Σοβαρούς κινδύνους για την ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων εγκυμονεί η διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων τους, καθώς υπάρχει κίνδυνος να μην μπορούν να εκτελέσουν το εκπαιδευτικό ή επιστημονικό τους έργο.
Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ), η ηγεσία της οποίας καταγγέλλει ότι «κινδυνεύουν εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα λόγω της αδυναμίας διαχείρισής τους από τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας».
Η Ομοσπονδία ζητάει την επαναφορά στα Ιδρύματα όλου του διοικητικού προσωπικού που τελεί υπό καθεστώς διαθεσιμότητας, αναφέροντας ότι «το αντίθετο θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να απολυθεί».
«Η ανατροπή από τα συμφωνηθέντα των τελευταίων μηνών για τους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, και η αθέτηση της δέσμευσης του υπουργείου Παιδείας πως κανείς υπάλληλος δεν θα απολυθεί, φέρνει το πανεπιστήμιο και εκατοντάδες εργαζόμενους αντιμέτωπους με μια εκρηκτική κατάσταση» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ.
«Οι διοικητικοί υπάλληλοι συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα όλο αυτό το διάστημα παρείχαν εντατικά τις υπηρεσίες τους στα Ιδρύματα, των οποίων η λειτουργία θα ήταν διαφορετικά ιδιαιτέρως προβληματική» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.