• Αναζήτηση
 • Καθυστερημένες 110 έως 160 ημέρες εξοφλούν επιχειρήσεις τα χρέη τους

  Oι καθυστερήσεις πληρωμών από επιχειρήσεις προς τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αυξήθηκαν από την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν. Αν και την τελευταία διετία στην Ελλάδα παρατηρείται μικρή πρόοδος, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να έχουν τους πιστωτές τους «στο περίμενε» για μεγάλο διάστημα, με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές να κυμαίνονται μεταξύ 110 και 160 ημέρες.

  Oι καθυστερήσεις πληρωμών από επιχειρήσεις τόσο προς τον ιδιωτικό, όσο και προς το δημόσιο τομέα, αυξήθηκαν από την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία.

  Ωστόσο, την τελευταία διετία σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία διαπιστώνεται κάποια πρόοδος.

  Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έκθεση της γενικής διεύθυνσης οικονομικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  Όπως επισημαίνεται, το 2012 το κόστος από καθυστερήσεις πληρωμών στο δημόσιο ήταν στην Ελλάδα στο 0,19% του ΑΕΠ, ποσοστό που ήταν το ψηλότερο στην ΕΕ, ενώ το χαμηλότερο παρατηρήθηκε στην Φινλανδία με 0,005%.

  Η τάση αυτή επιδεινώθηκε και στις 4 χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία) στη διάρκεια της κρίσης, όταν την ίδια περίοδο στη Γερμανία σημειώνονταν μείωση των καθυστερήσεων από χρόνο σε χρόνο.

  Σύμφωνα με την Επιτροπή, η εξέλιξη αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να περιοριστεί ο θετικός αντίκτυπος που παρατηρήθηκε από τη σταδιακή μείωση των επιτοκίων, αλλά και από τη συρρίκνωση των δημοσίων δαπανών.

  Από την έκθεση προκύπτει ακόμη ότι οι καθυστερήσεις πληρωμών στην Ελλάδα κυμαίνονται μεταξύ 110 και 160 ημέρες, στην Ιταλία μεταξύ 90 και 170, στην Ισπανία μεταξύ 80 και 160, στην Πορτογαλία 75 μέχρι 135 και στην Κύπρο από 25 μέχρι 90.

  Στον αντίποδα βρίσκονται χώρες όπως η Φινλανδία και η Εσθονία οι οποίες δεν υπερβαίνουν τις 40 ημέρες.

  Δείτε επίσης
  Οικονομία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk