Το κάστανο θεωρείται ο κατεξοχήν χειμωνιάτικος καρπός. Από ψητό ή βραστό, σε φαγητό ή σε γλυκό το κάστανο έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας.
Ο μορφωτικός και φυσιολατρικός σύλλογος των απανταχού Καστανιτσιωτών Αρκαδίας γιορτάζει και εφέτος την συγκομιδή του αγαπημένου χειμωνιάτικου καρπού το τελευταίο Σάββατο του Οκτώβρη διοργανώνοντας την «Γιορτή Κάστανου» στην Καστάνιτσα Αρκαδίας.
«Το 1983 διοργανώσαμε για πρώτη φορά τη γιορτή μας. Μετά από 31 χρόνια καταφέραμε με πολύ κόπο και μεράκι να αναδείξουμε την γιορτή του κάστανου ως μία από τις σημαντικότερες αγροτικές –πολιτιστικές εκδηλώσεις της χώρας και ταυτόχρονα να την αναδείξουμε ως ένα θεσμό που έδωσε ζωή και ανάπτυξη στην Καστάνιτσα» λένε τα μέλη του συλλόγου.
«Είχαν ξεκινήσει από μόνοι τους οι κάτοικοι του χωριού με ένα γλέντι για να γιορτάσουν την συγκομιδή του κάστανου, η οποία ξεκινά από τα τέλη Οκτωβρίου και διαρκεί έως και τον Δεκέμβριο, καιρού επιτρέποντος» λέει στο Βήμα ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Σωτήρης Πεφάνης. «Τα τελευταία 7-8 χρόνια γίνεται μια συλλογική –εθελοντική προσπάθεια από τα μέλη του συλλόγου μας για πιο οργανωμένες γιορτές κάστανου» εξηγεί.
Πλέον την Καστάνιτσα επισκέπτονται περίπου 4.000-7.000 επισκέπτες από όλη την χώρα. «Αρκετές φορές η γιορτή συνέπεφτε με τη επέτειο της 28ης Οκτωβρίου οπότε γινόταν τριήμερος εορτασμός με αποτέλεσμα να έρχεται μεγάλος αριθμός επισκεπτών» λέει ο κ. Πεφάνης.
Από το πρωί του Σαββάτου 25 Οκτωβρίου οι εθελοντές του συλλόγου θα υποδέχονται τους επισκέπτες στην πλατεία κοντά στην εκκλησία του χωριού προσφέροντας τσάι του βουνού για το καλωσόρισμα. Στη συνέχεια και κατά τη διάρκεια της γιορτής οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν παραδοσιακά τοπικά φαγητά όπως φασολάδα παντρεμένη και βραστή γίδα. Αλλά και εδέσματα (φαγητά και γλυκά) με βασικό υλικό το κάστανο, όπως χοιρινό με κάστανο, καστανόπαστα και τσουρέκι με κάστανο.
Φυσικά την τιμητική τους θα έχουν τα βραστά και ψητά κάστανα με γλυκό κρασάκι και τσίπουρο, συντροφιά με παραδοσιακή μουσική. Τη γιορτή θα πλαισιώνουν παρουσιάσεις μαγειρικής από σεφ, παραδοσιακοί χοροί από χορευτικούς συλλόγους, ενώ παράλληλα διοργανώνονται εκθέσεις ζωγραφικής, λαογραφικού υλικού και χειροποίητων δημιουργιών και αναπαράσταση της διαδικασίας συγκομιδής.
Σύλλογοι και φορείς έχουν δείξει ενδιαφέρον για να παρευρεθούν και εφέτος στην Καστάνιτσα. «Περιμένουμε και εφέτος αρκετό κόσμο αλλά η γιορτή μας επηρεάζεται πολύ από τις καιρικές συνθήκες. Ήδη έχουν επικοινωνήσει μαζί μας διάφοροι σύλλογοι για το πώς μπορούν να έρθουν στο χωριό» λέει ο κ. Πεφάνης.
Χοιρινό με κάστανο, συνταγή από την ιστοσελίδα της Καστάνιτσας
Συστατικά
2 κιλά χοιρινό κρέας κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
2 κιλά κάστανα βρασμένα ή ψημένα και ξεφλουδισμένα
1 ποτηράκι ελαιόλαδο
1 ποτηράκι κρασί
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 ποτήρι νερό
Εκτέλεση
Τσιγαρίζουμε το κρέας με το λάδι και το κρεμμύδι και αφού μαραθεί προσθέτουμε το κρασί. Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό και το αφήνουμε να βράσει. Όταν μαλακώσει το κρέας και μείνει με λίγο ζουμί, ρίχνουμε τα κάστανα και το αφήνουμε για ένα τέταρτο να δέσει η σάλτσα του.