Αν και η σημερινή συνάντηση μεταξύ του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του ουκρανού ομολόγου του, Πέτρο Ποροσένκο στη Λευκορωσία, δεν αναμένεται να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία, σίγουρα φέρνει στο νου μία άλλη εποχή: όταν οι ηγέτες των ίδιων κρατών συναντήθηκαν στη Μπελοβέζα στις 8 Δεκεμβρίου 1991, για να υπογράψουν τις Συμφωνίες της Μπελοβέζα και τη διάλυση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Σήμερα, το αποτέλεσμα των συνομιλιών στη Λευκορωσία είναι αμφίβολο. Το βέβαιο είναι ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση έβαλαν τα «δυνατά» τους προκειμένου να πείσουν τον Ποροσένκο να διαπραγματευτεί με εποικοδομητικό τρόπο. Η στάση του Πούτιν, αναφέρει άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Guardian, ταιριάζει με την περιγραφή του Ουίνστον Τσόρτσιλ για τη Ρωσία: «ένας γρίφος τυλιγμένος σε μυστήριο μέσα σε ένα αίνιγμα».
«Ο Τσόρτσιλ όμως συνεχίζει το δημοσίευμα, «προσέφερε ένα στοιχείο για την επίλυση του γρίφου»: «Ίσως το κλειδί να είναι το ρωσικό εθνικό συμφέρον» είπε. Τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν είναι τέσσερα: Πρώτον, η κυβέρνηση της Ανατολικής Ουκρανίας. Δεύτερον, μία συμφωνία για τα αεροπορικά ταξίδια που περιλαμβάνουν την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Κριμαία. Τρίτον, μία συμφωνία για τους αγωγούς φυσικού αερίου που περνούν από την Ουκρανία. Και τέλος, η επίλυση του διεθνούς στάτους της Κριμαίας – αν και ίσως είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο.
«Ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα υπάρξει συμφωνία είναι ο Πούτιν» εκτιμά το δημοσίευμα του Guardian. Η Ρωσία υποφέρει από τις κυρώσεις, των οποίων οι συνέπειες γίνονται εμφανείς στην καθημερινή ζωή και κυρίως στις επιχειρηματικές συναλλαγές.
Το ρωσικό συμφέρον είναι η επίτευξη μίας συμφωνίας, αλλά και ο τρόπος που αυτή θα παρουσιαστεί είναι σημαντικός. Θα ήταν τεράστιο λάθος να πιστέψει κανείς ότι ο Πούτιν πήγε στη σύνοδο για να ταπεινωθεί. Οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να συνοδεύεται από την άμεση άρση των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, θα χρειαστεί τη βοήθεια του Πούτιν προκειμένου να πεισθεί να παραιτηθεί ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, κάτι που θα συνιστούσε ένα βήμα προς την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.