Επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου και του κλάδου υπηρεσιών στη ζώνη του ευρώ, γεγονός που τροφοδότησε τις ανησυχίες για αύξηση των αποπληθωριστικών πιέσεων και πιέσεις στο ΑΕΠ.

Ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) υποχώρησε στις 52,8 μονάδες, από 53,8 μονάδες τον Ιούλιο, πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που προέβλεπαν πτώση στις 53,4 μονάδες.

Ο δείκτης της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Αύγουστο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 μηνών στις 50,8 μονάδες, από 51,8 μονάδες τον Ιούλιο, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης στον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στις 53,5 μονάδες, από 54,2 τον Ιούλιο.

Τα στοιχεία της ερευνάς της εταιρείας Markit καταδεικνύουν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί με βραδύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο. Αναλυτές εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τα στοιχεία αυτά επισημαίνοντας πως ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ κινείται κάτω από το 1% ήδη από τον προηγούμενο Οκτώβριο, η ανεργία κινείται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ οι πολιτικές εντάσεις αυξάνονται και δημιουργούνται προβλήματα λόγω της Ρωσίας.

Στην βάση αυτή πολλοί αμφιβάλλουν για το εάν οι πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το πακέτο τόνωσης της οικονομίας που παρουσίασε τον Ιούνιο θα επιφέρουν κάποια αποτελέσματα.

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα τον Αύγουστο καταδεικνύουν τις μεγάλες ανισορροπίες εντός της ευρωζώνης. Ενδεικτικά η επιχειρηματική δραστηριότητα της Γαλλίας τον Αύγουστο σημείωσε στασιμότητα. Ο PMI για τον μεταποιητικό τομέα υποχώρησε στις 46,5 μονάδες, από 47,8 τον Ιούλιο, καταγράφοντας τη χαμηλότερη επίδοση από τον Μάιο του 2013, ενώ ο δείκτης PMI του τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε στις 51,1 μονάδες, από 50,4 τον Ιούλιο.

Στη Γερμανία ο PMI της μεταποίησης ανήλθε στις 52 μονάδες ξεπερνώντας τις προβλέψεις ( 51,8), ενώ ο PMI των υπηρεσιών ενισχύθηκε στις 56,4 μονάδες τον Αύγουστο από 55,7 μονάδες που εκτιμούσαν οι αναλυτές.