Διαδικασίες επιλογής χρηματοοικονομικών συμβούλων για την πώληση μειοψηφικού πακέτου μετοχών της τουρκικής θυγατρικής της Finansbank πρόκειται να ξεκινήσει η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.
Με αυτήν ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, «στο πλαίσιο των ενεργειών του εγκεκριμένου σχεδίου αναδιάρθρωσης, υλοποιεί προπαρασκευαστικές ενέργειες για την πιθανή διάθεση μειοψηφικού πακέτου μετοχών της Finansbank».
Σε χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg αναφερόταν ο ελληνικός όμιλος έχει προσλάβει τράπεζες, μεταξύ των οποίων, τις Goldman Sachs Group, Morgan Stanley και Bank of America για τη συγκεκριμένη συναλλαγή.
Πηγές από την Εθνική Τράπεζα δε θέλησαν να σχολιάσουν τη συγκεκριμένη πληροφορία, σημειώνοντας πως ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τίποτα σε σχέση με τα στάδια, τη διαδικασία και το χρόνο πώλησης.
Τόνιζαν δε ότι σε κάθε περίπτωση το ποσοστό που θα διατεθεί είτε μέσω αύξησης κεφαλαίου ή μέσω άλλης διαδικασίας δε θα ξεπεράσει σε καμία περίπτωση το 40%, ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρξει τμηματική πώληση, πχ. 10% ή 20% σε πρώτη φάση και το υπόλοιπο σε δεύτερο χρόνο.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το τελικό συνολικό ποσοστό, που μπορεί να είναι χαμηλότερο από το 40%, θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η πώληση του Αστέρα
Με δεύτερη ανακοίνωση η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι στις 17 Σεπτεμβρίου 2014 υπεγράφη η Σύμβαση Αγοραπωλησίας, στο πλαίσιο της διαδικασίας πώλησης της « ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΑΞΕ».
Η σύμβαση υπογράφηκε μεταξύ της ΕΤΕ, του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου («ΤΑΙΠΕΔ») ως πωλητών, της Apollo Investment HoldCo ως αγοραστή, και της Jermyn Street Real Estate Fund IV L.P. ως εγγυητή.
Η Apollo Investment HoldCo είναι Εταιρία Ειδικού Σκοπού (SPV), 100% θυγατρική της Jermyn Street Real Estate Fund IV L.P.
Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά την εκπλήρωση των σχετικών προαπαιτούμενων συμβατικών όρων.
Σημειώνεται ότι οι όροι αυτοί περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την έκδοση και δημοσίευση του σχετικού Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) στο ΦΕΚ.
Η ΕΤΕ θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για οποιεσδήποτε σχετικές εξελίξεις.