Σε απόγνωση οι νεφροπαθείς

Η εφαρμογή της απόφασης του υπουργού Υγείας για τα όρια της συνταγογράφησης των διαγνωστικών εξετάσεων δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στους αιμοκαθαρόμενους και μεταμοσχευμένους νεφροπαθείς

Σε απόγνωση οι νεφροπαθείς | tovima.gr
Η εφαρμογή της απόφασης του υπουργού Υγείας για τα όρια της συνταγογράφησης των διαγνωστικών εξετάσεων δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στους αιμοκαθαρόμενους και μεταμοσχευμένους νεφροπαθείς μέχρι του σημείου να μπαίνει σε κίνδυνο και η ίδια τους η ζωή.
Είναι σαφές ότι στο σημερινό περιβάλλον η σπατάλη που προέρχεται από την προκλητή ζήτηση και την υπερκατανάλωση των διαγνωστικών εξετάσεων πρέπει να ελεγχθεί και να παταχθεί σε όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό σημαίνει όμως ανάπτυξη ελεγκτικών μηχανισμών και όχι οριζόντιων χαοτικών διατάξεων που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στη δύσκολη καθημερινότητα των χρόνια πασχόντων και ιδιαίτερα των νεφροπαθών.
Ο τρόπος που καθορίζει η Υ.Α. (ΦΕΚ 2243/18/8/2014) το αριθμητικό όριο συνταγογράφησης ανά ιατρική πράξη και ειδικότητα, καθώς και ο τρόπος εκτέλεσής τους σε δημόσια ή ιδιωτικά κέντρα αναγκάζει τους νεφροπαθείς να γυρνάνε από ιατρό σε ιατρό προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες εξετάσεις για τον έλεγχο της κατάστασής τους ή ακόμη χειρότερα να πληρώσουν από την τσέπη τις εξετάσεις που σε πολλές περιπτώσεις είναι και πολύ ακριβές. Αν φυσικά προλάβουν ή έχουν τα χρήματα.
Ετσι στις μονάδες αιμοκάθαρσης για παράδειγμα οι νεφρολόγοι δεν έχουν δικαίωμα να συνταγογραφήσουν πνευμονολογικές ή καρδιολογικές ή ακτινολογικές εξετάσεις όταν είναι δεδομένο ότι οι αιμοκαθαρόμενοι νεφροπαθείς κινδυνεύουν άμεσα από πνευμονικές εμβολές και από καρδιακά επεισόδια που πρέπει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να αντιμετωπιστούν για να μην κινδυνεύσει η ζωή τους. Επίσης, σε έκτακτες περιπτώσεις ακόμα και επιτρεπόμενες εξετάσεις στους νεφρολόγους των μονάδων πρέπει οπωσδήποτε να εκτελεστούν σε δημόσια νοσοκομεία όταν γνωρίζουμε ότι η αναμονή για μια αξονική ή έναν υπέρηχο μπορεί να φτάσει πολλούς μήνες, αναγκάζοντας με αυτόν τον τρόπο τον νεφροπαθή να βάζει ακόμη βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για την κάλυψη της περίθαλψής του.
Με βάση τα παραπάνω ζητούμε από τον υπουργό να εξαιρέσει από την εφαρμογή της Υ.Α. τους νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή παρακολουθούνται στα μεταμοσχευτικά κέντρα, καθώς και τους ιατρούς που υπηρετούν σε αυτά. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων για κάθε πληροφορία ή διευκρίνιση.
Ο κ. Γρηγόρης Λεοντόπουλος είναι γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk