Αλλαγή στο τι εστί βιασμός φέρνει ο νέος νόμος «Ναι σημαίνει ναι» («Yes means yes») στην Αμερική. Η Καλιφόρνια γίνεται η πρώτη αμερικανική πολιτεία που οι φοιτητές της πρέπει να συναινούν πλήρως πριν από οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα. Ο νόμος ορίζει ότι η συναίνεση πρέπει να είναι σαφής και όχι να συνάγεται από την έλλειψη απάντησης ή αντίστασης.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εγκαινίασε τον Ιανουάριο πρωτοβουλίες για να καταπολεμήσει την σεξουαλική κακοποίηση που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, ιδιαίτερα στις πανεπιστημιουπόλεις.
Αποτελεί τον πρώτο νόμο στις ΗΠΑ που φέρνει την σεξουαλική συναίνεση στο κέντρο της αντιμετώπισης των σεξουαλικών εγκλημάτων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ορίζοντάς την ως «την καταφατική, συνειδητή και εθελοντική συμφωνία συμμετοχής σε σεξουαλική δραστηριότητα».
Σκοπός του νόμου είναι να βοηθήσει τις πανεπιστημιουπόλεις στην αντιμετώπιση υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης. Ξεκαθαρίζει πως η σιωπή ή η έλλειψη αντίστασης δεν μπορούν να αποτελούν συναίνεση, αφού το θύμα ενδέχεται να βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών. Οι νομοθέτες, ωστόσο, προειδοποιούν ότι ένας τέτοιος νόμος ενέχει το κίνδυνο παρεξηγήσεων στη περίπτωση που η συναίνεση δεν είναι λεκτική.

«Υπάρχει η διάχυτη άποψη πως ό,τι δεν είναι βίαιο δεν μετράει»
δήλωσε η Σόφι Καράσεκ, ακτιβίστρια από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ. Τόνισε μάλιστα ότι ο νόμος δεν θα αλλάξει μόνο τις συνθήκες αλλά και την πολιτισμική αντίληψη περί βιασμού.
Παράλληλα, βεβαίως, θα διευρύνει υπερβολικά τον ορισμό της κακοποίησης. Ο Εθνικός Συνασπισμός για τους Άνδρες θεωρεί πως είναι κατά των ανδρών, υποστηρίζοντας πως «αφήνει περιθώρια για λαθεμένες κατηγορίες, ενώ θα κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε αγωγές και θα καταστρέψει αθώες ζωές».
Το Υπουργείο Παιδείας έχει κατονομάσει μια σειρά κολεγίων και πανεπιστημίων που ερευνώνται για κακό χειρισμό υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ, εκτιμάται ότι μία στις πέντε γυναίκες έχουν πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης κατά τη διάρκεια της φοιτητικής της ζωής.