• Αναζήτηση
 • Συνεχίζονται οι μάχες γύρω από το αεροδρόμιο της Τρίπολης

  Μαίνονται οι μάχες γύρω από το αεροδρόμιο της Τρίπολης, όπως συνεχίζονται επίσης και στη Βεγγάζη, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Λιβύης, μολονότι ανακοινώθηκε ότι το νέο κοινοβούλιο θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 4η Αυγούστου με την ελπίδα ότι θα μπει ένα τέλος στο χάος στο οποίο έχε βυθιστεί η χώρα.

  Μαίνονται οι μάχες γύρω από το αεροδρόμιο της Τρίπολης, όπως συνεχίζονται επίσης και στη Βεγγάζη, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Λιβύης, μολονότι ανακοινώθηκε ότι το νέο κοινοβούλιο θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 4η Αυγούστου με την ελπίδα ότι θα μπει ένα τέλος στο χάος στο οποίο έχε βυθιστεί η χώρα.

  Το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας παραμένει κλειστό από τις 13 Ιουλίου, όταν ξέσπασαν οι μάχες μεταξύ ένοπλων ομάδων, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 47 ανθρώπους ενώ άλλοι 120 τραυματίστηκαν, με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας.

  Μία οβίδα έπληξε την Τετάρτη δεξαμενή καυσίμων, από αυτές που εφοδιάζουν την Τρίπολη με πετρέλαιο, προκαλώντας τεράστια πυρκαγιά κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

  Τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη η μεταβατική κυβέρνηση απηύθυνε νέα έκκληση να σταματήσουν οι μάχες ώστε οι αρχές να παράσχουν βοήθεια στους αμάχους. Όμως με το πρώτο φως της ημέρας η ένταση κορυφώθηκε. Από το κέντρο της πρωτεύουσας ακούγονταν εκρήξεις ενώ γύρω από το αεροδρόμιο υψωνόταν πυκνός μαύρος καπνός.

  «Ρουκέτες έπληξαν πολλά σπίτια και πολλές οικογένειες φεύγουν» είπε ένας κάτοικος, ο Μοχάμεντ Φάρχατ, στο Γαλλικό Πρακτορείο. Το σπίτι του Φάρχατ, κοντά στο αεροδρόμιο, έχει επίσης υποστεί ζημιές.

  Οι συγκρούσεις, οι πιο αιματηρές μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, ξέσπασαν μετά την επίθεση που εξαπέλυσε μια ομάδα πρώην ανταρτών από την πόλη Μιζουράτα με σκοπό να εκδιώξει από το αεροδρόμιο τους πρώην αντάρτες της πόλης Ζεντέν, τους πρώην συντρόφους τους στη μάχη. Από τις συγκρούσεις έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές στο αεροδρόμιο και σε περίπου δώδεκα αεροπλάνα, τρία εκ των οποίων κάηκαν ολοσχερώς. Οι πρώην αντάρτες του Ζεντέν θεωρούνται από τους ισλαμιστές ως ο ένοπλος βραχίονας του φιλελεύθερου κινήματος στη Λιβύη.

  Νωρίτερα την Τετάρτη, το Εθνικό Γενικό Κογκρέσο (CGN), η ανώτατη πολιτική και νομοθετική αρχή της Λιβύης, ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει την εξουσία στο νέο κοινοβούλιο που εξελέγη στις εκλογές της 25ης Ιουνίου στις 4 Αυγούστου. Δεν διευκρίνισε όμως πού θα γίνει η τελετή και η πρώτη ολομέλεια.

  Θεωρητικά, το νέο κοινοβούλιο θα πρέπει να εδρεύει στη Βεγγάζη, με βάση έναν νόμο που ενέκρινε το CGN. Στην πράξη όμως, οι βουλευτές εμφανίζονται διαιρεμένοι καθώς πολλοί αρνούνται να πάνε στην πόλη επειδή φοβούνται για τη ζωή τους λόγω των σχεδόν καθημερινών ταραχών. Μέσα στην τελευταία εβδομάδα τουλάχιστον 43 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια στη Βεγγάζη, σύμφωνα με ιατρικές και στρατιωτικές πηγές.

  Ο Ουάνις Αμπού Χαμάντα, ο διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού στη Βεγγάζη, υποσχέθηκε ότι «θα εντοπίσει τους τρομοκράτες όπου και αν κρύβονται» και κάλεσε όλες τις στρατιωτικές μονάδες που εδρεύουν στην ανατολική Λιβύη να τον ακολουθήσουν. Οι δυνάμεις του Χαμάντα έχουν συμμαχήσει με τον απόστρατο στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ ο οποίος από τις 16 Μαΐου έχει εξαπολύσει μια επίθεση για «να ξεριζώσει την τρομοκρατία από τη Βεγγάζη». Η ενέργεια αυτή χαρακτηρίστηκε από τις αρχές «απόπειρα πραξικοπήματος».

  Δείτε επίσης
  Κόσμος
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk