Ηταν 18 Σεπτεμβρίου 1964 όταν ο νεαρός τότε Κωνσταντίνος παντρεύτηκε στη Μητρόπολη Αθηνών τη 18χρονη δανή πριγκίπισσα Αννα-Μαρία. Προσκεκλημένοι στην τελετή ήταν εστεμμένοι και άλλοι γαλαζοαίματοι, οι οποίοι έφθασαν στην ελληνική πρωτεύουσα από όλα τα μέρη του κόσμου. Από τότε βέβαια πολλά άλλαξαν και μεταξύ αυτών η θέση των βασιλέων στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα μετά το δημοψήφισμα του 1974. Ωστόσο, μισόν αιώνα ακριβώς μετά, το ζεύγος αποφάσισε να εορτάσει την επέτειό του στην Αθήνα. Θα έρθουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους, μαζί και αρκετοί άλλοι «υψηλοί» προσκεκλημένοι, και η πρωτεύουσα αναμένεται να ζήσει και πάλι ημέρες και νύχτες γεμάτες real glamour.

Η 18χρονη πριγκίπισσα της Δανίας χαμογελούσε μάλλον αμήχανα. Το πέπλο από χειροποίητη δαντέλα έπεφτε πάνω στα καστανά ημίμακρα μαλλιά της. Το νυφικό της, επίσης από δαντέλα και μετάξι, ήταν σίγουρα εντυπωσιακό. Ο νεαρός βασιλιάς δίπλα της έδειχνε γεμάτος αυτοπεποίθηση. Φθινόπωρο του 1964, 18 Σεπτεμβρίου, στη Μητρόπολη Αθηνών. Ο Κωνσταντίνος Β’, γιος του βασιλιά Παύλου Α’ και της Φρειδερίκης, παντρεύεται τη μικρότερη κόρη του βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου Θ’ και της βασίλισσας Ινγκριντ. Η γαμήλια τελετή με παράνυμφο τη βασίλισσα Φρειδερίκη πραγματοποιήθηκε παρουσία εστεμμένων και πολλών γαλαζοαίματων οι οποίοι είχαν φθάσει στην ελληνική πρωτεύουσα από διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Ο Κωνσταντίνος είχε διαδεχθεί στον θρόνο τον πατέρα του Παύλο μόλις λίγους μήνες πριν. Τον Μάρτιο του 1964 ο αθλητικός Κωνσταντίνος, λάτρης της ιστιοπλοΐας, κάτοχος χρυσού μεταλλίου (κατηγορία Ντράγκον) στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, ανέβηκε στον θρόνο. Εξι μήνες μετά παντρεύτηκε την ωραία πριγκίπισσα της Δανίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής ο μόλις 24 ετών εστεμμένος δεν μπορούσε να περιμένει. Η μικρότερη κόρη του βασιλιά Φρειδερίκου τού είχε κλέψει την καρδιά. Ο Κωνσταντίνος μάλιστα γοητεύτηκε από την Αννα-Μαρία όταν τη συνάντησε για πρώτη φορά στην Κοπεγχάγη. Ο νεαρός τότε πρίγκιπας συνόδευε (το 1959) τους γονείς του σε ένα ταξίδι σε Δανία, Σουηδία και Νορβηγία. Η Αννα-Μαρία ήταν τότε ένα κορίτσι μόλις 13 ετών. Η πριγκίπισσα έδειχνε περισσότερο ενδιαφέρον για τα παιχνίδια με τις… κούκλες της εκείνη την εποχή. Η χαριτωμένη μικρούλα όμως είχε «κολλήσει» στο μυαλό του πρίγκιπα. Δύο χρόνια μετά (1961) τα δύο νεαρά παιδιά ξανασυναντήθηκαν στη Δανία.
Το φλερτ και ο χορός στον γάμο Σοφίας – Χουάν


Ο Κωνσταντίνος εξέφρασε στους γονείς του την επιθυμία να παντρευτεί τη δανέζα πριγκίπισσα. Εναν χρόνο αργότερα η Αννα-Μαρία έφθασε στην Αθήνα (Μάιος 1962) με την ευκαιρία των γάμων της μεγαλύτερης αδελφής του Κωνστανίνου, πριγκίπισσας Σοφίας. Η πριγκίπισσα νυμφευόταν τον μετέπειτα βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος.
Ανάμεσα σε δεκάδες γαλαζοαίματες και γοητευτικές νεαρές πριγκίπισσες, ο Κωνσταντίνος «αναζητούσε» την Αννα-Μαρία. Λίγο μετά, στη διάρκεια της λαμπρής γαμήλιας δεξίωσης, όλοι πρόσεξαν ότι ο διάδοχος του θρόνου χόρευε αποκλειστικά και μόνο με τη δανέζα γαλαζοαίματη.
Το «φλερτ» ανάμεσα στον Κωνσταντίνο και στην Αννα-Μαρία απασχόλησε την αφρόκρεμα της αθηναϊκής κοινωνίας αλλά και τον απλό κόσμο που γοητευόταν πάντα από τα love stories με βασιλιάδες, πρίγκιπες και όμορφες γαλαζοαίματες. Ισως επειδή στους περισσότερους αρέσει να ξεφεύγουν από τη σκληρή πραγματικότητα μέσα από λαμπερά παραμύθια. Ιστορίες με χρυσές άμαξες, λευκά άλογα, στέμματα, κουστούμια με παράσημα και φορέματα με φουρό. Κάποιοι σχολίαζαν τότε ότι το φλερτ και ο χορός ανάμεσα στους νεαρούς πρίγκιπες έκανε τον κόσμο να ξεχάσει, έστω για λίγο, τον θόρυβο ο οποίος είχε ξεσπάσει γύρω από την προίκα της Σοφίας.
Οι αλλαγές και οι φήμες για το διαζύγιο της αδελφής του Τέως


Πενήντα δύο χρόνια μετά η Σοφία της Ισπανίας φθάνει για μία ακόμη φορά στην Ελλάδα. Μια γυναίκα ιδιαίτερα σημαντική, low profile, φιλική, με κοινωνικές και οικολογικές ανησυχίες. Η Σοφία θα φιλοξενηθεί και πάλι σε μια μικρή σουίτα του ξενοδοχείου «Athens Hilton». Η Σοφία φθάνει στο ξενοδοχείο αύριο Δευτέρα. Η αδελφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έρχεται στην ελληνική πρωτεύουσα για ένα χαρμόσυνο γεγονός. Ο Κωνσταντίνος και η Αννα-Μαρία γιορτάζουν 50 χρόνια κοινής ζωής (18 Σεπτεμβρίου 1964 – 18 Σεπτεμβρίου 2014).
Τα πράγματα βέβαια δεν είναι πλέον τα ίδια, οι στιγμές ευτυχίας ανήκουν στο παρελθόν. Ολο και αυξάνονται οι πληροφορίες ότι η Σοφία χωρίζει από τον τέως βασιλιά Χουάν Κάρλος. Ο «Χουάν Κάρλος παίρνει διαζύγιο από τη Σοφία» υποστηρίζουν με πρωτοσέλιδους τίτλους η «La Repubblica» και η «Huffington Post».
Τα πράγματα έχουν αλλάξει και για το τέως βασιλικό ζεύγος της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος και η Αννα-Μαρία ύστερα από μερικά χρόνια διαμονής στη Ρώμη και ακόμη περισσότερα στο Λονδίνο (από το 1967 ζούσε αυτοεξόριστος στο εξωτερικό) επέστρεψαν στην Ελλάδα. Το τέως βασιλικό ζεύγος ζει μόνιμα στη χώρα μας από το 2013. Μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην Αθήνα και στο Πόρτο Χέλι, όπου διαθέτει μια όμορφη κατοικία. Ο τέως βασιλιάς, ύστερα από 50 χρόνια γάμου, μοιάζει απόλυτα ευτυχής στο πλευρό της Αννας-Μαρίας. Η χαμηλών τόνων άλλωστε σύζυγός του, η οποία είναι αδελφή της σημερινής βασίλισσας της Δανίας Μαργαρίτας Β’, βρισκόταν κοντά του σε πολύ άσχημες προσωπικές στιγμές.
Οι δύσκολες εποχές και η Φρειδερίκη


Ο Κωνσταντίνος υπήρξε βασιλιάς της Ελλάδας σε μια πολύ δύσκολη εποχή. Ανέλαβε τη βασιλεία σε νεαρή ηλικία (6 Μαρτίου 1964) όταν ο πατέρας του Παύλος πέθανε από καρκίνο. Ο Κωνσταντίνος ήταν δημοφιλής και συμπαθής σε μεγάλη μερίδα του κόσμου. Θεωρήθηκε όμως πολύ νέος και άπειρος. Πολλοί μιλούσαν για την έντονη επιρροή που ασκούσε πάνω του η μητέρα του βασίλισσα Φρειδερίκη. Η πολιτική κατάσταση εκείνη την εποχή ήταν πολωμένη μεταξύ του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου και του αρχηγού της ΕΡΕ Παναγιώτη Κανελλόπουλου, ο οποίος ουσιαστικά υποκαθιστούσε τον αυτοεξόριστο ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Ο Κωνσταντίνος βασίλευσε από το 1964 ως το 1967. Εξέπεσε οριστικά του αξιώματός του το 1974 με το δημοψήφισμα για τη μορφή του πολιτεύματος στην Ελλάδα. Ο ελληνικός λαός επέλεξε με ποσοστό 69,2% την Αβασίλευτη Δημοκρατία. Ο Κωνσταντίνος και η Αννα-Μαρία αποφάσισαν να εγκατασταθούν στη βρετανική πρωτεύουσα. Επέλεξαν σπίτι στο αριστοκρατικό, ακριβό προάστιο Hampstead. Το σπίτι ήταν πάντα γεμάτο από τις χαρούμενες φωνές των πέντε παιδιών τους. Η Αλεξία, ο Παύλος, ο Νικόλαος, η Θεοδώρα και ο Φίλιππος έμαθαν από τους γονείς τους να αγαπούν την Ελλάδα. Διδάχθηκαν καλά την ελληνική γλώσσα, μεγάλωσαν με τα βιβλία ελλήνων συγγραφέων και αγάπησαν την ελληνική μουσική.
Τα νεότερα μέλη της οικογένειας


Τα παιδιά τώρα έχουν μεγαλώσει. Η Αλεξία, ο Παύλος και ο Νικόλαος παντρεύτηκαν. Τις επόμενες μέρες τα παιδιά και τα εγγόνια του τέως βασιλικού ζεύγους θα βρίσκονται όλοι στην Αθήνα. Η επέτειος των 50 χρόνων γάμων του τέως βασιλικού ζεύγους θα χαρίσει στην ελληνική πρωτεύουσα κάτι από real glamour. Οι εστεμμένοι θα φθάσουν από τις πατρίδες τους με υπερσύγχρονα ιδιωτικά αεροπλάνα. Τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς. Τα λευκά άλογα και οι χρυσές άμαξες έχουν αντικατασταθεί από γρήγορα αυτοκίνητα. Τα βασιλικά δωμάτια φιλοξενίας από μοντέρνες πολυτελείς σουίτες με έπιπλα design σε μινιμαλιστική γραμμή.
Οι περισσότεροι από τους φιλοξενούμενους θα μείνουν στο «Athens Hilton». Εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει μάλιστα (πρόβλημα) γύρω από το κλείσιμο των δωματίων. Οι προσκεκλημένοι είναι αρκετοί και ιδιαίτερα απαιτητικοί.
Ποιοι είναι οι προσκεκλημένοι


Εντονες φήμες κυκλοφορούν ότι στην Αθήνα θα έρθει το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας. Οι ελληνολάτρες μόνιμοι κάτοικοι του Πόρτο Χέλι τα καλοκαίρια (διαθέτουν εντυπωσιακή έπαυλη εκεί) Βίλεμ-Αλεξάντερ και Μάξιμα. Κάποιοι επιμένουν ότι η Μάξιμα θα επισκεφθεί μόνη της την Αθήνα. Εκείνοι που γνωρίζουν από κοντά τα πράγματα υποστηρίζουν ότι η βασίλισσα της Ολλανδίας έχει κάποιες σοβαρές υποχρεώσεις οι οποίες την κρατούν στη χώρα της.
Η πρώην αυτοκράτειρα της Περσίας (Ιράν) Φαράχ Ντιμπά σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες θα έφθανε την επόμενη Τετάρτη στην Αθήνα. Η ματαίωση πρόσκλησης στο Μουσείο Κοσμημάτων Λαλαούνη και σε ένα σύντομο γεύμα που είχε διοργανωθεί από την κυρία Ιωάννα Λαλαούνη δείχνει ότι η τέως βασίλισσα δεν θα ταξιδέψει τελικά στην Αθήνα. Μάλλον θα πετάξει για τη Νέα Υόρκη.
Η χήρα του σάχη (Mohammad Reza Pahlabi) επισκέπτεται πάντως τα καλοκαίρια την Ελλάδα. Διατηρεί φιλία με το τέως βασιλικό ζεύγος, την οικογένεια Γουλανδρή και την κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, με την οποία μοιράζονται κοινές φιλανθρωπικές δράσεις σε διεθνές επίπεδο.
Οι προετοιμασίες


Ο Κωνσταντίνος και η σύζυγός του έχουν επιλέξει όπως πάντα για τη διαμονή τους στην πρωτεύουσα ένα δωμάτιο της εμβληματικής «Μεγάλης Βρεταννίας». Το ζεύγος έφθασε στο ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγματος από την προηγούμενη εβδομάδα. Πέρασαν ολόκληρο το καλοκαίρι τους στο σπίτι τους στο Πόρτο Χέλι. Mε καθημερινές σχεδόν αποδράσεις στις αγαπημένες τους Σπέτσες. Ο Κωνσταντίνος άλλωστε, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, ως παλιός ιστιοπλόος συνεχίζει να λατρεύει τις θαλάσσιες διαδρομές. Συχνά κάνει τις θαλάσσιες βόλτες του με το υπέροχο χειροποίητο καΐκι του, την «Αφρόεσσα».
Η Αννα-Μαρία προετοίμαζε τις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια της επετείου των γάμων της στη διάρκεια του καλοκαιριού. Η τελευταία της εμφάνιση στις Σπέτσες πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 6ης Σεπτεμβρίου στον πολυσυζητημένο γάμο του Ντίνου Κόκκαλη με την Αταλάντη Μαρτίνου. Η πρώην βασίλισσα συνοδευόταν από τους στενούς της φίλους Νικόλα και Ειρήνη Λαιμού. Το εφοπλιστικό ζεύγος θα δώσει το παρών, όπως και πολλοί στενοί φίλοι, πλοιοκτήτες και επιχειρηματίες, στο κοκτέιλ και στο δείπνο που θα πραγματοποιηθούν στον Ναυτικό (πρώην Βασιλικό) Ομιλο Ελλάδας.
Πριν όμως από το λαμπερό μεγάλο gathering θα προηγηθούν μικρά γεύματα και δεξιώσεις. Ο Νικόλαος και η σύζυγός του Τατιάνα Μπλάτνικ μένουν ως γνωστόν μόνιμα στην Αθήνα. Σε ένα διαμέρισμα στο Καστρί, το οποίο ανήκει στη Σοφία Παπανδρέου.
Η πρωτότοκη Αλεξία και η οικογένειά της θα φθάσουν από το εξωτερικό. Ακριβώς όπως και ο Παύλος με τη Μαρί-Σαντάλ και τα πέντε παιδιά τους. Ο Παύλος και η σύζυγός του θα μείνουν και εκείνοι στη «Μεγάλη Βρεταννία» (φθάνουν το πρωί της 17ης Σεπτεμβρίου). Την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί δείπνο αποκλειστικά για τα μέλη της οικογένειας.
Οι γαλαζοαίματοι οι οποίοι θα επισκεφθούν την Αθήνα ετοιμάζουν και εκείνοι μια βραδιά αφιερωμένη στο πρώην βασιλικό ζεύγος. Ανάμεσά τους μέλη της βασιλικής οικογένειας της Δανίας, του Βελγίου, της Γιουγκοσλαβίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας, η ελληνολάτρις πριγκίπισσα Ελένη των Αψβούργων, ο πρίγκιψ Μιχαήλ κ.ά.
Η Σοφία της Ισπανίας θα έχει κοντά της την αδελφή της πριγκίπισσα Ειρήνη. Ο γιος της βασιλιάς Φίλιππος είναι λίγο ως αρκετά δύσκολο να έρθει στην Ελλάδα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την αδελφή του ινφάντα Κριστίνα (δούκισσα της Πάλμα ντε Μαγιόρκα), η οποία μετά το οικονομικό σκάνδαλο μεγατόνων του συζύγου της μένει περισσότερο στη Γενεύη. Η ινφάντα Ελένα Δούκισσα του Λούγο θα βρίσκεται όμως εδώ, ίσως μαζί με τη νέα βασίλισσα της Ισπανίας Λετίθια.
Αντίθετα, κανείς δεν γνωρίζει αν θα υπάρξει εκπροσώπηση της βασιλικής οικογένειας της Μεγάλης Βρετανίας. Ο πρίγκιψ Κάρολος συνηθίζει να έρχεται στην Ελλάδα αποκλειστικά και μόνο για να επισκεφθεί το Αγιον Ορος. Η Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς δεν έκανε εφέτος διακοπές στη βίλα του λόρδου Τζέικομπ Ρότσιλντ στην Κέρκυρα. Οι κυρίες και δεσποινίδες θα προτιμούσαν να εκπροσωπήσει τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας ο γοητευτικός άτακτος πρίγκιπας Χάρι. Εκείνος όμως φαίνεται απασχολημένος με τη νέα του αγαπημένη, τη νεαρή… Καμίλα Θέρλοου.
Το δαντελένιο όνειρο της Σοφίας, η προίκα και ο Καραμανλής
Η Αθήνα στις 14 Μαΐου 1962, σε μια εποχή έντονης λιτότητας, υποδεχόταν σημαιοστολισμένη 32 εν ενεργεία βασιλιάδες και πριγκίπισσες και 109 εστεμμένους ή έκπτωτους γαλαζοαίματους.
Οι γάμοι της Σοφίας και του Χουάν Κάρλος καθίστανται πολιτικό πρόβλημα το οποίο φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση Καραμανλή. Η βασίλισσα Φρειδερίκη πίεζε τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή να καθορίσει μεγάλο ποσό από τον δημόσιο προϋπολογισμό για την προίκα της κόρης της. Τελικά ο υπουργός Οικονομικών Σπυρίδων Θεοτόκης καταθέτει στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο δίνεται προίκα στη Σοφία ύψους 9 εκατ. δρχ. Η Φρειδερίκη νιώθει πανευτυχής. Χαρακτηρίζει το νυφικό της Σοφίας «δαντελένιο όνειρο». Κάτι που δεν έκανε για το νυφικό της Αννας-Μαρίας, αν και αυτό ήταν κατασκευασμένο από πολύτιμη χειροποίητη δαντέλα. Ολα αυτά όμως ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Εχουν περάσει πολλά χρόνια από την εποχή που πριγκίπισσες και κοινές θνητές έδιναν προίκα στον καλό τους. Οι πριγκίπισσες του σήμερα σπάνε την παράδοση. Φοράνε μίνι νυφικά με 12ποντα πέδιλα ή παραγγέλνουν στον Giorgio Armani wedding dress haute couture σε γαλάζιο χρώμα. Ακριβώς όπως έκανε η Σαρλίν λίγα χρόνια πριν στον γάμο της με τον πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό.

