Την στρατηγικής σημασίας περιοχή γύρω από το φράγμα της Χαντίθα κατάφεραν να ανακαταλάβουν οι ιρακινές δυνάμεις με τη βοήθεια των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών.

Εκπρόσωπος των ιρακινών σημείωσε ότι αν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είχαν καταλάβει το φράγμα, ακόμα και η ίδια η Βαγδάτη θα κινδύνευε.

Οι ιρακινοί κατάφεραν να εκδιώξουν τους στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους και από την περιοχή της Μπαρουάνα, ανατολικά της Χαντίθα.

Οι ίδιοι αναγνώρισαν τη σημασία που είχαν οι εξαιρετικής ακρίβειας επιθέσεις των αμερικανικών δυνάμεων από αέρος.

Σημειώνεται ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να ανακοινώσει το πλήρες σχέδιό του για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους την ερχόμενη Τετάρτη -παραμονή της 13ης επετείου από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος θα επιχειρήσει να πείσει τους Αμερικανούς ότι οι τζιχαντιστές αποτελούν μία «σοβαρή απειλή», ότι το σχέδιό του δεν έχει καμία ομοιότητα με τον πόλεμο στο Ιράκ, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα υπάρξει εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων.

Πρόκειται για την πρώτη επίθεση των ΗΠΑ στη δυτική επαρχία Ανμπάρ του Ιράκ, από τότε που ξεκίνησαν τις αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο τμήμα της χώρας τον Αύγουστο.

«Μετά από αίτημα των ιρακινών δυνάμεων και σύμφωνα με την αποστολή μας για την προστασία της του αμερικανικού προσωπικού μας και των εγκαταστάσεών μας, αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα έπληξαν του τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο φράγμα της Χαντίθα» είπε ο αξιωματούχους, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Οι τζιχαντιστές έχουν βάλει στόχο τα φράγματα, επιδιώκοντας την κατάληψη των εγκατάστασεών τους. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, έχει αποτύχει κάθε τους απόπειρα κατάληψης του φράγματος της Χαντίθα, του δεύτερου μεγαλύτερου στο Ιράκ.

Στο Κάιρο οι άραβες ΥΠΕΞ

Οι άραβες υπουργοί Εξωτερικών που συναντώνται στο Κάιρο αναμένεται να συμφωνήσουν στην έκδοση ψηφίσματος το οποίο θα στηρίζει τις ιρακινές προσπάθειες κατά των τζιχαντιστών.

Ιρακινή διπλωματική πηγή υποστήριξε ότι η Βαγδάτη έχει προτείνει ένα σχέδιο ψηφίσματος το οποίο θα συντάσσεται με τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και θα καταδικάζει τις ενέργειες της οργάνωσης ως εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ Αράμπι έκανε έκκληση στις αραβικές χώρες να αντιμετωπίσουν «στρατιωτικά και πολιτικά» τους τζιχαντιστές.

Άλλες διπλωματικές πηγές είπαν ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος θα συμφωνούσε σε ένα ψήφισμα που θα ενέκρινε τις αμερικανικές στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον της οργάνωσης.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου Mena επικαλείται πηγή που λέει ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα συμφωνήσουν να συντονίσουν τις ενέργειές τους με εκείνες των Αμερικανών, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη σαφές αν αυτό θα εντάσσεται στο ίδιο ψήφισμα.