείο αναθεώρησε προς το αισιοδοξότερο (και μάλιστα κατά 0,5% υψηλότερα, στο 2,2%) την πρόβλεψή του για την εφετινή ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Για το 2015 το αμερικανικό ΑΕΠ αναμένεται να εκτιναχθεί κατά 3,1% υψηλότερα.
Η Βρετανία συνεχίζει να εμφανίζει τους υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης μεταξύ των χωρών του G7. Η τάση, όμως, για τους Βρετανούς δεν είναι ανοδική όπως για τους Αμερικανούς. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του βρετανικού ΑΕΠ 3,2% για εφέτος και 2,7% για το 2015.
Ευρωπαϊκή καχεξία
Στους αντίποδες, οι οικονομικές προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ δεν είναι ευοίωνες – φευ, ούτε οι μη οικονομικές είναι… Το Ταμείο προβλέπει αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το σύνολο των 18 οικονομιών: 0,8% εφέτος και 1,3% την επόμενη χρονιά.
Ακόμη και η ως τώρα κραταιά γερμανική οικονομία εμφανίζει σημάδια κόπωσης. Το ΔΝΤ αναθεωρεί κατά 0,5% χαμηλότερα στο 1,4% την πρόβλεψή του για την εφετινή αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ.
Συγκεκριμένα τη γερμανική οικονομία «σώζει» το πολύ δυνατό πρώτο τρίμηνο του έτους. Το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2%, ενώ τα απογοητευτικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή (τον Αύγουστο υποχώρησε κατά 4%) που ανακοινώθηκαν την Τρίτη σε συνδυασμό με τα εξίσου απογοητευτικά στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες (επίσης τον Αύγουστο) προοιωνίζονται αρνητική ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας και το τρίτο τρίμηνο – προοιωνίζονται δηλαδή ύφεση.
Ισπανική έκπληξη
Εν πάση περιπτώσει, το ΔΝΤ σημειώνει ως αιτία του απότομου φρεναρίσματος της γερμανικής οικονομίας την «πολύ αναιμική εσωτερική ζήτηση», δηλαδή την εγγενή με τη γερμανική φύση και ιδιοσυγκρασία λιτότητα.
Η Γαλλία ουσιαστικά πορεύεται «δίχως ανάπτυξη», όπως διαπιστώνει το ΔΝΤ. Για την εφετινή χρονιά το Ταμείο προβλέπει αύξηση του γαλλικού ΑΕΠ μόλις κατά 0,4% και για το 2015 αύξηση 1% – πρόκειται για ποσοστά που ταυτίζονται με τις προβλέψεις και της ίδιας της γαλλικής κυβέρνησης.
Για την τρίτη οικονομία της ευρωζώνης, την ιταλική, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 0,2% για το 2014, αλλά για την Ισπανία προβλέπει ανάπτυξη 1,3% εφέτος και 1,7% για το 2015 – υψηλότερη και από τη γερμανική!
Ασιατική απογοήτευση
Στην Ασία η κατάσταση των οικονομικών πραγμάτων δεν προβλέπεται καλή. Η Ιαπωνία θα έχει οικονομική ανάπτυξη κάτω του 1% και εφέτος και το 2015 παρά τα Abenomics (τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης Αμπε που στηρίζονται κυρίως στην αύξηση των δαπανών για δημόσια έργα)και παρά την πτώση του γεν που στηρίζει τις εξαγωγές και καταπολεμά τον εφιάλτη του αποπληθωρισμού.
Η Κίνα χάνει και θα συνεχίσει να χάνει τον (ξέφρενο τα τελευταία χρόνια) αναπτυξιακό ρυθμό της – κι αυτό κατά πολλούς αναλυτές συμβαίνει προγραμματισμένα, δηλαδή πρόκειται για επιλογή του Πεκίνου που έχει τρομοκρατηθεί με την επικίνδυνη διόγκωση της φούσκας των ακινήτων και με την υπερθέρμανση, εν γένει, της οικονομίας.
Για την Κίνα λοιπόν το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 7,4% εφέτος και 7,1% το 2015.
Η Ινδία, αντίθετα, εκτιμάται ότι βρίσκεται σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης «χάρη στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης και σε μια οικονομική πολιτική που θα επιτρέψει να επιτευχθούν ρυθμοί ανάπτυξης υψηλότεροι του 5%», όπως εκτιμά χαρακτηριστικά το Ταμείο.
Η διάλυση των Brics
Η Ινδία προοδεύει, ενώ η Κίνα δεν κινδυνεύει με απότομο σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ. Μεγάλες οικονομικές δυσκολίες επιφυλάσσει το μέλλον, ωστόσο, για τις άλλες ταχέως αναπτυσσόμενες (στο πρόσφατο παρελθόν) οικονομίες των Brics. Μιλάμε για τη Ρωσία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική.
Από την άλλη πλευρά, όμως, η Ρωσία εμφανίζεται πολύ εξασθενημένη οικονομικά εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης βεβαίως (το ΔΝΤ προβλέπει για εφέτος και για το 2015 ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας κατά 0,2% και 0,5% αντιστοίχως).
Για τη Βραζιλία, η οποία βρισκόταν σε ύφεση το πρώτο εξάμηνο του 2014, το ΔΝΤ προβλέπει για το σύνολο της εφετινής χρονιάς ανάπτυξη 0,3%. Το μεγάλο «βαρίδι» για τη βραζιλιάνικη οικονομία είναι η έλλειψη επενδύσεων.
Τέλος, ούτε για τη Νότια Αφρική προδιαγράφονται ευοίωνες οικονομικές προοπτικές λόγω «κοινωνικών εντάσεων και βιομηχανικών προκαταλήψεων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Ταμείο.
Έτσι, αν επαληθευθούν οι προβλέψεις του ΔΝΤ – κάτι που δεν συμβαίνει συχνά, ιδίως αν πρόκειται για την πρόβλεψη μιας μεγάλης οικονομικής καταστροφής όπως ήταν η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 – οι Brics θα πρέπει να πάψουν να λογίζονται πλέον ως ομάδα, καθώς οι οικονομικές πορείες που ακολουθούν εμφανίζονται εξόχως αποκλίνουσες.
Τρεις απειλές για την οικονομία
Πέρα από τους αριθμούς και τις προβλέψεις για την ανάπτυξη – που χαρακτηρίζεται σε γενικές γραμμές από την άνιση κατανομή της – το ΔΝΤ προειδοποιεί για τρεις απειλές που καραδοκούν.
Ο πρώτος κίνδυνος αφορά τον προαναγγελθέντα τερματισμό της περιόδου πολύ χαμηλών επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). «Η εξέλιξη αυτή μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τον υπόλοιπο κόσμο», εκτιμούν οι ειδικοί του Ταμείου.
Ο δεύτερος κίνδυνος αφορά τη γεωπολιτική αστάθεια στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, η οποία προσώρας έχει μόνο τοπικές οικονομικές επιπτώσεις, ουδείς όμως εγγυάται ότι οι επιπτώσεις αυτές θα παραμείνουν γεωγραφικός περιορισμένες.
Ο τρίτος κίνδυνος αφορά (δυστυχώς) τη ζώνη του ευρώ και αφορά τον αποπληθωρισμό. «Η σημερινή κατάσταση του πολύ χαμηλού πληθωρισμού θα πρέπει να εμποδιστεί να εξελιχθεί σε αποπληθωρισμό», αναφέρει στην έκθεσή του το ΔΝΤ. Ο Μπλανσάρ, πάντως, στη συνέντευξη τύπου που έδωσε το Ταμείο στην Ουάσιγκτον εμφανίστηκε κάπως καθησυχαστικός για το θέμα. Ίσως αυτός κάτι να ξέρει, ίσως όμως και όχι…

Ελλάδα: Αμετάβλητη η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,9%

Οσον αφορά στη χώρα μας, το ΔΝΤ διατηρεί αμετάβλητη την εκτίμηση για την πορεία του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα αναμένει ανάπτυξη 2,9% το 2015 και επίσης «βλέπει» έστω και οριακή αύξηση του ΑΕΠ το κατά 0,6% για το 2014.
Παράλληλα προβλέπει ότι η ανεργία θα υποχωρήσει στο 25,8% το 2014 και στο 23,8% το 2015, λίγο χαμηλότερα από τις προβλέψεις για 26,3% το 2014 και 24,4% το 2015 που έγιναν τον Απρίλιο.
Ο αποπληθωρισμός θα επιμείνει το 2014 με ρυθμό -0,8% (έναντι πρόβεψης -0,4% τον Απρίλιο), ωστόσο το 2015 το ΔΝΤ συμφωνεί με τον Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2015 που αναμένει πληθωρισμό 0,3% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.
Τέλος, το 2014 προβλέπεται πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών 0,7% του ΑΕΠ το οποίο θα περιορισθεί στο 0,1% το 2015 (έναντι προβλέψεων για 0,9% και 0,3% του ΑΕΠ αντίστοιχα τον Απρίλιο).
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία