Λιβερία: Πέθανε γιατρός που λάμβανε πειραματικό φάρμακο για τον Εμπολα

Πέθανε γιατρός από τη Λιβερία που είχε προσβληθεί από τον ιό Έμπολα και λάμβανε το αμερικανικό πειραματικό σκεύασμα ZΜapp, ανακοίνωσε ο λιβεριανός υπουργός Ενημέρωσης Λούις Μπράουν.

Πέθανε γιατρός από τη Λιβερία που είχε προσβληθεί από τον ιό Έμπολα και λάμβανε το αμερικανικό πειραματικό σκεύασμα ZΜapp, ανακοίνωσε ο λιβεριανός υπουργός Ενημέρωσης Λούις Μπράουν.

Ο γιατρός Έιμπραχαμ Μπόρμπορ πέθανε τη νύχτα της Κυριακής, όπως διευκρίνισε ο Μπράουν.

«Έδειξε σημάδια βελτίωσης, όμως τελικά υπέκυψε. Η κυβέρνηση λυπάται για την απώλεια αυτή και εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του» πρόσθεσε ο ίδιος.

Δύο άλλοι ασθενείς που λαμβάνουν το σκεύασμα αυτό, «συνεχίζουν τη θεραπεία και υπάρχουν σημάδια ελπίδας» σημείωσε ο υπουργός.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε κάνει λόγο στις 21 Αυγούστου για «σημαντική βελτίωση» της υγείας ενός γιατρού και ενός νοσοκόμου στη Λιβερία που λάμβαναν το ZMapp, προσθέτοντας ότι ακόμη ένας γιατρός, στον οποίο χορηγείται το φάρμακο αυτό πηγαίνει καλύτερα, όμως παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση.

Η Λιβερία έλαβε στις 13 Αυγούστου από τις ΗΠΑ το σκεύασμα ZMapp για τους τρεις αυτούς ασθενείς. Το ίδιο φάρμακο χορηγήθηκε στους δύο Αμερικανούς που είχαν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα και τελικά, όπως ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, θεραπεύθηκαν.

Ωστόσο, ένας ισπανός ιερέας που λάμβανε το σκεύασμα πέθανε στις 12 Αυγούστου. Όλοι είχαν προσβληθεί από τον ιό στη Λιβερία.

Οι πολύ μικρές διαθέσιμες ποσότητες του ZMapp, το οποίο δεν είχε μέχρι τώρα χορηγηθεί σε ανθρώπους, έχουν πλέον εξαντληθεί, σύμφωνα με το εργαστήριο που το παράγει.

Από την πλευρά της, η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να προσφέρει μια πειραματική θεραπεία, που έχει δημιουργήσει ιαπωνική εταιρεία και εγκρίθηκε τον Μάρτιο από τις υγειονομικές αρχές της χώρας για την καταπολέμηση της γρίπης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο ιός Έμπολα.

Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk