Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι. Διώτης μετά την απολογία του ενώπιον των ανακριτών διαφθοράς κ. Χρήστου Παπακώστα και κ. Δημήτρη Καβαλάρη.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Διώτης που κατηγορείται για απιστία περί την υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος και καταστροφή εγγράφου (της υπηρεσίας), αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, ισχυριζόμενος ότι το στικάκι με τα 2.062 πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ του διεβιβάσθη εντελώς ατύπως από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Επίσης σημείωσε ότι του εστάλη σε φάκελο, χωρίς συγκεκριμένη εντολή ή εξήγηση, «μήπως μπορεί να κάνει κάτι». Το μόνο πράγμα που γνώριζε σχετικά, όπως είπε, ήταν ότι επρόκειτο για προϊόν υποκλοπής, που έφθασε στα χέρια του μέσω μυστικών υπηρεσιών.
Ο Ιωάννης Διώτης είπε στους ανακριτές ότι με βάση και τις νομικές του γνώσεις θεώρησε το περιεχόμενο του στικ εξαρχής απαγορευμένο και άρα άχρηστο, ως προϊόν υποκλοπής : τυχόν χρήση του θα παραβίαζε όχι μόνον τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα.
Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ πρόσθεσε ότι την περίοδο εκείνη η κυβέρνηση βρισκόταν σε διαπραγμάτευση με τους ελβετούς, ως προς τη φορολόγηση καταθετών, στο πλαίσιο της οποίας απαράβατος όρος ήταν η μη χρήση προϊόντων υποκλοπής.
Ο ίδιος είπε μάλιστα ότι συνομίλησε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, προτούτου στείλει το σχετικό υλικό (ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ήταν πλέον υπουργός Περιβάλλοντος) και συμφώνησαν ότι χρήση του δεν θα μπορούσε να γίνει. Παραδέχτηκε ότι αντέγραψε το στικάκι, αλλά σημείωσε ότι μετά την αποστολή στον Ευ. Βενιζέλο του ήταν άχρηστο. Ο Διώτης είπε επίσης στον ανακριτή ότι με δική του εντολή έγινε «ο μεγαλύτερος έλεγχος που έχει διενεργηθεί από τον ΣΔΟΕ» επί των εμβασμάτων άνω των 100.000 ευρώ σε ελληνικές και ξένες τράπεζες κατά το διάστημα 2000 – 2012.
Χθες απολογήθηκε ο κ. Ιωάννης Καπελέρης, επίσης πρώην προϊστάμενος του ΣΔΟΕ, για τη διαχείριση που επεφύλαξε στη λίστα Λαγκάρντ. Ο κ. Καπελέρης αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς περιοριστικούς όρους. Κατά την απολογία του, πάντως, απέδωσε ευθύνη στον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ισχυριζόμενος ότι ουδέποτε έλαβε άνωθεν εντολή για τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου στη μακρά λίστα των 2.062 προσώπων.
Η δικαστική τύχη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου θα κριθεί –όπως όλα δείχνουν – εντός του Σεπτεμβρίου, στον Άρειο Πάγο, καθώς ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου κ. Βασίλης Πλιώτας έχει εισηγηθεί την παραπομπή του πρώην υπουργού στο Ειδικό Δικαστήριο.