Τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου ο επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για το «Ποτάμι», το πολιτικό σύστημα, τις εκλογές, τις συνεργασίες και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.{{{ audio1 }}}

Θα ξεκαθαρίσω έναν μήνα πριν από τις εκλογές με ποιους θα συζητήσω για μετεκλογική συνεργασία, δήλωσε μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Εξέφρασε την άποψη ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρέπει να προέρχεται από το πολιτικό σύστημα και δήλωσε ότι δεν θα πρότεινε για το αξίωμα τον Φώτη Κουβέλη.

Για τα κόμματα ή τα πρόσωπα με τα οποία θα συζητήσει, ως επικεφαλής του «Ποταμιού»

«Εμείς, με βάση τις αρχές μας και την κατεύθυνσή μας για τη χώρα, η οποία είναι προοδευτική, μαζεύουμε ιδέες και βλέπουμε πώς μπορούμε να τις υλοποιήσουμε για τη χώρα. Αυτό κάνουμε. Και ζούμε σε μια χώρα πολύ μικρή και ξέρουμε καθένας τι και ποιον έχει υπηρετήσει. Είναι κάποιοι άνθρωποι της παλιάς εξουσίας, οι οποίοι δεν είναι το θέμα αν είναι ακριβώς «πράσινοι», αλλά της παλιάς εξουσίας, με κίνητρα που δεν ήταν τότε ο σοσιαλισμός, και τώρα έχουν βρεθεί εκτός συστήματος, λένε τώρα: «Ποιος ανεβαίνει; Ο ΣΥΡΙΖΑ. Βουρ στον ΣΥΡΙΖΑ!». Το ίδιο θα συμβεί αύριο-μεθαύριο και με το «Ποτάμι», γιατί έχουμε κι εμείς τέτοια φαινόμενα. Έχουμε πολιτευτές επαρχίας που έχουν αποτύχει στα άλλα κόμματα, από τον Καρατζαφέρη ως την Αριστερά, και λένε «εγώ, φίλε, θα πάρω το Κιλκίς ή τη Λάρισα για σένα».

Το «Ποτάμι» ήρθε για να ενώσει τους Έλληνες σε μια λογική επίλυσης των προβλημάτων. Αν μπει στη λογική «δεν μιλάω με τον ΣΥΡΙΖΑ» ή «δεν μιλάω με τη Ν.Δ.», δεν έχει μέλλον. Είναι ντροπή του πολιτικού συστήματος. Εμείς, λέμε ότι ερχόμαστε όχι για να γίνουμε υπουργοί, αλλά με την καψούρα να βοηθήσουμε τη χώρα. Να της δώσουμε λύσεις, να προτείνουμε κάποια πρόσωπα. Με αυτή τη λογική, η συζήτηση πρέπει να είναι διαρκής και δεν είναι μονομερής. Και πρέπει να γίνεται με αυτούς που ο κόσμος επιλέγει να είναι κυρίαρχοι στο πολιτικό σύστημα.

Με οποιοδήποτε πρώτο κόμμα έχω την υποχρέωση να συζητήσω, να δω τα σημεία συμφωνίας ή διαφωνίας και μέχρι πού μπορώ να το στηρίξω. Δεν θα συνεργαστώ με κανέναν, διότι κανείς δεν με έχει στο τσεπάκι του και δεν έχω καμία κάψα να συνεργαστώ ντε και καλά για να τον διευκολύνω. Θα συνεργαστώ τη στιγμή που πρέπει, με τους ανθρώπους που νιώθω ότι δίνουν λύση στα προβλήματα της χώρας. Δεν υπάρχει αυτό (συζήτηση με Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ μόνο). Αυτό θα το συζητήσουμε (σ.σ.: το «με ποιους») ένα μήνα πριν τις εκλογές. Βέβαια πριν τις εκλογές. Έχω δεσμευτεί ότι, αφού ζητήσω να συζητήσω συγκεκριμένα ζητήματα και πρόσωπα με τα κόμματα εξουσίας – ας τα πούμε έτσι – θα είμαι ξεκάθαρος. Δεν μου αρέσουν τα παρασκηνιακά και δεν με ενδιαφέρουν τα παζάρια. Με ενδιαφέρει ο κόσμος να έχει μια πλήρη εικόνα για το τι πρέπει να γίνει στη χώρα του, διάφανα. Και αυτό θα κάνω.»

