Η Αίγυπτος κάλεσε το απόγευμα της Κυριακής τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να εφαρμόσουν άμεσα μία νέα εκεχειρία 72 ωρών και να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Προηγήθηκαν πληροφορίες από παλαιστινιακή πηγή ότι υπήρξε συμφωνία για τριήμερη κατάπαυση του πυρός, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί από ισραηλινούς αξιωματούχους ή από τη Χαμάς.

Λίγο αργότερα, Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η χώρα του «διεξάγει συζητήσεις» σχετικά με την πρόταση την οποία υπέβαλε η Αίγυπτος.

Πάντως, η αιγυπτιακή πρόσκληση, διά του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, είναι πολύ πιθανό να αντανακλά κάποια πρόοδο στις συνομιλίες που διεξάγονται στο Κάιρο.

Σύμφωνα με το Associated Press, κατά τις πολύωρες συζητήσεις της αιγυπτιακής πλευράς με τους εκπροσώπους των Παλαιστινίων, οι τελευταίοι φέρεται ότι αποδέχτηκαν την πρόταση του Καΐρου.

Εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η ανακοίνωση του υπουργείου δεν θα είχε γίνει εάν δεν είχε εξασφαλιστεί μία συμφωνία εκεχειρίας, υπονοώντας ότι το Ισραήλ έχει συμφωνήσει ή βρίσκεται πολύ κοντά σε μία συμφωνία.