Την υποχρέωση σύνταξης ειδικής ορνιθολογικής μελέτης προκειμένου να επιτραπεί η εγκατάσταση ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά προβλέπει με νέα ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).
Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης, ενσωματώνεται στο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ η υποχρέωση σύνταξης της ειδικής μελέτης, σε συμμόρφωση με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (422/2013).
Στην Ελλάδα, έχουν πραγματοποιηθεί ελάχιστες μελέτες παρακολούθησης για τις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στην ορνιθοπανίδα. Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, μελέτη που έγινε στην Κρήτη σε ένα αιολικό πάρκο 17 ανεμογεννητριών κατέδειξε ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν την πιθανότητα πρόσκρουσης των πουλιών ήταν η νέφωση και η ταχύτητα ή ένταση του ανέμου.

Στην πρώτη περίπτωση τα πουλιά αναγκάζονται να πετούν χαμηλότερα και αρκετές φορές να μην διακρίνουν έγκαιρα τις πτερωτές των ανεμογεννητριών. Αντίθετα ο έντονος άνεμος είναι λιγότερο επικίνδυνος αφού τα πουλιά συνήθως πετούν σε μεγαλύτερο ύψος.

Την τριετία 2008 –2011 στα Αστερούσια Όρη και τον Ψηλορείτη είχαν προσκρούσει σε πτερύγια ανεμογεννητριών οχτώ όρνια (απειλούμενο είδος) με αποτέλεσμα τη θανάτωση των επτά.
Στον ΑΣΔΑ το Πάρκο Τρίτση
Σε δεύτερη τροπολογία, προβλέπεται η μεταφορά όλων των δραστηριοτήτων, οι οποίες αφορούν το Πάρκο περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ).
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η μεταβίβαση προτείνεται επειδή ο ΑΣΔΑ έχει κατά το παρελθόν δώσει έμπρακτα δείγματα αποτελεσματικότητας στη διαχείριση του Πάρκου και γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες των κοινωνιών των γύρω Δήμων που ως επί το πλείστον επισκέπτονται το Πάρκο.
Επίσης, το ΥΠΕΚΑ, με άλλη προτεινόμενη ρύθμιση τροποποιεί τη διάταξη του άρθρου 4 παρ. 2 του π. δ. 99/2008, ώστε η διάρκεια της εμπειρίας σε θέση σημαντικής ευθύνης ως απαιτούμενου προσόντος για τη θέση του Γενικού Διευθυντή του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε. Ο. ΑΝ. –πρώην Ε. Ο. Ε. Δ. Σ. Α. Π., Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων), να περιορισθεί από τα δέκα έτη στα πέντε.