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Είπα εξαρχής ότι δεν πρέπει να είναι μέσα από το πολιτικό σύστημα. Πρότεινα ενδεικτικά ονόματα, την Αρβελέρ π.χ. Δεν έχω καμία εξουσιοδότηση εκ μέρους της, αλλά δείχνω ότι υπάρχουν Έλληνες. Πρόσθεσα μετά ότι ο Αλιβιζάτος είναι μια σοβαρή πρόταση, πρόσθεσα τον Μπουτάρη και ανέφερα τον Γιαννίτση, αν θέλουμε να μιλήσουμε για παλιούς πολιτικούς που είναι μια σοβαρή περίπτωση όσων θέλουν να συγκρουστούν με το παλαιό κράτος. Για μένα, προτεραιότητα είναι η συνταγματική αναθεώρηση και η αλλαγή του εκλογικού νόμου, που είναι παράλογο το σύστημα που έχουμε τώρα, και το τρίτο είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Να υπάρξει λοιπόν μια συμφωνία των κομμάτων εξουσίας πάνω σ’ αυτά τα τρία ζητήματα και να πάμε σ’ αυτά τα ζητήματα, να εκτιμήσουμε εάν η χώρα πρέπει να κάνει εκλογές την άνοιξη ή την επόμενη άνοιξη ή το χειμώνα. Αρχή μου είναι ότι οι τετραετίες πρέπει να εξαντλούνται. Από εκεί και πέρα, όμως, μία κυβέρνηση που τρέμει, που δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της χώρας και δεν μπορεί να πολιτευτεί, καλό θα είναι να αποσυρθεί.

Δεν θεωρώ ότι πρέπει να καταφεύγουμε σε παλιά πολιτικά πρόσωπα. Πρέπει το πολιτικό σύστημα να αναλάβει μια ευθύνη και να πάει σε νέα πολιτικά πρόσωπα.»

Για μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Φώτη Κουβέλη για Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Θα μου πείτε κι άλλα πρόσωπα; Δεν έχω στη Βουλή κοινοβουλευτική ομάδα… Είπα ότι δεν πρέπει να πάμε σε μια επιλογή μετριότητας – ποιος Πρόεδρος δεν ενοχλεί. Πρέπει να πάμε σε μια τολμηρή λογική, μια προσωπικότητα που τιμά τη χώρα και είναι δημιουργός ακόμη και σήμερα, κοσμοπολίτης και ευρωπαϊστής. Το «Ποτάμι» δεν έχει κοινοβουλευτική ομάδα και δεν θα ψήφιζε έναν Πρόεδρο με αυτά τα χαρακτηριστικά. Δεν θα πρότεινα τον Κουβέλη για Πρόεδρο. Δεν έχω, όμως, ψήφους… Πιστεύουμε, όμως, ότι αυτή η Βουλή πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και δεν πρέπει να βγάλει Πρόεδρο έναν πρώην πολιτικό. Ένα πρόσωπο από τη μεριά των συνταξιούχων της πολιτικής.»

Για τα επόμενα βήματα του «Ποταμιού»

«Ξεκινάμε μια διαδικασία απευθυνόμενοι σε όλο τον ελληνικό λαό και ζητάμε να μας δώσει ολοκληρωμένη πρόταση για την περιφέρειά του. Αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει στα μέσα της εβδομάδας και μέσα από το internet και θα μπορούν να στέλνουν και ταχυδρομική «ψήφο». Εκτιμάμε ότι την απόφαση του ποιοι θα εκφράσουν το «Ποτάμι» στο Κιλκίς, στην Αλεξανδρούπολη ή στο Λασήθι δεν θα πρέπει να τη λάβει ο Θεοδωράκης ή οι εθελοντές.

Κατώφλι είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Θέλουμε να πάμε πάνω από τις ευρωεκλογές. Πιστεύω ότι η χώρα δεν έχει χρόνο. Και αν δεν καταφέρω να συγκινήσω τον κόσμο, ας αναλάβει κάποιος άλλος να το κάνει. Το θέμα είναι να μπορείς να ταρακουνήσεις συθέμελα το παλιό πολιτικό σύστημα. Να νιώθει την ανάσα του καινούργιου και με αφορμή το «Ποτάμι» θα πάρουν σύνταξη πολλοί από το παλιό πολιτικό σύστημα. Όχι λόγω του «Ποταμιού», αλλά λόγω αυτού που θα γεννηθεί.»