«Άθλια» χαρακτηρίζει την κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Σε συνέντευξή του στο «Spiegel» λέει ότι η είδηση της κατάρριψης στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας τον βρήκε καθ’ οδόν προς Μεξικό και ζητάει να πραγματοποιηθεί «ανεξάρτητη διεθνής έρευνα» προκειμένου «να διαλευκανθούν το συντομότερο δυνατό οι συνθήκες και η αιτία του δυστυχήματος».
Ο κ. Σταϊνμάγερ θεωρεί ότι «δεν αποκλείεται περαιτέρω κλιμάκωση» της κρίσης στην Ουκρανία όπου «η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη».
Για την κρίση στη Γάζα, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών λέει ότι συνεχίζει να είναι «υπέρμαχος του ρεαλισμού» και εξηγεί τι εννοεί: ότι οι Ευρωπαίοι δεν γίνεται να παριστάνουν ότι μπορούν να αντικαταστήσουν τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. «Οι ΗΠΑ και οι άραβες γείτονες παραμένουν κορυφαίοι παίκτες σε κάθε ειρηνευτική προσπάθεια».
Προσθέτει ότι πρέπει να σπάσει η στρατιωτική λογική: «Τρεις πόλεμοι σε πέντε χρόνια δείχνουν ότι το στάτους κβο στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι υποστηρίξιμο. Είμαι πεπεισμένος ότι μια βιώσιμη λύση προϋποθέτει δύο στοιχεία. Η Λωρίδα της Γάζας δεν μπορεί να παραμείνει μια τεράστια αποθήκη όπλων για την Χαμάς και άλλες οργανώσεις. Αλλά ο λαός της Γάζας πρέπει να αποκτήσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Για να γίνει αυτό, πρέπει να ενισχυθεί η Παλαιστινιακή Αρχή υπό τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Το Ισραήλ πρέπει να παίξει ένα ρόλο και σε αυτό».
Για την κρίση στις γερμανοαμερικανικές σχέσεις ύστερα από την πρόσφατη απέλαση του σταθμάρχη της CIA από τη Γερμανία επειδή στρατολογούσε κατασκόπους από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες για να παρακολουθούν την γερμανική κυβέρνηση, ο κ. Σταϊνμάγερ λέει ότι «το πολιτικό μήνυμα από την απέλαση έγινε αντιληπτό… Πρέπει πλέον να επικεντρωθούμε στην βελτίωση των σχέσεων και στην καταπολέμηση της διάβρωσης της εμπιστοσύνης. Η χαμένη εμπιστοσύνη δεν μπορεί να ανακτηθεί από τη μια μέρα στην άλλη».
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζει «εντελώς ακατανόητη» την πολιτική λογική πίσω από τις πράξεις των Αμερικανών. «Οι πιθανές πληροφορίες που μπορεί να παράσχουν τέτοιες πηγές είναι δυσανάλογες προς το ρίσκο του να εξοργιστούν φίλοι σε περίπτωση που αυτές αποκαλυφθούν».
Για να αποκατασταθούν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, το Βερολίνο αναμένει από την Ουάσινγκτον «να δώσει πλήρεις εξηγήσεις για τα τελευταία γεγονότα». Καλεί τους Αμερικανούς να βάλουν περισσότερους παίκτες στη δημόσια συζήτηση για τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες γιατί όταν αυτή αφήνεται στους ίδιους τους κατασκόπους, «θεωρούν δευτερεύουσες τις επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική από την δράση τους. Οι πολιτικοί πρέπει να βάλουν όρια στις κατασκοπευτικές δραστηριότητες».