Ο υπαρχηγός του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σεζγκίν Τανρίκουλου με ερωτηση την οποία υπέβαλε στη βουλή ζητά από τον υπουργό Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ να εξηγήσει γιατί η Ελλάδα δημιούργησε στρατιωτικά φυλάκια σε δυο νησιά τα οποία, κατά τη γνώμη του, θα έπρεπε να ανήκουν στην Τουρκία και τα οποία η Ελλάδα είχε προηγουμένως καταλάβει αμαχητί.
Ο κ. Τανρίκουλου αναφέρει ότι φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων δείχνουν τον αρχηγό του ελληνικού Στρατού να επιθεωρεί τις στρατιωτικές βάσεις στα νησιά.

«Είναι αλήθεια», ρωτά ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι «δημιουργήθηκαν στρατιωτικά φυλάκια στα νησιά όπως αναγγέλλουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις; Αν αυτό αληθεύει, τι έκανε η Τουρκία σχετικά; Επί πόσο διάστημα ελληνικές δυνάμεις παραμένουν στα δυο νησιά; Ποια είναι η κατάσταση σε ότι αφορά τα άλλα (διεκδικούμενα) νησιά; Πόσα είναι τα (διεκδικούμενα) νησιά τα οποία δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων;»