«Θέση της κυβέρνησης είναι δημιουργηθεί ένα συνολικό νομικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της κρίσης, με την αντιμετώπιση των ‘κόκκινων’ δανείων και με το νέο πτωχευτικό δίκαιο επιχειρήσεων και ιδιωτών. Δεν καταργείται τίποτα, αλλά και όπου δημιουργούνται νησίδες που δεν προστατεύονται ομάδες πολιτών θα επέμβουμε», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ.

Η απάντηση αυτή μετά από ερώτηση για πιθανή κατάργηση του νόμου Κατσέλη, μπορεί να ερμηνευθεί ότι η κυβέρνηση τα αφήνει όλα ανοικτά.

Ειδικότερα, απαντώντας ο υπουργός επισήμανε: «Δεν έχουμε καμία λογική κατάργησης ή επικύρωσης νομοθετημάτων που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση. Έχουμε μια ολιστική αντιμετώπιση στο φαινόμενο. Από εκεί και πέρα είναι αυτονόητο ότι ο Έλληνας πολίτης που υπήρξε θύμα της κρίσης χωρίς να ευθύνεται ο ίδιος πρέπει να προστατευθεί. Εάν υπάρξουν νησίδες που μένουν ακάλυπτες θα καθίσουμε και θα το συζητήσουμε».

Όπως είπε ο ίδιος, η προσέγγιση της κυβέρνησης στα θέματα αυτά, δεν είναι η κατάργηση ή μη κατάργηση νόμων και διατάξεων.

Το θέμα είναι, είπε ο υπουργός, να δημιουργηθεί ένα συνολικό νομικό πλαίσιο το οποίο θα αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της κρίσης και δεύτερον θα αντιμετωπίζει θετικά το επιχειρείν τη στιγμή που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση.

Το νομοθέτημα για τα «κόκκινα» δάνεια, είναι ένα νομοθέτημα αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων, σημείωσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι ένα άλλο νομοθέτημα είναι το νέο πτωχευτικό δίκαιο των επιχειρήσεων και ένα άλλο νομοθέτημα είναι το πτωχευτικό δίκαιο των ιδιωτών.

Χρειαζόμαστε 100.000 νέες επιχειρήσεις

Για το θέμα της πώλησης στοιχείων από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, ο υπουργός σχολίασε ότι σε εποχές κρίσης, αλλά και πέραν αυτών, ο επιχειρηματίας πρέπει να έχει και δεύτερη ευκαιρία.

«Το ερώτημα δεν είναι η τήρηση των στοιχείων ή ποιων στοιχείων αλλά πώς γίνεται η εκμετάλλευση των στοιχείων αυτών δεδομένου ότι η χώρα χρειάζεται κατ’ ελάχιστον 100.000 νέες επιχειρήσεις για να αρχίσει να ξεπερνά το πρόβλημα της ανεργίας» επισήμανε.