Η fashion icon εγγονή Μαρία-Ολυμπία

Μια νεαρή γαλαζοαίματη αναμένεται να κλέψει την παράσταση. Η 19χρονη Μαρία-Ολυμπία, κόρη του Παύλου και της Μαρί-Σαντάλ, θεωρείται διεθνούς φήμης fashion icon. Ψηλή, καλλίγραμμη, κατάξανθη, αγαπημένη εγγονή του Τέως, «φιγουράρει» στις σελίδες της «Vogue» και έχει γίνει εξώφυλλο στο «Tatler» και σε άλλα διεθνή περιοδικά. Η κάθε δημόσια εμφάνισή της είναι θέμα συζήτησης, είτε κυκλοφορεί στο πλευρό της μητέρας της είτε κάνει βόλτες με την κόρη της Μαντόνα, Λούρδη.
Η Μαρία-Ολυμπία έχει κληρονομήσει το μοναδικό στυλ της μητέρας της. Και αν η Μαρί-Σαντάλ επιλέγει τους οίκους Valentino, Dior και Chanel, η Μαρία ξεχωρίζει ανάμεσα στις συνομήλικές της με Stella McCartney, Alexander McQueen και Alaia. Λατρεύει τα «ψαγμένα» μπιζού και τα ψηλοτάκουνα σανδάλια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