Στην πώληση μειοψηφικού ποσοστού έως και 40% της θυγατρικής της στην ΤουρκίαFinansbankθα προχωρήσει η Εθνική Τράπεζα, όπως έχει δεσμευτεί μέσω του πλάνου αναδιάρθρωσης που έχει υποβάλει στη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Κομισιόν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείουBloomberg, ο ελληνικός όμιλος έχει προσλάβει τράπεζες, μεταξύ των οποίων, τις Goldman Sachs Group, Morgan Stanley και Bank of America για τη συγκεκριμένη συναλλαγή.
Πηγές από την Εθνική Τράπεζα δε θέλησαν να σχολιάσουν τη συγκεκριμένη πληροφορία, σημειώνοντας πως ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τίποτα σε σχέση με τα στάδια, τη διαδικασία και το χρόνο πώλησης.
Τόνισαν δε ότι σε κάθε περίπτωση το ποσοστό που θα διατεθεί είτε μέσω αύξησης κεφαλαίου ή μέσω άλλης διαδικασίας δε θα ξεπεράσει σε καμία περίπτωση το 40%, ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρξει τμηματική πώληση, πχ. 10% ή 20% σε πρώτη φάση και το υπόλοιπο σε δεύτερο χρόνο.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το τελικό συνολικόποσοστό, που μπορεί να είναι χαμηλότερο από το 40%, θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ),που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στο δημοσίευμα τουBloombergαναφέρεται ότι η Εθνική Τράπεζα ενδέχεται να προχωρήσει στην πώληση του ποσοστού της Finansbank μέχρι το τέλος του έτους.
Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι η εν λόγω πώληση θα αποφέρει στην ΕΤΕ περίπου 1,5 δισ. δολάρια με βάση την τρέχουσα αγοραία αξία της Finansbank.
Η Finansbank συνεισέφερε κατά 497 εκατ. δολάρια στα καθαρά κέρδη του ομίλου της ΕΤΕ το 2013.