Υλικά για (3-4 άτομα)

5 φλ. νερό

2 φλ. ρύζι Μπλου Μπόνετ

5 ίνες κρόκο Κοζάνης, μουλιασμένες σε λίγο νερό

500 γραμμάρια γαρίδες Νο2 ή Νο3

αλάτι, πιπέρι

2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη

1 κ.γ. κόλιαντρο σε σκόνη

1 κ.γ. μπούκοβο γλυκό ή καυτερό (ανάλογα με τα γούστα σας)

1/2 κ.γ. πιπέρι Σετσουάν (όσο καυτερό αντέχετε)

1 σφηνάκι ούζο

1 κ.σ. μέλι

2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο

1 σφηνάκι χυμό πορτοκαλιού

ξύσμα από 1 λάιμ

1/3 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

1 Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το ρύζι και λίγο αλάτι και τη σκεπάζουμε μέχρι να πάρουν βράση.

2 Ρίχνουμε τον κρόκο Κοζάνης και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Όταν το νερό κοντεύει να σωθεί, σβήνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα.

3 Πλένουμε τις γαρίδες και τις αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και το σκόρδο. Ρίχνουμε τις γαρίδες, το κόλιαντρο, το μπούκοβο και το πιπέρι Σετσουάν, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τις σοτάρουμε για 10 λεπτά, γυρίζοντάς τες 2-3 φορές. Σβήνουμε με το ούζο (προσοχή διότι μπορεί να πάρει φωτιά αν το κάνετε κάτω από ανοιχτό απορροφητήρα) και μαγειρεύουμε έως ότου εξατμιστεί.

4 Ρίχνουμε το μέλι, το ξίδι και μαγειρεύουμε για άλλα 3 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε και τον χυμό πορτοκαλιού. Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε τις γαρίδες μέχρι να δέσει η σάλτσα, για περίπου 3 – 4 λεπτά. Σβήνουμε την φωτιά και ρίχνουμε το ξύσμα.

5 Σερβίρουμε το ρύζι και τις γαρίδες, προσθέτοντας σε κάθε πιάτο λίγη σάλτσα και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό για ντεκόρ.