Την ενεργοποίηση ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους αγρότες ασφαλισμένους ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ο ΕΛΓΑ (Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων). Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού, κ. Βασίλη Έξαρχο, οι αγρότες θα μπορούν από την Πέμπτη μέσω της ιστοσελίδας να εκτυπώνουν βεβαιώσεις που αφορούν τον ΕΛΓΑ και ειδικότερα:

α) βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικής εισφοράς,
β) ασφαλιστική ενημερότητα ,
γ) βεβαίωση καταβολής αποζημιώσεων ΕΛΓΑ ή κρατικών οικονομικών ενισχύσεων για φορολογική χρήση ,
δ) αναλυτική κατάσταση καταβολής αποζημιώσεων Φυτικής παραγωγής ΕΛΓΑ
ε) αναλυτική κατάσταση καταβολής αποζημιώσεων Ζωικού κεφαλαίου ΕΛΓΑ
στ) δήλωση καλλιέργειας / εκτροφής

Η είσοδος των αγροτών στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΛΓΑ θα γίνεται χρησιμοποιώντας το ίδιο όνομα χρήστη και τον ίδιο κωδικό πρόσβασης μοναδικής σύνδεσης στις υπηρεσίες της Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (myTAXISnet).

Ωστόσο, επειδή ο ηλεκτρονικός αναλφαβητισμός είναι ακόμη στη χώρα μας υψηλός, οι συγκεκριμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, σε λίγες ημέρες, θα προσφέρονται και μέσω του πιστοποιημένου διαδικτυακού τόπου των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο κ. Έξαρχος σήμερα, Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου, γίνεται προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσης του Οργανισμού προκειμένου να στηρίξει τους αγρότες με κάλυψη νέων κινδύνων, οι οποίοι θα εξειδικευθούν μετά την ολοκλήρωση της αναλογιστικής μελέτης και δικαιότερη κατανομή των εισφορών.

Όπως τόνισε, ο ΕΛΓΑ έχει πλέον οικονομικό απόθεμα και δεν έχει πρόβλημα να πληρώσει αποζημιώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στους δημοσιογράφους, η εισφοροδιαφυγή έχει συρρικνωθεί. «Τα έσοδα προ του 2011 ήταν περί τα 70 με 80 εκατ. ευρώ τον χρόνο ενώ σήμερα ανέρχονται σε περίπου 140 εκατ. ευρώ», ανέφερε. Ο Οργανισμός ασφαλίζει περισσότερους από 800.000 αγρότες εκ των οποίων ασφαλιστικές εισφορές δεν καταβάλλουν περί τους 55.000 αγρότες (στοιχεία 2011 – 2012).

Αντιστοίχως, οι αποζημιώσεις που κατέβαλε ο Οργανισμός στους αγρότες για το 2013 έφταναν περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά του έξοδα φτάνουν τα 18 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης των αποζημιώσεων στους αγρότες, η οποία όπως υποστήριξε θα επιτευχθεί τόσο με τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ, όσο και με την σύνδεσή του με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να γίνεται διασταύρωση στοιχείων. Σύμφωνα με τον κ. Κουκουλόπουλο, θα γίνουν προσπάθειες ώστε οι δηλώσεις ΟΣΔΕ να υποβάλλονται μέσα στο πρώτο δίμηνο κάθε χρονιάς.

Σήμερα στον ΕΛΓΑ εργάζονται 455 μόνιμοι υπάλληλοι (από 550 υπαλλήλους προ κρίσης) και έχει ζητηθεί η πρόσληψη έξι κτηνιάτρων, τριών επιστημόνων πληροφορικής και τεσσάρων οικονομολόγων.