Σε πονοκέφαλο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες εξελίσσονται οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη Ρωσία, καθώς εάν δεν εναρμονισθούν εγκαίρως με τις απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ σχετικά με τη χρηματοδότηση ρωσικών εταιρειών κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με υπέρογκα πρόστιμα.

Σύμφωνα με το Bloomberg οι ΗΠΑ ευρίσκονται σήμερα στην χειρότερη αντιπαράθεση με τη Ρωσία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και θέσπισαν αυστηρότερες κυρώσεις από αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αναγκάσουν τη Ρωσία να σταματήσει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η εμβέλεια και η σοβαρότητα των κυρώσεων που μπορούν να επιβάλουν οι αμερικανικές αρχές για παραβιάσεις των περιορισμών έγινε εμφανής τον περασμένο μήνα, όταν οι ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ επέβαλαν πρόστιμο στην BNP Paribas 8,97 δισ. δολαρίων για πληρωμές που αφορούσαν σε απαγορευμένες χώρες.

Σύμφωνα με απόψεις αναλυτών, οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει δρακόντεια πρόστιμα σε ευρωπαϊκές τράπεζες για την παραβίαση περιορισμών που έχουν θέσει και είναι αμφίβολο αν στην περίπτωση της Ρωσίας τα πιθανά κέρδη θα μπορούσαν ποτέ να δικαιολογήσουν τον κίνδυνο που θα λάμβανε οποιαδήποτε τράπεζα.