Χωρίς να της φαίνεται αμέσως, αυτή η «μικρή», ανθρώπινη ταινία, με σύντομες και διακριτικές πινελιές, δίνει ιδιαίτερη σημασία στην τελετουργία του φαγητού και του ποτού – αυτή τη φορά σε συνάρτηση με το σεξ. Ο Γούντι Αλεν, σε ρόλο πολυμήχανου και παμπόνηρου Εβραίου του Μπρούκλιν, πείθει τον φίλο του, τον Τζον Τορτούρο, να γίνει, έστω καθυστερημένα, ζιγκολό. Ο ίδιος ο Αλεν, ως ατζέντης του – δηλαδή, κακά τα ψέματα, προαγωγός – θα του βρίσκει την πελατεία και μαζί θα μοιράζονται τα κέρδη.

Παρότι αρχικώς ο Τορτούρο δεν πιστεύει στον εαυτό του («δεν είμαι όμορφος άντρας» λέει), όπως τελικά αποδεικνύεται μπορεί να τα βγάλει πέρα μια χαρά, όχι μόνο επειδή διαθέτει κάποια… φυσικά, τέλος πάντων, χαρίσματα, αλλά και επειδή είναι μια ευγενική προσωπικότητα, αυτό που λέμε ένας τζέντλεμαν. Χωρίς να το ξέρει, έχει ταλέντο στον χειρισμό των γυναικών και μπορεί να τις γοητεύει.

Ενώ, ας πούμε, είναι άνθρωπος απλός, του οποίου το αγαπημένο φαγητό είναι οι τηγανητές πατάτες με αβγά, αποδεικνύεται πολύ καλός στη μελέτη των γκουρμέ λεπτομερειών που μπορούν να σκλαβώσουν τις γυναίκες. Αυτό θα φανεί από το πρώτο κιόλας ραντεβού του με μια πάμπλουτη αριστοκράτισσα, τη Σάρον Στόουν, η οποία θα βρει στον Τορτούρο όλα όσα δεν της προσφέρει πλέον ο σύζυγός της. Καμιά φορά το μυστικό βρίσκεται κρυμμένο σε ένα απεριτίφ, ένα ποτήρι κρασί ή ένα ωραίο γεύμα με λίγη κουβέντα. Οι τρόποι του σκλαβώνουν ακόμη και όταν πρόκειται να λάβει μέρος σε ένα ménage à trois με τη Στόουν και την εκρηκτική Σοφία Βεργκάρα.

Μια τέτοια συμπεριφορά, βέβαια, μπορεί να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι. Στο πρώτο ραντεβού του με μια συνεσταλμένη χήρα (Βανέσα Παραντί), μια καταπιεσμένη από το περιβάλλον της Εβραία, ο Τορτούρο αποφασίζει να της μαγειρέψει ψάρι kosher.

Κι εκείνη, συγκινημένη, θα το σερβίρει εξηγώντας του όλα τα μυστικά της τελετουργίας. Πώς πιάνεις το κουτάλι, πώς απελευθερώνεις το κόκαλο από το ψαχνό, πώς το τοποθετείς στο πιάτο κ.ο.κ. Η σκηνή είναι σχεδόν ερωτική, ιδίως όταν η Παραντί τού προσφέρει στο στόμα ένα κομμάτι από το μάγουλο του ψαριού, την «μπουκιά του βασιλιά», όπως ο ίδιος το αποκαλεί. Ο Τορτούρο ερωτεύεται την Παραντί. Και ο ζιγκολό μέσα του πεθαίνει…

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 20 Ιουνίου 2014.