Το απόγευμα της Παρασκευής 26 Σεπτεμβρίου ο πακιστανικής καταγωγής Μοχάμεντ Ιλιάς επέστρεφε στο σπίτι του, σε μια γειτονιά της Παλιάς Κοκκινιάς, όταν αιφνιδίως ένιωσε ένα δυνατό χτύπημα στο πίσω μέρος του κεφαλιού του. Προτού καλά-καλά καταλάβει τι γινόταν δύο νεαροί άρχισαν να τον χτυπούν στο πρόσωπο με σιδερογροθιά. Αφού του κατάφεραν χτυπήματα αρκετά ισχυρά ώστε να του σπάσουν τη μύτη, μετά την επέμβαση κατοίκων της γειτονιάς, οι οποίοι άκουσαν τις φωνές, βγήκαν από το σπίτι τους και άρχισαν να διαμαρτύρονται, απομακρύνθηκαν τρέχοντας.
Ο Μοχάμεντ Ιλιάς ζει στην Ελλάδα τα τελευταία 17 χρόνια, έχοντας αφήσει πίσω στο Πακιστάν τη γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά τους που βασίζονται στα χρήματα που τους στέλνει για την επιβίωσή τους. Το 2013 είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο λίγο μετά την απόλυσή του από την προηγούμενη δουλειά του (τον απέλυσαν ενώ του χρωστούσαν ένα σεβαστό ποσόν). Για την υπόθεση αυτή και με τη συνεργασία της πακιστανικής κοινότητας έχει καταφύγει στη Δικαιοσύνη. Οι γείτονες κάνουν λόγο για έναν ήρεμο, φιλήσυχο άνθρωπο, που μένει στην περιοχή πολλά χρόνια, χωρίς ποτέ να έχει ενοχλήσει κανέναν.

«Το λάθος μου ήταν ότι περπατούσα μόνος μου»
λέει. Στη γειτονιά όπου μένει ο κ. Ιλιάς, αλλά και σε πολλές άλλες γειτονιές της Αθήνας, αυτό το λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο. Οι ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών με μοναδικό κριτήριο το χρώμα του δέρματος και την εθνικότητα δεν παραξενεύουν πλέον κανέναν. Οι δράστες της επίθεσης είναι γνωστοί, αλλά κανένας δεν μιλάει από τον φόβο των αντιποίνων.
«Ναι, τους γνωρίζουν και τους δύο, αλλά ποιος θα πάει να καταθέσει εναντίον τους;» αναρωτιέται η κυρία Ελένη Δερμίσογλου, κάτοικος της περιοχής. «Και δεν είναι οι μόνοι. Μαζί με άλλους μαζεύονται σχεδόν κάθε βράδυ εδώ στον Αγιο Σωτήρα καμιά δεκαριά από δαύτους και τρομοκρατούν όποιον μετανάστη βρουν στον δρόμο τους».
Οι επιθέσεις ως προεκλογική εκστρατεία


Τόσο οι κάτοικοι της περιοχής όσο και ο Μοχάμεντ Ιλιάς λένε ότι τους τελευταίους μήνες, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οι επιθέσεις είχαν αραιώσει, αλλά το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει και πάλι να γίνονται πιο συχνές. Τα νεοναζιστικά στοιχεία όχι μόνο στην Παλιά Κοκκινιά, αλλά και στις γύρω συνοικίες, όπως στου Ρέντη, στο Κερατσίνι, στο Πέραμα και στη Νίκαια, αφού είχαν λουφάξει το διάστημα των δικαστικών διώξεων των στελεχών της Χρυσής Αυγής, τώρα επιχειρούν να κάνουν και πάλι αισθητή την παρουσία τους με τον μοναδικό τρόπο που γνωρίζουν: με το να επιτίθενται άνανδρα σε πιο αδύναμους μετανάστες. Οπως καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ, τον τελευταίο μήνα έχουν καταγραφεί στις περιοχές αυτές άλλα τέσσερα παρόμοια περιστατικά.

«Οσο η συζήτηση για εκλογές φουντώνει, τόσο θα πληθαίνουν οι επιθέσεις»
λέει ο κ. Αντώνης Ξ., ο οποίος εργάζεται σε μια καφετέρια στο Πέραμα, κοντά στο σημείο από όπου αναχωρούν τα φεριμπότ για τη Σαλαμίνα. «Αυτή είναι η προεκλογική εκστρατεία της Χρυσής Αυγής. Ετσι ενεργούν αυτά τα άτομα» λέει και προσθέτει ότι δεν του κάνουν και μεγάλη εντύπωση τα ποσοστά που καταγράφει το ναζιστικό μόρφωμα στο Πέραμα. «Οι περισσότεροι από αυτούς είναι νέοι, άνεργοι και σε μεγάλο ποσοστό αγράμματοι. Είναι εύκολο για τέτοια άτομα να πέσουν στην παγίδα της ΧΑ. Ποιος λογικός άνθρωπος που έχει μια δουλειά της προκοπής και υποχρεώσεις θα πάει να κάνει τον καραγκιόζη και να παίζει τον κομάντο με στολές παραλλαγής και πολυβόλα;» αναρωτιέται. Ο Αντώνης είναι ένας από τους ελάχιστους που δέχθηκαν να μιλήσουν ανοιχτά για τη δράση της Χρυσής Αυγής και αυτό μόνο με την προϋπόθεση της ανωνυμίας.
Οταν χάνεται η ελπίδα


Το Πέραμα είναι μια περιοχή όπου η κρίση έχει χτυπήσει εδώ και πολλά χρόνια, αρκετά πριν από την οικονομική κατάρρευση του 2008. Τα ναυπηγεία της επισκευαστικής ζώνης εξασφάλιζαν εργασία, και μάλιστα καλοπληρωμένη, σε χιλιάδες κατοίκους. Οταν να ναυπηγεία άρχισαν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο, η περιοχή άρχισε να καταγράφει υψηλότατα ποσοστά ανεργίας, η οποία με τη σειρά της προκάλεσε μια αλυσιδωτή αντίδραση που είχε ως αποτέλεσμα τη φτώχεια, τις διαλυμένες οικογένειες, τα προβλήματα με τα ναρκωτικά, την υποβάθμιση της καθημερινής ζωής και του βιοτικού επιπέδου. Σήμερα η περιοχή δεν είναι παρά ένα φάντασμα του παλαιότερου εαυτού της, όπου, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, κυριαρχεί η απουσία οποιασδήποτε ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο. Μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον η ρητορική του μίσους της Χρυσής Αυγής βρίσκει πρόσφορο έδαφος. Οι βανδαλισμοί στο κτίριο όπου στεγάζεται το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών τον περασμένο Αύγουστο, αλλά και η επίθεση εναντίον μελών του ΚΚΕ από τάγμα εφόδου της ΧΑ τον Σεπτέμβριο του 2013 δεν είναι παρά τα πιο χτυπητά παραδείγματα της δράσης των νεοναζιστών στο Πέραμα.
Οπως σημειώνει η σουηδή δημοσιογράφος Καΐσα Εκις Εκμαν που έζησε στην Ελλάδα και περιγράφει την ελληνική κρίση στο βιβλίο της με τίτλο «Κλεμμένη Ανοιξη», «ο φασισμός και ο ναζισμός εμφανίζονται σε μια κοινωνία όταν η ελπίδα έχει αρχίσει να φθίνει». Η Εκμαν κάνει λόγο για μια «σχεδόν μεταφυσική διοχέτευση οργής».
Οσοι δεν μπορούν να τα βάλουν με τους πραγματικούς υπευθύνους της κρίσης ρίχνουν το φταίξιμο στους πιο αδυνάμους.
Η ανοχή της Αστυνομίας


Ωστόσο ο φασισμός εκτός από την απώλεια της ελπίδας χρειάζεται και την ανοχή για να θεριέψει. Οπως λέει ο Μοχάμεντ Ιλιάς, έχει αναγνωρίσει τον έναν από τους δύο δράστες, ο οποίος όμως δεν έχει συλληφθεί γιατί, όπως του είπαν από το Αστυνομικό Τμήμα των Καμινίων, έχει δώσει ψεύτικη διεύθυνση. Μάλιστα πριν από λίγο καιρό είχε συλληφθεί για μια άλλη υπόθεση αλλά αφέθηκε ελεύθερος. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αδιαφορία και η ανοχή της Αστυνομίας, η οποία σε πολλές περιπτώσεις γνωρίζει τους δράστες αλλά δεν τους συλλαμβάνει, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι αστυνομικοί προσπαθούν να εμποδίσουν τους μετανάστες θύματα να προχωρήσουν σε μηνύσεις» λέει χαρακτηριστικά ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα. Μάλιστα η ΚΕΕΡΦΑ έχει συχνά στο παρελθόν καταγγείλει φαινόμενα διαφθοράς στο συγκεκριμένο Τμήμα.
Την ίδια στιγμή τα κανάλια διασποράς της ρητορικής της Χρυσής Αυγής συνεχίζουν ανενόχλητα το έργο τους. Μπορεί οι αρχηγοί να είναι προφυλακισμένοι, αλλά όσοι είναι έξω, είτε με εμπρηστικές δηλώσεις που αναπαράγονται στα μέσα ενημέρωσης είτε με αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του κόμματος, συνεχίζουν να προπαγανδίζουν το μίσος και τον ρατσισμό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