Μήνυμα σε όλη την Ευρωζώνη, αλλά κυρίως στη Γαλλία έστειλε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στη Βουλή, η οποία συζητά τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό της χώρας.

«Η υπαναχώρηση από τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρώπη» τόνισε, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο του γερμανικού προϋπολογισμού υπόδειγμα για το πώς μια χώρα μπορεί να απομακρυνθεί από την ανάπτυξη που χρηματοδοτείται με χρέος.

«Οφείλουμε να το αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα όταν η [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή σωστά προειδοποιεί πως η αναστροφή σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την περαιτέρω ανάκαμψη» συνέχισε, για να καταλήξει:

«Το να τηρούμε τις δεσμεύσεις τις οποίες κάνουμε εμείς οι ίδιοι στην Ευρώπη, ειδικά στην ευρωζώνη, πρέπει να γίνει το χαρακτηριστικό γνώρισμα της ευρωζώνης».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, είχε ανακοινώσει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2015 θα είναι πάνω από 3%.

Παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου στο Μπερσί τις αναθεωρημένες οικονομικές προοπτικές της Γαλλίας ο Σαπέν υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης το 2014 στο 0,4%, από 0,5% και για το 2015 στο 1%, έναντι 1,5%.

Σύμφωνα με τον ίδιο η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό αναθεωρήθηκε στο – 0,5% το 2014 (αποπληθωρισμός) και στο 0,9% το 2015.

Ο Γάλλος υπουργός ενημέρωσε ότι η Γαλλία δεν θα πετύχει το 2015 και το 2016 το στόχο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κάτω από το 3% του ΑΕΠ, αλλά αυτό θα συμβεί το νωρίτερο το 2017.