Διχασμένοι για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και για την κατεύθυνση της χώρας, εμφανίζονται οι Τούρκοι σε δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα Zaman λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 10ης Αυγούστου.
Θα είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι θα εκλέξουν απευθείας τον πρόεδρο της χώρας, και ο πρωθυπουργός εμφανίζεται, μακράν, ο επικρατέστερος υποψήφιος.
Αλλά στην δημοσκόπηση του Pew Research Center, οι ψηφοφόροι φαίνονται απολύτως διχασμένοι για τον Ερντογάν: το 48% των ερωτηθέντων λένε ότι «ασκεί καλή επιρροή στη χώρα», έναντι 48% που εκτιμούν το αντίθετο.
Μια ισχνή πλειοψηφία, το 51%, είναι δυσαρεστημένοι με την κατεύθυνση της χώρας, ενώ 44% είπαν ότι είναι ικανοποιημένοι.
Το Pew σημειώνει, πάντως, ότι «πριν από το 2011, οι διαθέσεις στην Τουρκία ήταν πολύ πιο αρνητικές, με σαφείς πλειοψηφίες που εξέφραζαν την δυσαρέσκειά τους για την κατεύθυνση της χώρας» κάθε χρόνο μεταξύ του 2002 και του 2010.

«Τα αποτελέσματα δεν είναι έκπληξη. Η Τουρκία έχει πολωθεί εδώ και πολύ καιρό και η πόλωση οξύνεται με τις προεδρικές εκλογές», δήλωσε ο Ομέρ Φαρούκ Τζεντσκαγιά, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης. «Η χώρα είναι χωρισμένη, πραγματικά, στα δύο», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι η οικονομία θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας στις εκλογές για τους ψηφοφόρους. «Θα ψηφίσουν τον υποψήφιο που πιστεύουν ότι θα παράσχει οικονομική σταθερότητα ή τον υποψήφιο που πιστεύουν ότι θα είναι σε θέση να διανείμει τον πλούτο με έναν πιο δίκαιο τρόπο», είπε ο καθηγητής.

Σε αυτό το θέμα, το 50% των ερωτηθέντων στην έρευνα του Pew βλέπουν την οικονομία σε καλή κατάσταση, έναντι 46% που έχουν αρνητική γνώμη.

Περισσότεροι ερωτηθέντες υποστηρίζουν παρά αντιτίθενται στις διαδηλώσεις του περασμένου έτους στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, που εξελίχθηκαν σε μεγάλη αντικυβερνητική διαμαρτυρία.

Σε αυτή την ερώτηση, το 49% δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τις διαμαρτυρίες, έναντι 40% που δεν τις εγκρίνει.